Google

Проследяване на резултати от електронна търговия в GA4

Какво е новото с електронната търговия в GA4?

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България

Факт е, че Universal Analytics вече не се поддържа, което значи, че е време да привикнем към новостите в Google Analytics 4 и да започнем ефективно да използваме разширените му възможности за електронна търговия. GA4 предлага голям набор от инструменти, които са предназначени да събират и предоставят по-подробни данни и изводи за състоянието на електронните магазини и поведението на потребителите.

В тази статия ще Ви дадем съвети как да настроите GA4 за електронна търговия по правилен начин и ще Ви покажем как да разширите отчетите си, за да извлечете максимума от тях.

Кратък обзор на новостите в GA4

Има няколко разлики при използването на GA4 за проследяване на електронна търговия в сравнение с UA.

Най-новата версия на платформата проследява събития, а не сесии или страници. Това означава, че можете да проследите много повече взаимодействия на клиентите, включително кои от тях са гледали определен продукт и колко от тях са добавили или премахнали продукти от кошницата си.

Функционалността за проследяване на различни устройства на GA4 Ви позволява да получите пълна представа за поведението и действията на Вашите клиенти онлайн, което досега беше възможно единствено с премиум версията на UA (Universal Analytics).

Освен това, с новите възможности за прогнозен анализ на платформата можете да предсказвате потребителското поведение, което дава съвсем нова, по-добра основа за стратегическо планиране, касаещо бъдещите маркетингови цели на Вашия електронен магазин.

По-добър ли е GA4 за бизнесите с електронна търговия?

Както вече споменахме, функцията за проследяване на събития в GA4 дава на собствениците на електронни магазини достъп до много по-ценни данни относно поведението на потребителите, отколкото в UA. Освен това, промяната на отчетите в реално време улеснява наблюденията върху случващото се в електронния магазин. Търсачката на GA4 също е по-добра и по-интуитивна. Можете буквално да му зададете въпрос от сорта на: „Колко продажби направи моят магазин миналия месец?“ и той ще Ви даде незабавен отговор в падащо меню.

Така че, краткият отговор на горния въпрос е: “Да, новите възможности в GA4 определено имат огромен потенциал за по-безпроблемно проследяване на процесите, свързани с електронна търговия.”

1. Кое е важно да настроите при проследяването на електронна търговия с Google Tag Manager?
1. Кое е важно да настроите при проследяването на електронна търговия с Google Tag Manager? - Проследяване на резултати от електронна търговия в GA4

Настройката на проследяването на електронна търговия в GA4 не е толкова проста. Това се дължи на факта, че Google не събира автоматично данни за събития. За да получите достъп до Enhanced E-commerce в GA4, ще трябва да добавите събития за електронна търговия към Вашия уебсайт с помощта на Google Tag Manager или Global Site Tag.

От Google създадоха полезно ръководство за актуализиране на вече съществуващо проследяване на електронна търговия в UA, базирано на Tag Manager, за да използва вместо това събития за електронна търговия в GA4.

На първо време е добре да започнете със създаването на нов акаунт, ако използвате Tag Manager за първи път. Когато го направите, ще можете да управлявате всичките си тагове от едно място. След това ще трябва да инсталирате Google Tag Manager на Вашия уебсайт. Ще получите код за инсталиране и инструкции веднага след създаването на акаунт, но така или иначе можете да ги достъпите по всяко време от секцията Workspace във Вашия акаунт в Tag Manager.

След като вече имате Google Tag Manager, настройката на проследяването се състои от три стъпки:

  • Създаване на слоеве с данни

Един слой с данни съхранява информация за поведението на потребителите във Вашия електронен магазин и това е начинът, по който Google научава за всички взаимодействия, които се случват.

Задължително е да добавите слой с данни за всяко взаимодействие, което искате Google да проследява. Има шест стандартни действия, които можете да проследявате:

  • Избиране на продукт от списък
  • Преглед на подробности за даден продукт
  • Добавяне или премахване на продукт от кошницата
  • Стартиране на процеса на плащане
  • Завършване на покупка
  • Прилагане на промоционален код

За всяко от тези взаимодействия ще трябва да добавите специфичен код към Вашия магазин, който да действа като слой с данни. Можете да намерите всички тях на уебсайта на Google за разработчици, или да поискате помощ от Вашия разработчик. Ако използвате WooCommerce, с разширението Datalayer for WooCommerce ще можете да автоматизирате този процес.

