Социални мрежи

Как да продавате повече чрез социалните мрежи

Как да продавате повече чрез социалните мрежи

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България

Не е тайна, че начинът, по който хората намират, проучват и купуват продуктите или услугите, от които се нуждаят, се е променил. Големият потребителски преход към онлайн пазаруването се засилва от години и всички най-големи световни марки вече са се адаптирали към него със свои собствени методи, знаейки, че техния успех зависи от способността им да поддържат дигитална трансформация.

Социалните мрежи са жизненоважен аспект на маркетинга, днес. С толкова много потребители онлайн, това е ефективен начин за бизнеса да достигне до своята аудитория. С правилната стратегия за маркетинг в социалните мрежи, можете да придобиете по-добра осведоменост за марката, да увеличите трафика, да достигнете потенциални клиенти и да генерирате продажби.

В тази статия ще се постараем да Ви помогнем да започнете да продавате в социалните медии по правилния начин. Продължете да четете нашето пълно ръководство за продажби в социалните мрежи и ще разберете защо имате нужда от него и как да продавате повече. Използвайте тези стъпки, за да изградите стабилна стратегия за продажби:

1. Идентифицирайте Вашата аудитория.

Много брандове правят грешката да се опитват да достигнат до всички, но разбирането и селектирането на Вашата аудитория може да Ви помогне да изпратите правилното послание до правилните хора и по-ефективно да постигнете маркетинговите си цели. Това започва с идентифициране на Вашата целева аудитория.

За да достигнете до целевия си пазар, трябва да знаете какви са хората, които се интересуват от Вашите продукти и услуги. Важно е да имате информация за неща като възрастта, местонахождението и моделите им на поведение в интернет. Направете анализ на събраните данни. Много платформи, като Facebook и Instagram, имат вградени инструменти, които могат да Ви дадат информация за Вашите последователи. След като идентифицирате целевата си аудитория, важно е да сте в крак с нейните интереси и да приложите стратегия за социално слушане, за да разберете техните желания и нужди.

1 - Идентифицирайте Вашата аудитория - Как да продавате повече чрез социалните мрежи

2. Изберете подходящите социални мрежи.

Бъдете там, където е Вашата аудитория. Първото правило на маркетинга в социалните мрежи е да използвате платформите, които Вашата аудитория използва. След като сте на правилната платформа, ще имате по-голям шанс да достигнете до целевата си аудитория. Следователно, когато можете да достигнете до целевата си аудитория по-ефективно, шансовете ви за стимулиране на продажбите се подобряват драстично.

Вероятно, имате желанието да публикувате във възможно най-много платформи, но това всъщност може да провали маркетинговата Ви стратегия. Например, ако се опитвате да се насочите към хора над 50-годишна възраст, ще откриете, че по-голямата част от аудиторията Ви е във Facebook, така че не си струва да давате приоритет на Instagram. Помислете как да използвате най-добре всяка платформа, въз основа на това за какво е създадена и съдържанието, което се представя най-добре там.

Не забравяйте да проучите най-добрата стратегия за всяка платформа, която използвате, за да извлечете максимума от маркетинговите си усилия.

2 - Изберете подходящите социални мрежи - Как да продавате повече чрез социалните мрежи

3. Публикувайте подходящо съдържание.

Социалните мрежи са отлична платформа за компаниите, където да предоставят на своята аудитория подбрано стойностно съдържание. Това съдържание трябва да бъде ангажиращо за Вашата аудитория и достатъчно завладяващо, за да я инициира да направи покупка.

В идеалния случай трябва да предоставите ръководства и инструкции за ползване. Целта е да предоставите на клиентите информация, която ще ги подтикне да пробват Вашия продукт.

По същия начин можете да предоставите полезни съвети, как се използват Вашите продукти в комбинация с други неща. В случай, че това са модни аксесоари, например, можете да ги съчетаете с тоалет, който да подхожда. Или в случай че предлагате технически джаджи, можете да демонстрирате някои от функциите им, които хората да използват с тях.

Използването на „информационно“ съдържание дава на Вашия продукт по-широк контекст и предлага на Вашите потенциални клиенти идеи как да го използват. Като бонус, този вид съдържание предоставя на Вашите целеви потребители повече причини да обмислят покупката на Вашия продукт, което съответно може да доведе до повече реализации.

3 - Публикувайте подходящо съдържание - Как да продавате повече чрез социалните мрежи

4. Използвайте висококачествени изображения и видео.

Вместо да публикувате няколко пъти на ден на възможно най-много платформи, трябва да се съсредоточите върху предоставянето на последователни и качествени публикации. Всъщност някои социални мрежи могат да „накажат“ акаунта Ви и да маркират като спам твърде многото публикации с ниско качество. Освен това публикуването може да стане непосилно и проблематично за всеки, който управлява Вашите социални медии, независимо дали това сте вие или служител, и това може да навреди на Вашата стратегия, вместо да помогне.

