Социални мрежи

Графичен дизайн за социалните мрежи и различни типове банерни реклами

Графичен дизайн за социалните мрежи и различни типове банерни реклами

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България

В съвременната дигитална ера повечето марки позиционираха маркетинг кампаниите си онлайн. Сега рекламите не се ограничават до телевизия или външни рекламни банери, но се разпръснаха по всички електронни канали. Сред милиардите рекламни банери едва ли е било по-трудно някога да се обърне внимание на нещо конкретно. Тук е моментът, когато е добре да се приложи силата на графичния дизайн в дигиталния маркетинг.  Потенциалът на графичния дизайн да привлече вниманието на клиент е огромен. В тази статия ще разгледаме някои от най-добрите техники, за да се възползвате максимално от функциите на социалните платформи.

Когато е направен правилно, дигиталният дизайн оставя дълготраен отпечатък върху вашата целева аудитория. Зрителите запомнят впечатлението, което им е оставило марката и асоциират нейните качества именно с него. Използвайки комбинация от цветове, ъгли и подходящи снимки, специалистите по дигитален маркетинг създават дълбока връзка с историята, визията и философията на марката и я залагат в рекламни банери. Впечатляващият дизайн на един банер може да направи чудеса за марката.

Видове формати във Facebook и Instagram

Видове формати във Facebook и Instagram - Графичен дизайн за социалните мрежи и различни типове банерни рекламиПрофилни изображения

За да рекламирате успешно във Facebook и Instagram, трябва да използвате атрактивни рекламни формати, спрямо спецификите на платформата. Рекламните банери, които можете да използвате, зависят и от Вашата рекламна цел.

За да изглежда вашата страница представителна, преди всичко трябва да подберете подходящи профилни изображения. За профилна снимка можете да заложите на вашето фирмено лого, а препоръчителните размери са 170 x 170 пиксела за Facebook и 320 x 320 пиксела за Instagram. Изберете фон, който да се откроява и да отговаря на вашата бранд идентичност.

Когато някой посети страницата ви във Facebook, първото нещо, което вижда, е голямо начално изображение, заемащо почти една четвърт от екрана: вашата корица. Това е заглавието на вашия профил, голям банер, който представя вашата марка на потенциални последователи и клиенти във Facebook. Можете да дадете много информация за вашия бизнес във вашата корица – например снимки на вашия продукт или екип, текущи промоционални предложения или обикновена графика, която създава желаните нагласи у потребителя. Впечатляващото заглавно изображение може да доведе до повишена ангажираност и по-добра разпознаваемост на марката ви.

Профилни изображения - Графичен дизайн за социалните мрежи и различни типове банерни рекламиФормат Photo

Банер с едно изображение е най-често срещаният тип реклама във Facebook. Каквито и да са вашите бизнес цели, рекламите с единично изображение са чудесен начин да повишите осведомеността за вашата марка. Facebook автоматично преоразмерява и форматира вашите снимки, когато се качват, за да бъде фийда с ширина 500 пиксела и да отговаря на съотношението 1,91:1. За да избегнете пикселизацията и бавното време за зареждане, препоръчителните размери са 1080 x 1080 пиксела за квадратните изображения или 1920 x 1080 за правоъгълните. Когато публикувате изображение в Instagram и използвате размера от 1080 x 1350, то заема почти целия екран на потребителя. Можете да публикувате също квадратни и пейзажни изображения. Този формат е подходящ за кампании от видовете Brand awareness, Reach, Engagement, Messages. Разгледайте някои от най-ярките ни примери за реклама от този вид:

Формат Photo - Графичен дизайн за социалните мрежи и различни типове банерни рекламиФормат Multiple Photos

Когато обедините няколко изображения в публикация, имате възможност да представите повече продукти или услуги от вашия бизнес. Креативността в дизайна тук може да се разгърне още повече. Това е особено подходящ начин за създаване на Brand awareness, Reach, Engagement, Messages кампании във Facebook. Чрез някои техники за свързващ дизайн, една такава публикация изглежда хомогенна, а едновременно с това съставните и части дават стойност и сами по себе си. Във Facebook може да направите една публикация с между 2 и 4 изображения, които да изглеждат като едно цяло. За целта трябва да изберете подходящ формат на всеки банер, така че да паснат и да се сглобят като пъзел. Вижте как разпределихме елементите във визиите за страниците на някои от нашите клиенти, за да постигнем този ефект:

Формат Multuple Photos - Графичен дизайн за социалните мрежи и различни типове банерни рекламиФормат Multuple Photos 2 - Графичен дизайн за социалните мрежи и различни типове банерни рекламиФормат Multuple Photos 3 - Графичен дизайн за социалните мрежи и различни типове банерни реклами

Формат Link

Ако добавите и кликаем бутон към публикацията, увеличавате шанса потребителите да достигнат до желаната от вас целева страница на бизнес уебсайта ви. Така може да създавате високо ефективни Traffic и Conversions кампании. Вижте как използвахме елементи във този рекламен банер, за да насочим потенциалните клиенти към покупка.

Формат Link - Графичен дизайн за социалните мрежи и различни типове банерни рекламиФормат Carousel

Карусел рекламите във Facebook са изключително атрактивен начин за популяризиране на вашия бизнес. Според проучванията, тези реклами могат да привлекат до 10 пъти повече трафик към уебсайтовете на рекламодателите, отколкото статичните спонсорирани публикации във Facebook. Когато създавате кампании от типа Trafficили Conversions, този формат ще бъде подходящ. Ако споделяте 2-10 изображения в публикация във Facebook, като използвате формат с въртележка, изображенията трябва да са в размер 1200 x 1200 пиксела. Форматът на въртележката на Facebook позволява на рекламодателите да показват няколко изображения, заглавия и връзки или призиви за действие в една рекламна кампания. Когато обедините няколко изображения в рекламен банер, имате възможност да представите повече продукти или услуги от вашия бизнес. Тези рекламни банери могат да бъдат изключително ефективни, ако увеличите потенциала им с интересен графичен дизайн. Чрез някои техники за свързващ дизайн, една такава публикация изглежда хомогенна, а едновременно с това съставните и части дават стойност и сами по себе си. Вижте как разпределихме елементите във рекламните банери за страниците на някои от нашите клиенти, за да постигнем този ефект:

Формат Carousel - Графичен дизайн за социалните мрежи и различни типове банерни рекламиТакъв тип публикация може да се изготви и в Instagram, като там изображенията са между 2-10 в препоръчителен размер 1080 х 1080 пиксела. С публикации тип въртележка можете да разкажете история и да дадете повече контекст на рекламното си послание.

Формат Event

Когато създавате събитие във Facebook, целта е по-голяма ангажираност или т.н. Engagement кампания. Facebook събитията са от съществено значение, но има много фактори, които допринасят за по-доброто им представяне. Едно от най-основните неща, които трябва да имате предвид, когато създавате събитие във Facebook, е да имате подходящ размер на снимката и визуални елементи, за да направите събитието си открояващо се. Важно е да се включат и подробно описание на събитието и правилния час, дата и адрес в подробностите за събитието. Препоръчителните размери на такъв банер са 1200 x 628 пиксела. Ето и някои примери, които създадохме за клиенти в нашата агенция:

Формат Event - Графичен дизайн за социалните мрежи и различни типове банерни рекламиФормат Story

Красивият дизайн на Instagram Story е ключът към създаването на повече удовлетвореност за онлайн преживяването у вашите последователи. Най-важните функции на дизайна при създаването на story е да повиши ангажираността и да привлечете трафик към вашите целеви страници. В случай, че използвате вашите стори публикации за спонсорирани реклами, кампаниите могат да имат различна цел – Brand awareness, Reach, Traffic, Conversions. Ето и няколко примера, създадени от нашите графични дизайнери:

Формат Story - Графичен дизайн за социалните мрежи и различни типове банерни рекламиФормат Grid

Когато става въпрос за съдържание в Instagram, дизайна и качеството на снимките е всичко. Опциите за креативност са неограничени. Мрежовото оформление на Instagram е идеално, в случаите, когато брандовете искат да уведомят света кои са и да придат един по-внушителен вид на своя профил. Това е и първото впечатление, което придобива потребителя, когато погледне бизнес профила ви. Вижте няколко примера за атрактивен банер тип решетка в Instagram:

