5 начина да увеличите конверсиите чрез Вашите Facebook реклами

5 начина да увеличите конверсиите чрез Вашите Facebook реклами

Управление на ефективна Facebook реклама за бизнес клиенти в България от дигитална маркетинг агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД

Тъй като рекламата във Facebook вече е използвана от почти всеки търговец, гигантът на социалните мрежи е по-конкурентоспособна платформа от всякога. Всеки месец милиони бизнеси използват Facebook, за да достигнат до своите клиенти. Оптимизирането на процента реализации не се състои само в получаването на повече кликвания върху линкове или по-голям брой продажби, а се концентрира върху отличаване на Вашата реклама във Facebook с абсолютна достоверност в морето от неподходящи маркетинг послания, опознаване на аудиторията Ви и креативно ангажиране с потенциални клиенти.

Ключът за успешна кампания във Facebook е да наблюдавате внимателно рекламите си, за да можете да ги коригирате навреме и да ги оптимизирате качествено. Има няколко причини рекламите във Facebook да се провалят или да не работят толкова добре, колкото сте се надявали:

– Технически проблеми – неправилен бюджет, лошо насочване на рекламите, неподходяща структура на рекламната кампания във Facebook, неправилно инсталиране на Facebook Pixel, липса на ясна цел или използване на грешен формат реклама във Facebook.

– Творчески проблеми – това са проблеми с визуалната част на рекламата като послание, текст, заглавие, целеви страници, нискокачествено видео или липса на ясно стойностно предложение.

Ако използвате реклами във Facebook за Вашия бизнес, целта Ви трябва да бъде висок процент реализации във всяка кампания. Това е вярно, независимо от вида оптимизация на кампаниите – дали ще бъде за попълване и изпращане на формуляри от потенциални клиенти, за гледания на видеоклипове, постигане на телефонни обаждания от клиенти или за онлайн покупки през Вашия уеб сайт.

От тук следва изводът, че процентът реализации е ключов показател за всички рекламни кампании във Facebook, които провеждате, особено когато използвате целта за конверсии, за да оптимизирате за конкретни действия, напр. продажби, телефонни обаждания, абонаменти или изтегляния.

Коефициентът на конверсиите на Вашата реклама във Facebook Ви казва колко реализации са осъществени, сравнени с броя импресии, получени от Вашата реклама и Ви помага да оцените следните фактори:

– Колко уместна е Вашата реклама за Вашата целева аудитория;

– Колко ефективни са рекламните послания и призиви за желаните действия на Вашата реклама;

– Колко печеливши са рекламите Ви.

Повишаването на процента на реализации на Вашите Facebook реклами е по-лесно на теория, отколкото на практика. В тази публикация ще се потопим във всичко, което трябва да знаете за процента на конвертиране във рекламната платформа Facebook Ads, включително най-добрите практики за подобряване, проследяване и т.н.

Какво представляват рекламите за конверсия във Facebook?

„Конверсия“ освен продажба, може да означава много различни неща във Facebook. Ако оптимизирате рекламите си така, че потребителите да се регистрират за Вашия e-mail списък, това се счита за „конвертиране“, в случай че предприемат това действие.

Рекламите за конверсии във Facebook са много подходящи, когато целта Ви е да стимулирате продажби или конкретни действия извън уеб сайта, като например регистрации, абониране за e-mail бюлетин или изтегляне на фирмената ви PDF презентация.

Рекламите за конверсии във Facebook не са предназначени да стимулират кликвания към уеб сайта Ви (което би било целта на трафик кампаниите) или действия, които имат други специални цели във Facebook (като ангажиране или генериране на потенциални клиенти).

Списък на действията, които стимулират рекламите, водещи до конверсии:

– Покупки на продукти и услуги;

– Добавяне на информация за плащане към потребителски акаунт;

– Регистриране за безплатна тестова версия;

– Свързване по телефон или чрез sms/messanger;

– Добавяне на артикул в количката;

– Други персонализирани събития.

Показатели за ефективност на рекламите във Facebook

Facebook има безброй инструменти, опции за насочване и показатели за ефективност за създаване и измерване на успеха на Вашите реклами. Ако сте нов в платформата Facebook Ads, това може да Ви се стори много трудоемко и неразбираемо. Показателите на Facebook са отправна точка, които ви позволяват да анализирате ефективността, успеха и разходите си за реклама. Най-подходящите показатели могат да се различават в различните индустрии. Ние ще Ви представим най-добрите и използвани показатели за рекламите във Facebook:

– Цена за клик

Цената за клик (CPC) показва колко струва, когато потребител на Facebook кликне върху Вашата реклама. Средната CPC стойност за България е 0.47 долара.