След като добавите кода, трябва да създадете слой с данни в Tag Manager.

  • Настройване на Google Tag

Следващата стъпка е да свържете Вашия акаунт в Google Tag Manager с този в GA4, което се осъществява посредством Google Tag.  Това действие гарантира, че тагът на Google ще се активира преди всички останали тагове.

  • Създаване на тагове за събития в GA4

Ще забележите, че в акаунта Ви в GA4 има повече изброени събития, отколкото тези, за които вече добавихте слоеве с данни. Това е така, защото GA4 автоматично проследява някои данни, без да са му нужни допълнителни слоеве с данни. За да завършите напълно настройката за събития в GA4, ще трябва да извършите процеса по създаване на тагове за всяко едно събитие за електронна търговия, което искате да проследявате.

Имайте предвид, че запълването на акаунта в GA4 с Вашите данни за електронна търговия може да отнеме до 24 часа. Не е нужно да чакате толкова, за да проверите дали всичко е настроено правилно. Можете да използвате режима Preview на Google Tag Manager, за да проверите дали всичко се записва. Въведете URL адреса на Вашия уебсайт и след това продължете да кликвате върху някои продукти, да ги добавяте към количката си и дори да завършвате покупка. Проверете лентата Summary, където би трябвало да видите списък със събития и тагове, които са се активирали. Ако всичко се записва, тогава сте настроили събития за електронна търговия правилно. Можете да проверите това като отворите отчета в реално време, за да се уверите, че преглежданията и покупките на продукти са записани.

Google продължава да разработва GA4 и да добавя функционалности, включително и създаване на нови, разширени метрики за електронна търговия.

2. Как GA4 може да подобри Вашите отчети за електронна търговия?
2. Как GA4 може да подобри Вашите отчети за електронна търговия? - Проследяване на резултати от електронна търговия в GA4

Редовната отчетност на GA4 е по-малко изчерпателна от тази на UA, но все пак предоставя на собствениците на електронни магазини и маркетолозите необходимата информация.

Веднага след като кликнете върху раздела с отчети в GA4, ще видите отчет с данни за представянето на Вашия магазин през последните 28 дни. GA4 предлага и по-подробен отчет в реално време (Realtime Overview). Той показва какъв е броят на потребителите, които са били на Вашия уебсайт в последните 30 минути, откъде са дошли, какво устройство използват и кои страници са посетили. Тези отчети са чудесен начин за проследяване и анализиране на ефективността на маркетинговите кампании.

Отчетът за електронна търговия вероятно ще предложи най-голяма стойност за собствениците на онлайн магазини. В него можете да видите списък с продуктите, които се представят най-добре, честотата им на преглеждане и броят на добавени продукти в количката.

Ако наистина искате да се задълбочите в анализирането на данните, тогава използвайте Explorations за създаване на персонализирани отчети. Тук можете да създавате отчети за почти всеки показател или събитие във Вашия електронен магазин. Тези персонализирани отчети могат да бъдат експортирани в Google Sheets за по-нататъшен анализ.

Възможностите на GA4 за електронна търговия са наистина впечатляващи. Така че, дори ако платформата Ви се струва предизвикателна, потърсете експерти, които да анализират информацията правилно.

Ако вече сте извършили миграцията на Вашия акаунт към GA4 и сте настроили правилно проследяването за електронна търговия в платформата, но изпитвате трудности с отчитането на резултатите за бизнеса Ви, значи имате нужда от компетентен екип с богат опит в дигиталния маркетинг, на когото да можете да разчитате. Екипът на агенция Know-How Digital има нужната експертиза, за да повиши Вашите онлайн продажби чрез ефективно управление и оптимизация на маркетинговите кампании. Свържете се с нас за консултация!

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България


Call Now Button