Дигитален маркетинг

Дигитален маркетинг по време на извънредно положение

Дигитален маркетинг по време на извънредно положение

Дигитална агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД може да бъде ценен партньор за растежа и просперитета на вашия бизнес в интернет пространството

България е в извънредно положение, а обществото ни е изпаднало в принудителна изолация! Причината, с която всички са наясно е разпространението на коронавирус (COVID-19) в целия свят. Вируса създаде сериозни опасности за здравето, икономиката и сигурността на населението.

За да ограничи разпространението на вируса, българското правителство затвори локалните търговски обекти, забрани провеждането на събития и мероприятия, забрани на възрастните хората да излизат навън, сложи под карантина цели градове и реално блокира българския бизнес за неопределено време. Разбира се, тези крайни политически мерки са необходими от гледна точка запазването на доброто здраве и живот на българския народ, но същевременно малкия и среден бизнес понесе силен икономически удар.

В момента огромна част от българските граждани по препоръка на правителството са се самоизолирали в своите домове, чакайки да премине обявеното извънредно положение, което може да отнеме месеци. Бизнесите в България трябва също да предприемат извънредни мерки, за да могат да оцелеят на фона на задаващата се криза.

Масова е практиката при компаниите да изпращат служителите си да работят от вкъщи, което позволява екипите да не поддържат физически контакт, а същевременно дигитално и дистанционно да осъществяват служебните си отговорности. Българската икономика трябва да продължи да се движи! #STAYHOME #MAKEBUSINESS

Настоящото извънредно положение провокира бурен ръст в онлайн покупките на продукти и услуги с доставка до домовете, което спестява на клиентите излишния риск да пазаруват навън. Доставките по домовете са голямата възможност за бизнесите, чиито локални обекти са засегнати, но същевременно могат да обслужват своите клиенти през интернет.

Периодично бизнес правилата на играта се променят! Няма значение каква е причината за тази промяна – технологична, икономическа, екологична, политическа или пандемия. Като дигитална маркетинг агенция, Know-How Digital следи от близо възможностите за бизнес в интернет по време на извънредното положение. Концентрирането на вашия фокус върху онлайн маркетинга ще ви позволи да поддържате нормалност в тези турбулентни времена и ще ви даде конкурентно предимство пред конкурентите, които реагират бавно.

Нашите препоръки за собственици на бизнеси, които продават продукти или услуги в България

Трансформирайте бизнеса си дигитално възможно най-скоро - Дигитален маркетинг по време на извънредно положение1. Трансформирайте бизнеса си дигитално възможно най-скоро

Разпространението на коронавирус увеличава потреблението на цифрови медии навсякъде, тъй като хората прекарват повече време у дома и общуват по-малко. Ясно е, че коронавирусната пандемия COVID-19 е новата ни реалност и че поне в близко бъдеще пазара ще бъде в сътресение. В резултат на това, бизнес лидерите трябва да намерят на къде да поемат от тук насетне.

Дигиталната трансформация е итеративен процес, който засяга не само системите и технологиите, но културата и хората, и макар че точният му срок е въпрос на дебат, той със сигурност не се случва за една нощ. Въпреки това бързите победи и малките подобрения все още са победи и подобрения и биха могли да облекчат трудната ситуация за бизнеса ви, както и да подобрят неговата конкурентоспособност в дългосрочен план.

Докато всеки бранд трябва да вземе решение дали да пристъпи към дигитална трансформация или технологични подобрения въз основа на индивидуалните си обстоятелства, сега може да е моментът да действате – както много компании вече са принудени да направят. Това, което някога беше „хубаво да имаш“, сега може да се превърне в „решаващо да имаш“!

Насочете рекламните си бюджети и усилия изцяло към интернет - Дигитален маркетинг по време на извънредно положение2. Насочете рекламните си бюджети и усилия изцяло към интернет

Коронавирусът разтърсва масово бизнеса в България и потребителското поведение. Потребителите в страни със значителен брой случаи на коронавирус вече избягват големи обществени места и събирания и това в крайна сметка може да повлияе на желанието на рекламодателите да рекламират в публичните пространства. По улиците и пътищата на България има все по-малко хора, което намалява значително видимостта на традиционните външни реклами и оскъпява цената спрямо контактите на потребителите с тях.

Докато дигиталният свят продължава да бъде доминиран от новините за глобалната пандемия, марките и търговците са изправени пред трудни решения относно своето онлайн присъствие и дигитални кампании. Основният въпрос е как да адаптират своите маркетингови усилия в социалните мрежи и да избегнат разхищаването на бюджети за реклами, позиционирани на обществени места.

Извънредното положение с COVID-19 налага бърза еволюция и иновации в бизнес инфраструктурата и процесите, тъй като почти всичко се измества онлайн: от поръчки на храна до пазаруване на продукти, от бизнес срещите до развлеченията. Добро решение за бизнесите поне временно е увеличаването на бюджетите за дигитална реклама и спиране на тези за традиционна офлайн реклама.

