Instagram

Как работи алгоритъмът на Instagram

Как работи алгоритъмът на Instagram

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България

Желаете ли съдържанието Ви да се появява по-често в потребителските потоци на Instagram? Чудите се ли се как да достигнете нови аудитории и какво се показва на Вашите последователи?

В тази статия ще научите как работи алгоритъмът на Instagram през 2023 г., така че да можете да подобрите стратегията си за съдържание за Вашия бизнес.

1. Защо маркетинг специалистите трябва да знаят как работи алгоритъмът на Instagram?

Маркетинг специалистите лесно могат да пренебрегнат какво алгоритъмът на Instagram предпочита и фокусът да е единствено върху публикуването на качествено съдържание. Все пак тези две концепции не са взаимно изключващи се. Замисляли ли сте се дали Вашата стратегия за съдържание включва публикации, кратки видеа и истории, които привличат последователи, генерират желаните действия у потребителите и водят до продажби? В повечето случаи това означава създаване на съдържание, което освен че е с високо качество, се вписва и в алгоритъма на Instagram.

Алгоритмът се основава на сигнали за класиране като например каква е популярността на Вашето съдържание и на каква честота други профили взаимодействат с Вашия. Съдържание, което алгоритъмът предпочита, има голяма вероятност да се появи в горната част на потоците на повече потребители и дори да попадне в раздела „Explore“. Това означава, че използването на тези сигнали като насока може да Ви помогне да създадете повече възможности да се показвате пред Вашата целева аудитория и да постигате Вашите маркетинг цели.

Кои са най-важните сигнали за класиране, които отчита алгоритъмът на Instagram? До скоро маркетинг специалистите в социалните мрежи трябваше да се доверят на официално пояснение, публикувано през юни 2021 г. Колкото и полезен да беше материала на първо време, подобна информация остарява с годините, особено след постоянните и съществени актуализации в платформата Instagram.

През май 2023 г., главният изпълнителен директор на Instagram, Адам Мосери публикува кратко видео, обясняващо как работи алгоритъмът на платформата в момента. Най-важното, което трябва да знаете, е че Instagram няма само един унифициран алгоритъм. Всеки раздел (например, Explore или Reels) използва уникален набор от сигнали за класиране. Това означава, че трябва да знаете как работят те поотделно, за да можете да оптимизирате ефективно. Ще прегледаме всеки един от тях по-долу.

2. Как работи алгоритъмът на Instagram?

Не забравяйте, че основната цел на платформата е да създаде персонализиран поток със съдържание, което потребителят намира за интересно. Не можете да очаквате да се появявате най-горе в потока всеки път, но можете да научите какво работи най-добре в по-голямата част от времето и да коригирате стратегията си, спрямо тези прозрения. По-долу ще разгледаме съвети как да приложите това, за да създадете по-добро съдържание.

Как Instagram класира Истории (Stories)?
Как Instagram класира Истории (Stories)? - Как работи алгоритъмът на Instagram
При класирането на историите, Instagram дава предимство на съдържанието, което е най-вероятно да накара потребителите да кликнат, за да видят повече информация, да изпратят съобщение или да харесат и коментират. Казано по друг начин, осъществяването на определени интеракции в Instagram повлиява определянето на кои истории да се показват най-отпред. За да направи информирани предположения за това, с което ще се ангажира потребителя, платформата разглежда сигнали като:

 • Колко често потребителят е преглеждал историите на профила в миналото;
 • Каква е историята на ангажирането с историите на профила;
 • Моделите на взаимодействие с чуждо съдържание;
 • В какви “взаимоотношения” е потребителя с акаунта, базирано на личните съобщения и други допирни точки.

Трябва да имате предвид, че целта на историите е да подкрепят връзките между потребителите и брандовете, към които вече имат някакво отношение. Затова и в потока с истории виждаме само съдържание от профили, които следваме, и популярността им има незначителна роля при класирането на този вид съдържание. Как бизнесите могат да класират по-напред историите си? Използвайте инструментите за анализ във Вашия Instagram профил, за да засечете историите, които са генерирали най-голямо достигане и ангажираност. Определете какво ги е направило толкова успешни. Например, може би сте използвали интерактивни стикери, за да получите повече реакции или сте споделили ексклузивно съдържание, за да създадете по-дълбоки връзки с най-лоялните си последователи.