– Цена за импресии

Показателят (CPM) измерва общата сума, изразходвана за рекламна кампания, разделена на импресии, умножена по 1000. Така ще разберете каква е цената за това да покажете 1000 пъти своята реклама на аудиторията, която таргетирате.

– Цена за гледане

Този модел на ценообразуване за реклама таксува бизнеса за гледания на видеоклипове. Важно е да имате предвид, че Facebook отчита 1 преглед още в първите три секунди. Така че потребителят може дори да не стигне до края на Вашето видео, но гледането ще бъде отчетено. Има и други показатели, като брой изгледани секунди, които ще Ви дадат информация дали рекламата Ви е успешна или не.

– Честота на кликване

Честотата на кликване (CTR) е процентът на хората, които са кликнали върху връзка във Вашата Facebook реклама. Основната разлика между CTR и CPC е, че CTR показва процента на хората, последвали връзката Ви, спрямо общия брой импресии, а не цената на рекламите за всяко отделно кликване.

– Цена на действие

Цената на действие (CPA) е подобна на цената за клик, но рекламодателят се таксува само когато потребителят на Facebook извърши конкретно действие – конверсия. Така че можете да оптимизирате рекламата си и да бъдете таксувани за действия като покупка, регистрация или съобщение.

Високите проценти на реализация означават, че кампаниите са ефективни и водят до очакваните резултати. Ако искате да увеличите реализациите от Вашите Facebook реклами, силно Ви препоръчваме да приложите следните пет тактики.

1. Фокусирайте се върху уместността на съдържанието

1 - Фокусирайте се върху уместността на съдържанието - 5 начина да увеличите конверсиите чрез Вашите Facebook рекламиУместността е всичко, когато става дума за реклами във Facebook. Това е един от онези показатели, които пряко влияят върху това колко плащате за всяко действие на потребителя (CPA) и дори могат да имат ефект върху показването на Вашата реклама. От съществено значение е да създавате реклами, които са възможно най-подходящи за аудиторията, към която ги насочвате. Това означава, че трябва да създадете различни стратегии за клиентите си, в различни етапи от потребителската пътека на клиента. Насочете се към нови аудитории с реклами, които ги запознават с марката или продукта Ви, за да привлечете бързо интереса им. Рекламите за Вашата вече заинтересована публика не трябва да разказват историята на Вашата марка твърде гръмко. Вместо това те трябва да разширят познанията на потребителите и да подчертаят стойността на Вашето предложение с незабавни стимули за конвертиране. Това също означава, че трябва да се запознаете с концепцията за сегментиране на потребителите. Тествайте различни кампании за всеки сегмент от целевата Ви аудитория и разберете кое е най-подходящо за тях.

2. Използвайте динамични реклами

2 - Използвайте динамични реклами - 5 начина да увеличите конверсиите чрез Вашите Facebook рекламиОпитвате ли се да свържете продуктовите си категории с правилната аудитория? Брандовете с големи наличности трябва да се възползват от функциите за динамична реклама на Facebook. Динамичните реклами Ви позволяват да извличате артикули от качените продуктови инвентаризации, за да покажете правилните продукти на правилните потребители, в точното време. Ако например магазин за домашни потреби рекламира инвентара си, например, Facebook ще покаже чинии на потребителите, които скоро са кликнали върху реклама за чинии от конкурент и килими на хората, гледащи видеоклипове, свързани с подови настилки. Това Ви спестява време, като същевременно Ви позволява да популяризирате пълния си инвентар (или поне инвентара, който искате да покажете) на възможно най-подходящите потребители.

3. Недейте да си спестявате средства

3 - Недейте да си спестявате средства - 5 начина да увеличите конверсиите чрез Вашите Facebook реклами

Знаем, че търговците винаги имат стремеж да постигнат най-висока възвръщаемост, като същевременно харчат възможно най-малко средства. Понякога наистина си струва да се плаща за качество и рекламите във Facebook не са изключение. Когато провеждате кампании, имате възможността да поставите ограничения на  рекламния бюджет, за да контролирате колко харчите. Ако знаете, че никак няма да Ви е изгодно да плащате и цент повече от 3,50 долара на действие, тогава можете да поставите това ограничение в настройките на кампанията. Но ако можете да си позволите 3,50 долара и все пак сте на печалба, но въпреки това задавате лимита да е 0,60 долара, защото знаете, че можете да получите някакви кликвания в този диапазон, може да си правите лоша услуга. По-високите бюджети позволяват на Facebook да Ви свърже с потребители, които са много по-склонни да се превърнат клиенти. Понякога трябва да харчите пари, за да печелите пари, и макар че няма нищо лошо в това да се опитвате да намалите цената за действие (CPA), уверете се, че това не е за сметка на резултатите. И имайте предвид, че с покачването на процента конверсии, Вашият качествен рейтинг във Facebook също се повишава. Това означава, че тези разходи намаляват. Резултатът е, че нещата се балансират.