Формат Grid - Графичен дизайн за социалните мрежи и различни типове банерни рекламиФормат Video

Facebook видеото се консумира все повече с всяка изминала година, така че не е чудно защо толкова много търговци търсят правилните спецификации на този формат. Предизвикателството за рекламодателите е, че има толкова много видове видеоклипове, които можете да споделяте във Facebook, а платформата актуализира интерфейса си доста често. Всеки видео формат има различни размери и спецификации. Можете да избирате между две видео ориентации: пейзаж и портрет. За видео, което се публикува на стената във Facebook, препоръчителният размер е 1080 × 1080 пиксела, като дължината му може да е до 240 минути. Ако включвате видео към вашата слайдшоу рекламна кампания, препоръчителният размер е 1200 x 700 пиксела. В зависимост от целите на вашия бизнес целите на видео кампанията ви може да е Video Views, Brand awareness, Reach, Engagement, Messages или Traffic.

Instagram създаде своите видео формати, позволявайки три стила: пейзаж, квадрат и вертикала. Тъй като платформата се използва предимно през мобилни устройства е идеална за органично споделяне на видеоклипове от всякакъв размер, за да достигнете до вашата аудитория.

2. Ползи от използването на разнообразно съдържание в социалните мрежи

Ползи от използването на разнообразно съдържание в социалните мрежи - Графичен дизайн за социалните мрежи и различни типове банерни рекламиВизуалните изображения говорят повече от думите. Вашето рекламно послание може да е изключително добро, но все пак няма да можете да добавите останалите неща като историята, мисията или визията на вашата компания в това твърде малко пространство. С помощта на графики, дори когато вашето съобщение е кратко, потребителят ще получи ясна представа за вашата марка, нейната цел и качествата на нейните продукти или услуги.

Основната цел на графичния дизайн е не само да разкраси или да направи вашата марка да изглежда различна от другите, но и да изобрази ключови неща, свързани с бранда на марката, които не могат да бъдат изразени с писмени думи.

Уместните и впечатляващи рекламни банери могат да изградят по-силно  доверие към марката. Например, в днешно време мнозинството от хората купуват продукт, който е по-привлекателен на външен вид, тъй като го асоциират с по-високо качество. Инвестирайки в качествени рекламни банери, една марка може да спечели доверието на своята аудитория, което е безценно.

Живеем в невероятно натоварен свят, поради което рядко можем да се фокусираме върху конкретно нещо. Освен това, според някои проучвания, сегашният обхват на вниманието на хората в пъти по-малък от това, което е било преди появата на социалните мрежи. Използването на различните формати и някои тънкости при изготвяне на рекламни банери за социалните мрежи, ще накара вашата марка да блесне и да разчупи монотонността.

По природа човешките същества се ръководят от емоциите си. Всеки цвят, линия, лого, снимка могат да дадат много информация за вашата марката. Добрият графичен дизайн е сърцето и душата на дигиталния маркетинг. Правилно представеното послание предава по вълнуващ начин история и предизвиква чувство на принадлежност. За да се откроява присъствието на бранда Ви и да създадете положително впечатление, трябва да използвате креативен графичен дизайн.

Визуалната привлекателност играе съществена роля за изграждането на силна връзка с целевата аудитория.  Без атрактивна графика, потенциалът на вашата реклама може да намалее драстично. В заключение, дигиталният маркетинг може да предаде посланието на вашата компания до вашата аудитория, но атрактивните графики могат да бъдат преломния момент за потребителите да обмислят това дали се превърнат в клиенти на вашия бизнес.

И не забравяйте, че докато маркетинговите тенденции идват и си отиват, основите на успеха в дигиталния маркетинг остават същите: да разбирате нуждите на Вашата аудитория и да комуникирате с тях ясно и последователно.

Графичен дизайн за социалните мрежи и различни типове банерни реклами Оценка: 4.9 (от 35)

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България


Call Now Button