Продавайте на клиентите си в онлайн пространството - Дигитален маркетинг по време на извънредно положение3. Продавайте на клиентите си в онлайн пространството

Според последното проучване от 2019 година на Европейския съюз, озаглавено “Индекс за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI)”, в България над 68% от населението ползва активно интернет, като има тенденция към увеличаване. Интернет в България се използва предимно за изпращане на e-mail (75%), за намиране на информация за продукти и услуги (68%), за незабавни съобщения (67%), за онлайн новини (63%) и пазаруване (35%).

Потенциала на интернет пазара в България и настоящата извънредна ситуация налагат да обърнете сериозно внимание на вашия уеб сайт или електронен магазин, мястото където вашите клиенти ще проучват и пазаруват вашите продукти и услуги.

Трябва да създадете бранд информираност към клиентите си и да получите по-голяма видимост от тях, което означава да привличате посетители на вашия уеб сайт, за осъществяване на продажби. Един от най-добрите моменти за намиране на потенциални клиенти е, когато търсят това, което продавате. Трябва да се позиционирате на всеки етап от жизнения цикъл на покупката, от проучването, през изграждането на мнение до сравняване на конкретни предложения.

Въпреки, че ще трябва да изчакаме и да видим какъв шок ще донесе коронавирусът на икономиката, това не е време за колебание. Търговците на дребно ще трябва да използват средствата си, за да стимулират и поддържат потребителското търсене – това включва поддържане и дори засилване на усилията за дигитален маркетинг в обозримо бъдеще.

Доставяйте своите продукти и услуги до адреса на клиента - Дигитален маркетинг по време на извънредно положение4. Доставяйте своите продукти и услуги до адреса на клиента

Електронната търговия отбелязва сериозен ръст в България, след като държавата затвори със закон търговските обекти, отправи силни препоръки и забрани към хората да ги посещават. Това от своя страна има силен положителен ефект върху онлайн поръчките и доставките в страната.

За последните месеци градовете на Китай, с празните си улици и пусти търговски центрове, изглеждат като декор от телевизионен сериал за апокалипсиса. Това може да е поглед към бъдещето за Европа и Северна Америка, където пандемията бързо се разширява.

В отговор на епидемията Световната здравна организация (СЗО) препоръчва потребителите да плащат безконтактно, а не с пари, ако е възможно, като средство за ограничаване разпространението на вируса чрез микроорганизми съдържащи се в парите. Ето защо е важно да насочите вашите усилия в това вашият уеб сайт да предлага плащане с карта или банков превод за клиентите ви, като платежен метод.

Популярен метод за доставка в днешно време е пратката да бъде оставена от куриера пред вратата на клиента, без да има контакт лице в лице. Доставчиците са задължени да носят маски и да използват подходящ дезинфектант за ръце след извършване на всяка доставка.

Покажете социалната отговорност на бизнеса си - Дигитален маркетинг по време на извънредно положение5. Покажете социалната отговорност на бизнеса си

Време е фирмите да повишат своята социална отговорност и да спазват всички предписания на здравното министерство. Добрата хигиена и дезинфекция на работното място, повишената грижа за служителите и клиентите, които посещават физическите обекти и ползват услуги и продукти, са само част от нещата, които е задължително да бъдат направени. Нужно е да се предприемат безпрецедентни мерки за защита срещу разпространение на заразата.

Основни индустрии, като доставка на хранителни стоки, доставка на храна от ресторанти и доставка на пратки се опитват да намерят баланс между задоволяване на търсенето, като същевременно се опитват да поддържат здрави и клиентите, и служителите си. Това не е лесна задача предвид нивото на несигурност и тревожност във всички. Ето защо най-добрият път е компаниите да бъдат напълно прозрачни и да уведомят потребителите си за предприетите мерки и конкретни действия посредством онлайн маркетинговите канали, които използват.

В България голям брой фирми стартираха масирани онлайн рекламни кампании с процентни намаления или безплатна доставка до клиента, насочени именно към услугата доставка на храна, като основния призив е „Остани си у дома“.

Други компании, като комуникационните оператори A1 и Vivacom предоставиха за безплатно ползване своите интернет и TV услуги, платформата за уроци Уча.се отвори своите библиотеки за свободно ползване, супермаркетите Billa, Lidl, Kaufland и Фантастико направиха дарения, а масово интернет търговците обявиха намаления и промоции при поръчки онлайн.

Въпреки, че вирусът е нещо, за което трябва да се притеснявате и да внимавате, вероятно по-големият проблем в момента е страхът, паниката и несигурността, които той предизвиква. Съществуват много възможности, от които бизнеса ви може да се възползва, но това зависи изцяло от вас и стъпките, които ще предприемете в следващите месеци.

Дигитален маркетинг по време на извънредно положение Оценка: 4.9 (от 15)

Дигитална агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД може да бъде ценен партньор за растежа и просперитета на вашия бизнес в интернет пространството