За да премахнете тези рискове, помислете за прилагане на план за публикуване в социалните мрежи. Това може да Ви помогне да насрочвате публикациите предварително, като същевременно си гарантирате желязна организация.

4 - Използвайте висококачествени изображения и видео - Как да продавате повече чрез социалните мрежи

5. Използвайте всички налични функции.

Добре е да отделите време, за да разберете как работят определени социални платформи, ако искате да генерирате продажби в пълния им потенциал.

Това означава проучване и използване на всички различни функции, които можете да използвате, за да рекламирате своя продукт или услуга. В противен случай може да рискувате да дадете предимство на Вашите конкуренти.

Използвайте различни формати на Вашите публикации, публикувайте съдържание в story емисията си и правете live включвания.

5 - Използвайте всички налични функции - Как да продавате повече чрез социалните мрежи

6. Ангажирайте се с аудиторията си.

Трябва да си гарантирате, че Вашата марка е ясно видима за съответната аудитория. Възползвайте се от възможността да използвате съдържание, което ще ангажира, привлече и насочи потенциалните клиенти да изпробват Вашите продукти или услуги. Трябва да се ангажирате с текуща стратегия и да останете последователни в усилията си с течение на времето. Ангажирането с Вашите последователи чрез коментиране на публикациите им, задаване на въпроси, предлагане на безплатни подаръци или говорене с тях директно чрез видео излъчване на живо са отлични начини да изградите връзка с Вашите последователи и да си гарантирате, че връзките Ви издържат изпитанието на времето. Наличието на активно и ангажиращо присъствие в социалните мрежи Ви позволява да изградите доверие с Вашите онлайн клиенти. Така че може да се чудите: „Как да рекламираме продукт, без да сме прекалено настоятелни?“. Е, можете да създавате съдържание, което насърчава хората да взаимодействат с Вашата публикация. Повече внимание и ангажираност = повече продажби. Потребителите на социалните мрежи се радват да взаимодействат с марки и в резултат на това марките получават предимства като: Социално доказателство за Вашия бизнес, разширен пазарен обхват, повишена информираност за марката, разходна ефективност.

6 - Ангажирайте се с аудиторията си - Как да продавате повече чрез социалните мрежи

7. Бъдете консистентни и упорити.

Успехът в социалните мрежи е въпрос на последователно публикуване на завладяващо и ангажиращо съдържание. Това не само ще помогне на Вашия бизнес да изглежда надежден образ, но също така показва, че имате отношение към аудиторията си.

Социалните медийни платформи променят своите алгоритми с течение на времето, но правилото за редовно публикуване е вярно: Тази практика помага на съдържанието Ви да се показва в информациянния поток на потребителите. Като се фокусирате върху последователно, подходящо съдържание, Вие показвате на алгоритмите, че Вашите публикации заслужават да се показват и в крайна сметка ще привлекат последователи към Вашата страница.

За да увеличите максимално присъствието си в социалните мрежи, добре е да забавлявате, образовате и привличате аудиторията си с интересно съдържание. Кога хората използват социалните си мрежи? За по-голямата част от потребителите това е в свободното им време. Това означава, че те са там или да се отпуснат, или да видят неща, които ги забавляват, вместо да бъдат активно принуждавани да харчат пари.

7 - Бъдете консистентни и упорити - Как да продавате повече чрез социалните мрежи

8. Анализирайте статистиката си в социалните мрежи.

Има много фактори, които влияят на маркетинга в социалните медии и затова е важно да анализирате и измервате резултатите. Анализите са полезни, защото могат да помогнат да оптимизирате кампаниите си, да си създадете нови цели, да определите, кои рекламни формати работят най-добре за Вас и достигането до много други изводи.

Преди да започнете да проследявате обаче, трябва да определите кои показатели са най-важни за Вашите маркетингови цели. Най-често срещаните показатели са: достигания, ангажираност, продажби, споменавания, кликвания, гледания и др.

Това са едни от най-ефективните начини, по които Вашия бранд може да увеличи продажбите, като използва социалните мрежи. Маркетингът в социалните медии може да изглежда обезсърчителен, но с правилната подготовка Вашият бизнес може да се възползва ефективно от тези платформи. Направен качествено, маркетингът в социалните медии може да се окаже рентабилно, дългосрочно решение.

Ако сте готови да увеличите ефективността на продажбите си и да се възползвате напълно от генериращата приходи сила на социалните мрежи, агенция за дигитален маркетинг Know-How Digital може да се заеме с изготвянето на работеща стратегия за Вашия бизнес. Не пропускайте повече възможности за продажби. Започнете работа с доверен партньор, за да постигнете успеха, към който се целите.

И не забравяйте, че докато маркетинговите тенденции идват и си отиват, основите на успеха в дигиталния маркетинг остават същите: да разбирате нуждите на Вашата аудитория и да комуникирате с тях ясно и последователно.

Как да продавате повече чрез социалните мрежи Оценка: 4.9 (от 25)

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България