Дигитален маркетинг

Защо планирането на съдържание за социалните мрежи е толкова важно?

3. Намаляване на риска от грешки - Защо планирането на съдържание за социалните мрежи на Вашия бизнес е толкова важно?

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България

В основата на една ефективна маркетингова стратегия за представянето на бизнеса в социалните платформи е разработването на календар със съдържание. Той е важен инструмент, който Ви позволява да планирате и организирате предстоящите публикации в социалните мрежи под формата на график за публикуване. По този начин ще Ви бъде изключително лесно да следите сроковете, които са обвързани с бизнеса Ви, и да управлявате по-добре своя екип за създаване на съдържание, ако разполагате с такъв. Обикновено календарът включва следните елементи:

 • Тема на публикацията
 • Дата на публикуване
 • Социална мрежа, където ще бъде публикувана
 • Готови елементи за всяка публикация (текст, снимки, видео, графики)
 • Външни линкове и хаштагове, които да бъдат включени в текста на публикацията, и др.

Освен това, възможността да преглеждате публикуваното съдържание за минали периоди ще Ви помогне в поддържането на свежа перспектива и баланс между различните видове съдържание, които публикувате занапред.
Има редица инструменти и платформи, които улесняват планирането на съдържание, като Loomly. Buffer, Google Sheets и др.

Вашият маркетинг план ще се превърне в основен актив, който ще използвате ежедневно, седмично или месечно, в зависимост от нуждите и целите на бизнеса Ви. В тази статия ще Ви представим основните ключови предимства на разработването на календар със съдържание, а след това ще Ви дадем допълнителни съвети и идеи, с които да Ви улесним.

1. Генериране на висококачествено съдържание
1. Генериране на висококачествено съдържание - Защо планирането на съдържание за социалните мрежи на Вашия бизнес е толкова важно?

В днешния дигитален свят стойността на съдържанието в социалните мрежи се вдигна рязко. Не е необичаен фактът, че зад създаването на една единствена публикация има екип от маркетинг специалисти – от копирайтъри и дизайнери, до видео редактори и фотографи.

Календарът за планиране на съдържание ще Ви помогне да разпределите ефективно Вашите ресурси – както човешки, така и дигитални. Това ще улесни екипът, който се занимава с изпълнението на задачите по съдържанието Ви, тъй като чрез календара Вие можете да давате насоки относно всеки един актив, който ще бъде включен в публикациите. С помощта на необходимите онлайн инструменти, екипът ще може да създаде възможно най-добрата си работа. В допълнение, това ще Ви помогне да поддържате последователност в социалните мрежи на Вашата марка.

2. Спестяване на време

Подобно на много от ежедневните бизнес процеси, разработването на ефективна маркетингова стратегия също изисква време и внимателно планиране. Поддържането на календар за съдържание ще Ви помогне да рационализирате усилията си, като си определите време, в което проактивно да помислите за подходящи теми за бъдещи публикации във Вашите социални платформи.

Например, ако следващия месец сте планирали да пускате нов продукт на пазара, можете да си отделите време, за да създадете няколко промоционални текста за продукта, и да ги допълните с графични материали. По този начин е възможно да създадете и насрочите публикации за периода на цялата рекламна кампания, свързана със съответния продукт.

3. Намаляване на риска от грешки
3. Намаляване на риска от грешки - Защо планирането на съдържание за социалните мрежи на Вашия бизнес е толкова важно?

Предварителното планиране и създаване на предстоящи публикации в социалните мрежи означава, че можете да правите качествен контрол на съдържанието, за да бъдете сигурни, че няма да има грешки, преди то да бъде публикувано. Редактирането на текстове, проверката на информацията и преглеждането на публикациите е много по-лесно за постигане, когато имате структуриран и организиран календар за съдържание.

4. Изграждане на доверие между бранда и потребителите

За да отговаряте на потребителските очаквания и да им предоставяте съдържание, което да ги ангажира и да ги подтикне да купят продукта или услугата Ви, е необходимо да проучите потребителското търсене. Това ще Ви помогне да разберете какви теми и съдържание са най-интересни за Вашата целева аудитория.

Едва след като сте направили такова проучване, можете да започнете да планирате съдържанието си. Важно е да публикувате редовно и да поддържате последователен график, така че Вашата аудитория да знае кога да очаква нови публикации. С тази практика ще изградите по-силни взаимоотношения с потребителите и ще постигнете по-добри резултати от маркетинга си в социалните мрежи.

Какво да съобразите, когато разработвате календар за съдържание в социалните мрежи?
Какво да съобразите, когато разработвате календар за съдържание в социалните мрежи? - Защо планирането на съдържание за социалните мрежи на Вашия бизнес е толкова важно?

 • Изучете поведението на Вашата целева аудитория и определете своите бизнес цели
 • Определете теми и категории за всяка социална мрежа, в които ще създавате съдържание
 • Изберете формати за съдържание, които ще използвате
 • Определете подходи, с които ще ангажирате Вашата аудитория
 • Изберете честота на публикуване
 • Създайте план за популяризиране на Вашето съдържание
 • Анализирайте резултатите и оптимизирайте съдържанието
 • Преизползвайте и рециклирайте старо съдържание

Ето и някои допълнителни съвети за създаване на календар за съдържание:

 • Планът Ви трябва да е достатъчно гъвкав, за да можете да го адаптирате към евентуални промени, свързани с Вашата аудитория или бизнес среда.
 • Използвайте инструменти за автоматизация. Те могат да Ви помогнат да спестите време и да направите процеса по планиране на съдържанието по-ефективен.

Идеи за съдържание в социалните мрежи

Сега, когато научихте каква да бъде структурата на Вашия календар, чудите ли се какви публкации да планирате? Ето няколко идеи за съдържание, които можете да включите в календара си:

 • Статистически данни, изводи или наблюдения, базирани на професионалния Ви опит във Вашата сфера на дейност
 • Обявяване на предстоящи събития, свързани с Вашия бизнес
 • Видеоклипове, представящи Вашите служители и тяхната работа
 • Лимитирани промоции
 • Безплатни ръководства, които носят добавена стойност на потребителите
 • Споменавания на Вашите служители в социалните медии
 • Акценти от Вашата фирмена култура и др.

Присъствието и рекламата в социалните платформи са съществен компонент от маркетинговата стратегия на всеки бизнес. Успехът на представянето Ви зависи от последователността и планирането на Вашите действия. Планирането на съдържание е отличен подход, който Ви помага да имате контрол над Вашите маркетингови усилия и да постигате целите си. Оптимизирането на календара е ключов елемент, ако искате да имате ефективна маркетингова стратегия в социалните мрежи. Нашият екип от специалисти има експертиза в разработването на стратегии за съдържание. Винаги планираме съдържанието в зависимост от бизнес целите на клиента, за да можем да достигнем желаните резултати. Доверете се на дигитална маркетинг агенция Know-How Digital за успешното представяне на Вашия бизнес във Facebook и Instagram!

И не забравяйте, че докато маркетинговите тенденции идват и си отиват, основите на успеха в дигиталния маркетинг остават същите: да разбирате нуждите на Вашата аудитория и да комуникирате с тях ясно и последователно.

Защо планирането на съдържание за социалните мрежи е толкова важно? Оценка: 4.9 (от 37)

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България