Как Instagram класира съдържание в потока (Feed)?
Как Instagram класира съдържание в потока (Feed)? - Как работи алгоритъмът на Instagram

За разлика от историите, потокът на Instagram включва съдържание от профили, които следвате и профили, които платформата счита, че ще Ви допаднат. Както обяснява Мосери, потокът цели да ви предложи най-доброто съдържание, публикувано след последния ви вход в приложението, което е комбинация на публикации на профили, които вече следвате и такива, които още не сте срещали.

При класирането на съдържание в потока, Instagram обръща внимание на вашата минала активност в приложението, за да оцени колко е вероятно да коментирате, харесате или споделите дадена публикация. Платформата също така взима предвид колко вероятно е да кликнете, за да разгледате профила на даден акаунт или да отделите повече време, гледайки публикация.

Понеже потокът включва съдържание от профили, които още не следвате, алгоритъмът разглежда както популярността, така и сигналите за ранкинг на връзките, включително:

 • Минала активност в потока – форматите и темите, които потребителят предпочита;
 • Информация за публикацията, включително колко популярна е и как други профили са взаимодействали с нея;
 • Информация за даден профил  – колко често споделя публикации и как други профили са взаимодействали с тях;
 • Предишни взаимодействия – съобщения и ангажиране с публикации, кратки видеа или истории.

Как Instagram класира съдържание в потока (Feed)? - Как работи алгоритъмът на InstagramКато добавите профилите, които най-много харесвате, към списъка си с предпочитани, можете значително да увеличите шанса те да се появят най-горе в Instagram потока ви. Това дава възможността да избирате кои профили да преглеждате бързо и лесно.

Как брандовете могат да се възползват от тази опция, за да се класират по-напред потока? Можете да насърчавате последователите си да добавят профила ви към списъка си с предпочитани. Също така е полезно да преглеждате анализите на публикациите си и да следите кои имат най-добро представяне. Например, ако всички най-добри публикации са на определена тема, най-вероятно тя има голям потенциал за растеж.

Как Instagram класира Кратките видеа (Reels)
Как Instagram класира Кратките видеа (Reels) - Как работи алгоритъмът на Instagram

Докато потокът включва смесено съдържание от профили, които следвате и тези, които не, потокът на Reels се фокусира върху профили, които Instagram счита, че ще ви забавляват. Както обяснява Мосери, „целта на кратките видеа е да ви забавлява“, което обикновено означава предоставяне на популярно съдържание.

При класирането на кратко видео, Instagram разглежда вероятностите да взаимодействате със съдържанието, базирано на минала активност. Платформата взима предвид и типовете Reels, с които обикновено вие най-често взаимодействате, както и кратките видеоклипове, които други хора, които имат интерес към същата тема, харесват и споделят.

Платформата също така изчислява колко вероятно е да гледате цял Reel до края, което означава, че алгоритъмът взима предвид вашето типично време за гледане. Освен това Instagram разглежда и дали е вероятно да посетите раздела на Reels и да започнете да създавате свое собствено видео съдържание.

Ето кои са сигналите, които класират съдържание в потоците на Reels:

 • Теми и формати, които са били обект на интерес в Instagram, базирано на история на гледане и ангажираност;
 • Връзката с профила, включително история на взаимодействие в потока на Reels или с друго съдържание;
 • Данни на ниво кратък клип, включително колко популярен е той, колко актуален е и какъв звук (sound) включва;
 • Детайли, свързани с профила, включително средната честота на ангажиране и броя на последователите.

Как марките могат да класират видео съдържанието си за раздела на Reels? Проверявайте инсайтите на вашите кратки видеа, за да видите кои са постигнали най-голям брой преглеждания. Обърнете внимание на времето за гледане, тъй като е препоръчително да създавате Reels, които потребителите гледат до края.

Как Instagram класира съдържание в раздел Explore

Този раздел показва ексклузивно съдържание от профили, които не следвате. Проектиран е така че да ви показва ново съдържание и профили, с които вероятно ще взаимодействате. При класирането на публикации, алгоритъмът взима предвид колко вероятно е да харесате, запазите или споделите публикация, базирано на миналата ви активност.

Понеже този раздел е създаден за да откриваме ново съдържание, тук се използват сигнали за класиране като популярност и предпочитани теми. Някои от тях са следните:

 • Данни на ниво публикация, включително какъв е обема и скоростта на ангажираността, която вече е получена;
 • Предишна активност в раздела Explore, като например темите и форматите, с които е имало някакво взаимодействие;
 • Предишни взаимодействия с профила – в повечето случаи Изследвай включва профили, които са нови за вас;
 • Данни от профила като нивата на ангажираност на по-скорошни публикации.

