Блог

Инфлуенсър маркетинг – топ тенденцията в дигиталния маркетинг днес

Професионална интернет реклама в Google, Facebook и Instagram от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за бизнес клиенти от България

Неотдавнашно проучване през тази година разкри, че 84% от маркетолозите планират да изпълнят поне една инфлуенсър маркетинг кампания  през следващите 12 месеца.

Но какво точно е „маркетинг на влиянието“ или “инфлуенсър маркетинг”?

Инфлуенсър е производна на глагола Influence – повлиявам, оказвам въздействие или в този случай – хора, които имат силно влияние в социалните мрежи, голям брой последователи, хора на които поведението и мнението им винаги е забелязвано, и взимано под внимание. Маркетингът на влиянието е форма на маркетинга, в която фокусът се поставя именно върху тези влиятелни хора, а не върху целевия пазар, като цяло. Той идентифицира лицата, които имат влияние върху потенциалните купувачи, и ориентира маркетинговите дейности около тях.

Големите компании харчат десетки, дори стотици хиляди долари за „influencer marketing“, а в този тип реклама се включиха дори и малките предприятия и бутици, които ще похарчат солидна сума пари от рекламния си бюджет за влиятелни личности в социалните медии с цел популяризиране на техните продукти.

Защо?

Защото това, което те ще получат в замяна, е насочено към правилния вид потребител, който вече е заинтересован и вероятно ще обърне внимание на продукта.

Това е обратното на това, което се случва с телевизията в момента, където рекламите официално са станали фонов шум. Помислете върху собствения си опит. Кога за последен път се появи реклама по телевизията и не извадихте телефона си?

Социални медийни влиятели съществуват на всички основни социални платформи: Facebook, Twitter, Instagram и Snapchat.

Друга интересна статистика е, че 47% от онлайн потребителите използват “AD BLOCKЕRS”,  което кара бизнесите да вземат мерки и да имат още по-основателни причини да похарчат парите си за “влиятели”, отколото в традиционните онлайн рекламни формати. Влиятелите са тези, които държат вниманието на всички. И докато всички очи са върху тях, все повече и повече марки ще видят стойност, като плащат на тези хора да представят техните продукти.

Тази тенденция не се ограничава само до традиционните и популярни пазари като мода, спорт или развлечения. Има влиятели на пазарите, съсредоточени около всичко – риболов, йога, здравословно хранене, бизнес и много други.

Преди пет години би било абсурдно за тийнейджър да има милион последователи в Instagram.
Сега същите тези тийнейджъри преговарят с големи марки за десетки хиляди долари хонорари и дългосрочни договори.

Известните инстаграмъри с голям брой последователи взимат около 3000 долара за един спонсориран пост, а някои стигат и до колосалната сума от 10 000 долара за пост. Няколко модни марки са плащали над 100 000 долара за пост на личности от ранга на Ким Кардашиян, която има над 100 милиона последователи в Instagram.

4.8 (96%)
10 оценили

Професионална интернет реклама в Google, Facebook и Instagram от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за бизнес клиенти от България


Абонамент за Маркетинг
Новини, съвети и примери от дигитална маркетинг агенция Know-How Digital
ЗАПИСВАНЕ ЗА БЮЛЕТИН
close-link