Instagram

Маркетинг в Instagram – какви са предимствата на платформата

Маркетинг в Instagram – какви са предимствата на платформата

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България

Instagram е една от най-бързо развиващите се социални интернет платформи. От стартирането ѝ, потребителската база нарасна до 1 милиард. Също така, Instagram печели битката за ангажираност – платформата генерира 4 пъти повече взаимодействия, в сравнение с Facebook. Тези статистически данни показват защо толкова много фирми желаят да скочат в маркетинговия басейн на Instagram. През последните години, Instagram се превръща във все по-привлекателен комуникационен канал за много индустрии. Това се дължи и на факта, че потребителите възприемат като положителен сигнал, когато компаниите са активни в Instagram.

Според проучване на Facebook, 78% от потребителите възприемат марките като популярни, когато ги видят в Instagram. Следователно комуникационния обмен с потребителите в Instagram е важен градивен елемент за обслужването на клиентите на компаниите. Положителното преживяване с компанията в социалните медии може не само да подобри нейния имидж, но и да повиши лоялността на клиентите към бранда и да убеди нови клиенти в стойността на това, което предлага съответния бизнес.

Но нека изясним едно нещо: правилният маркетинг в Instagram не е лесна задача. Трябва да научите тънкостите на платформата, за да провеждате кампании, които реално носят реализации. Добрата новина? Това ръководство ще Ви преведе през най-съществените моменти на маркетинга в Instagram, по достъпен и разбираем начин.

1. Значението на алгоритъма

Алгоритъмът на Instagram е фино настроена машина. Той насочва съдържание към потребителите, въз основа на техните интереси, история на търсене и данни за поведението им. Програмиран е да бъде интуитивен и знае точно какво да покаже на този, който стои зад екрана. Затова е от изключителна важност да се публикува точното съдържание, в правилното време.

Ето някои от предимствата на показването на съдържанието Ви на explore страницата:

 • Увеличава ангажираността;
 • Стимулира откриваемостта и генерира нови последователи;
 • Увеличава реализациите и продажбите.

За да се озове Вашата публикация на тази страница си е цяло изкуство и наука. Ето и някои от нашите тънкости и съвети как може да се осъществи това:

 • Разучете своята аудитория и какъв тип съдържание се представя най-добре;
 • Споделяйте ангажиращо съдържание, което създава стойност за потребителите;
 • Експериментирайте и тествайте различни формати в платформата.
 • Изградете активна общност от последователи, които ще взаимодействат с публикациите Ви;
 • Използвайте подходящи хаштагове със средно-нисък обем.

1 - Значението на алгоритъма - Маркетинг в Instagram – какви са предимствата на платформата2. Най-мощните функции на Instagram за бизнеса

Instagram има много ефективни функции, които помагат за свързването на потребителите и обогатяването на взаимоотношенията помежду Ви. Дори и да не сте най-активният потребител на Instagram, вероятно вече сте запознати с най-популярните от тях.

Нека разгледаме няколко функции, които могат подобрят Вашата маркетингова стратегия в Instagram.

 • Instagram истории

Instagram алгоритъмът обича, когато акаунтите се ангажират със своите последователи. Към януари 2019 г. повече от 500 милиона души използват Instagram Stories. Психологията им е, че те са по-вълнуващ и ефимерен начин за споделяне с Вашите последователи, тъй като могат да бъдат дълги само 15 секунди, изчезват след 24 часа и не са позиционирани в акаунта Ви след изтичането.

Историите са достойно допълнение към Вашата маркетингова стратегия в Instagram, тъй като Ви дават възможност да се докоснете до неща, които са по-актуални или задълбочени и създават едно по-различно преживяване за потребителя.

Има различни подходи как можете да използвате Instagram Stories. Например, отговорете на популярни въпроси в нишата или конкретно за Вашата компания. Можете също да покажете съдържание от вида „зад кулисите“, за да демонстрирате на публиката си как се случва всичко в бизнеса Ви. Добра идея е да анкетирате аудиторията си по популярна тема или да ги помолите за обратна връзка. Организирайте състезание, в което инициирате потребителите да създадат публикация в историята си, която отбелязва Вашия акаунт или включва Вашия бранд хаштаг.