Този раздел е възможност за марките да достигнат нови аудитории, затова създавайте качествено и привлекателно съдържание, което съвпада с интересите и предпочитанията на вашата потенциална публика.

Как марките могат да се класират за раздела Explore? Една ефективна стратегия е да създадете съдържание, което е свързано с актуални събития и тенденции. Също така, може да анализирате профилите на конкуренцията и да опитате да разберете какво ги прави популярни. Така може да приложите добри практики и похвати, но все пак винаги добавяйте собствена стойност и уникален подход.

3. Съвети за използване на алгоритъма на Instagram в полза на бизнеса ви

Сега, след като знаете как работи алгоритъмът на Instagram, можете да използвате сигналите за класиране в полза на вашия профил. Използвайте съветите, които споделяме, за да развиете марката си в Instagram.

Експериментирайте с форматите и темите на съдържание.
Експериментирайте с форматите и темите на съдържание. - Как работи алгоритъмът на Instagram
Важно е да не виждате алгоритъма на Instagram като нещо, което веднъж щом надвиете, ще бъдете успешни завинаги. Ако прилагате едни и същи стратегии постоянно, с времето вашето съдържание ще стане безинтересно и така ангажираността на аудиторията ви ще намалее. Тъй като платформата отчита предимно ангажираността на потребителите като силен сигнал за класиране, предвидимото съдържание няма да бъде ефективно.

За да се уверите, че съдържанието ви продължава да въздейства на вашите последователи и достига до нови аудитории, направете експериментирането приоритет. Тествайте нови формати и прилагайте креативни и иновативни идеи. Споделяйте интересни нови теми, за да видите как вашата аудитория реагира, или тествайте нови типове на съдържание, което знаете, че вашите последователи биха харесали.

Създавайте оригинално съдържание.
Създавайте оригинално съдържание. - Как работи алгоритъмът на Instagram
Ако вашият бизнес се опитва да нараства, с помощта на Instagram, но разполагате с ограничени ресурси или малък бюджет, може да се наложи да рециклирате старо съдържание или да използвате стоково съдържание. Въпреки че няма нищо лошо в тези подходи, важно е да публикувате оригинално, брандирано съдържание в Instagram, което отразява вашата уникална идентичност. Мосери признава, че идентифицирането на оригинално съдържание не винаги е лесно и начинът, по който платформата го прави, ще се развива с времето.

Преглеждайте акаунт статуса на вашия профил.
Преглеждайте акаунт статуса на вашия профил. - Как работи алгоритъмът на Instagram
Горните съвети могат да ви помогнат да поддържате висока ангажираност и постепенно да разширите обхвата си, но ако забележите внезапно тези стойности да намаляват, може да имате по-сериозен проблем. Ако публикувате съдържание, което нарушава Общите правила на Instagram, платформата може да ограничи вашия профил и да предотврати това вашите публикации да достигат по-широка аудитория. За да проверите дали профилът ви има някакви ограничения, отворете приложението на Instagram и отидете в Settings and Privacy (Настройки и поверителност). След това изберете Account Status (Статус на профила) В този раздел, може да разберете дали сте допуснали някакви нарушения, за да предприемете необходимите мерки.

Когато искате да развиете вашия профил и да използвате Instagram по-ефективно, е важно да разберете и оптимизирате съдържанието, което публикувате спрямо алгоритъма. С използването на насоките, които ви споделихме можете да активирате правилните сигнали за класиране. Имайте предвид, че алгоритмите в социалните мрежи постоянно се променят и е добре да разчитате на специалисти, с повече опит в платформата, за да рекламирате вашия бизнес. Ние редовно се информираме и следим всички актуални промени. Комбинираме ги с най-добрите изпитани маркетинг подходи и така постигаме успешни рекламни кампании за нашите клиенти. Ако имате нужда от експертна поддръжка на вашия Instagram профил, свържете се със специалистите в агенция Know-How Digital.

И не забравяйте, че докато маркетинговите тенденции идват и си отиват, основите на успеха в дигиталния маркетинг остават същите: да разбирате нуждите на Вашата аудитория и да комуникирате с тях ясно и последователно.

Как работи алгоритъмът на Instagram Оценка: 4.9 (от 37)

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България


Call Now Button