Събития

Град Варна официално стана първия дигитален европейски хъб в България

Присъединете се към Facebook групата – Дигитална Варна, която има за цел ускоряването на дигиталната трансформация в града.

Град Варна е избран от Европейската комисия за първия дигитален и иновационен хъб в България. Това е една много добра новина в полза на дигитализацията на бизнеса и администрацията в град Варна, с широки ползи за цяла България, Европа и света!

В следващите 2 години до 2020 г. Европейската комисия за цифровизация на индустрията е отделила бюджет от 500 милиона евро, които да подпомогнат развитието на 30 дигитални хъба от цяла Европа, като този във Варна. Хъбовете ще развиват дигитализацията на обществено-икономическия живот, като в последствие те ще бъдат свързани в мрежа, за да работят успешно заедно. Хъбовете ще се превърнат във важен стълб за цифровизацията на индустрията в избраните страни и региони, където в момента се инвестира по-малко в дигиталните технологии отколкото в други части на Европа.

Новата програма „Цифрова Европа“ на ЕС е с бюджет от 9 милиарда евро, което е 96% повече от отпуснатите многогодишната финансова рамка за дигитализация. Това показва, че Европа и България ще вървят още по-устремено към иновациите и технологиите в ежедневието на гражданите и бизнесите.

Еврокомисар Мария Габриел при официалната си визита, говори за възможностите пред град Варна: „Гордея се, че във Варна е първият дигитален иновационен хъб в България. Защото всичко, което е свързано с дигитализация, носи полза и на хората, и на бизнеса. Варна е пример за интелигентен град, реализиращ редица проекти в тази посока. Затова е много важно и стартъпите да могат да се развиват и да създават работни места“

Присъединете се към Facebook групата – Дигитална Варна, която има за цел ускоряването на дигиталната трансформация в града.