4. Създайте рекламен текст, който подчертава стойността

4 - Създайте рекламен текст, който подчертава стойността - 5 начина да увеличите конверсиите чрез Вашите Facebook рекламиАко искате потребителите да предприемат определено действие, трябва да им посочите какво точно да направят – и защо ще им бъде от полза това. Ако те, например, се регистрират за Вашия e-mail списък, какво ще получат в замяна? Бъдете конкретни и се фокусирайте върху предимствата, а не върху характеристиките. Ето и няколко добри примера:

– „Изберете любими продукти от онлайн магазина ни и ги добавете в своята секция Желани продукти. В края на месеца ще изберем 10 клиента, които ще получат код за намаление.“

– „Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин, за да получите ексклузивен достъп до всички новини в индустрията, които не са публикувани никъде другаде.“

– „Освободете голяма част от деня си със софтуер за чат на живо, който управлява екипа Ви синхронизирано, дори ако служителите не са на едно и също място. Резервирайте демо презентация на услугата, за да научите повече.”

5. Включете изключително ясни призиви за действие (CTA)

5 - Включете изключително ясни призиви за действие (CTA) - 5 начина да увеличите конверсиите чрез Вашите Facebook рекламиВ примерите по-горе можете да кажете какво точно действие се опитваме да накараме потребителите да предприемат. Създайте списък с любими продукти. Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин. Резервирайте демо. Всичко това са примери за ясни призиви за действие (CTA). Не просто използвайте бутони с подканваща фраза, за най-добри резултати трябва също да включите призиви за действие във Вашите рекламни послания. По този начин Вашите потребители няма да пропуснат смисъла на посланието. Те ще знаят точно какво действие искате да предприемат и какво ще се случи, след като щракнат върху този бутон. Колкото и очевидно да звучи, това може драстично да увеличи процента на успешни конверсии. Например, не искате потенциалните Ви клиенти да гадаят дали ще получат безплатна пробна версия на софтуера или в крайна сметка ще трябва да резервират демонстрация. Има цял сегмент от потребители на софтуерни продукти, които никога няма да резервират демонстрация и искат само достъп до безплатна пробна версия, за да видят дали си струва. Така че, ако демонстрацията е това, което предлагате, изяснете го добре в призива си за действие. В противен случай може да получите кликвания, които никога няма да конвертират потребителите в клиенти. Това може да е причина да плащате за безполезни кликвания, а Вие да показвате рекламата си на потребители, които всъщност не осъществяват конверсия.

Facebook е една от най-големите рекламни платформи с потенциал за Вашия бизнес да достигне до милиони потребители. Когато рекламите Ви са направени правилно, те могат да бъдат огромен актив за бизнеса Ви. В същото време рекламите във Facebook са изключително конкурентни и все пак можете да вложите средства в рекламите си, без да получите голям процент реализации.

Създаването на реклами във Facebook с висок процент конверсии трябва да бъде в основата на маркетинговата Ви стратегия в интернет. Когато знаете кое пречи на успеха на Вашата реклама, можете да оцените текущата си маркетингова стратегия във Facebook. Ние, от дигитална маркетинг агенция, разбираме отлично, че се състезавате в платформа, където компаниите, които рекламират имат огромни бюджети и разполагат с екипи за дигитален маркетинг, посветени единствено на рекламите във Facebook. Затова ние разработваме ефективни стратегии, с които можем да оптимизираме рекламите Ви за по-голям брой конверсии и така ще Ви спестим време и усилия.

Ако целта ви е да улесните потенциалните клиенти да Ви намерят онлайн, то една силна маркетингова стратегия ще използва както органични, така и платени техники за търсене. Комбинацията ще осигури най-добрите резултати и ще позволи на нови клиенти да открият Вашия бизнес за нула време!

5 начина да увеличите конверсиите чрез Вашите Facebook реклами Оценка: 4.9 (от 15)

Управление на ефективна Google реклама за бизнес клиенти в България от дигитална маркетинг агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД


Leave a Reply