Важно е да съобразите визуализациите и снимките с формата на платформата. Уверете се, че имате предвид размерите на вашата Instagram Story публикация, така че Вашите изображения и видеоклипове да изглеждат атрактивно за зрителя.

2 - Най-мощните функции на Instagram за бизнеса - Маркетинг в Instagram – какви са предимствата на платформата

 • Организиране на игри и томболи

Подаряването на подаръци в Instagram ще да бъде от съществена полза за Вашия бизнес. Тъй като 80% от потребителите на Instagram следят поне един бизнес, това означава, че трябва да изградите своя собствена идентичност, която да Ви отличи от конкуренцията.  Освен, че ще очаровате настоящите си последователи, с организирането на giveaway можете да привлечете нови фенове на страницата си. Раздаванката в Instagram е може би най-добрият подход за спечелване на последователи, повишаване на осведомеността за марката, стимулиране на ангажираност и увеличаване на продажбите за кратък период от време с минимални усилия. Колкото повече хора участват, толкова по-обширно ще бъде споделена публикацията Ви, което предполага повече участия, съответно – повече последователи, в допълнение и повече споделяния и т.н..

Организирането на раздаванка в Instagram не само увеличава броя на Вашите последователи и ангажираност, но също така създава по-голяма осведоменост за марката. Игрите е добре да бъдат лесно разбираеми, забавни и ангажиращи. Така ще изградите по-здрави отношения с настоящите си последователи. От психологическа гледна точка, тези събития също привличат и изкушават съществуващите Ви последователи, създавайки емоция и ентусиазъм.

Организиране на игри и томболи - Маркетинг в Instagram – какви са предимствата на платформата

 • Призиви за действие

Нищо няма да развие бизнеса Ви по-бързо от това да кажете на аудиторията си конкретно какво искате да направи. Това са т.н. „призиви за действие“. В забързания свят на социалните мрежи, трябва да покажете на аудиторията си как можете да им помогнете. След това веднага им посочете къде да отидат, за да се възползват от Вашите продукти и услуги. Опитът ни показва, че Instagram е отличен канал в това отношение. Типичния потребител в Instagram ще погледне снимка, ще провери описанието и ще последва призива за действие. Толкова е просто. За да реализирате продажби в Instagram, трябва да изпишете призив за действие, например „Щракнете върху връзката в профила ни, ако искате да научите повече!“. Тази стратегия е изпитана във времето и със сигурност работи.

Призиви за действие - Маркетинг в Instagram – какви са предимствата на платформата

 • Качествено съдържание

От изключителна важност за имиджа на Вашия бранд е да публикувате висококачествени снимки, да създавате стойностно съдържание, да пишете завладяващи текстове и да се ангажирате с последователите си. За да проведете качествен анализ на естетиката на съдържанието Ви, отговорете си на следните въпроси: Предоставям ли достатъчно информация? Предлагам ли истинска стойност на целевата си аудитория? Имам ли заложени съответните връзки и препратки, за да могат клиентите да достигнат на правилното място?

Колкото повече стойност давате, толкова повече успех ще изпитате. Този процес е дълъг и за него се изисква опитност и експертно мнение. Затова, доверете се на професионалистите от агенция за дигитален маркетинг Know-How Digital. Ние знаем как да създадем наистина завладяващо съдържание за Вашите клиенти. На бизнес страниците в Инстаграм на нашите партньори публикуваме адаптирани рекламни формати с креативен графичен дизайн, и свързани дизайни в грид, като така подсилваме атрактивността на цялостния имидж.

Качествено съдържание - Маркетинг в Instagram – какви са предимствата на платформата

 • Лични съобщения

Изпращането на съобщения изгражда лоялна аудитория. Клиентите, които чувстват специална връзка с една компания, стават привързани към нея и се завръщат отново. И именно интерактивният обмен на информация, чрез Direct Messenger комуникация, насърчава това изграждане на доверие. Например, компаниите могат да използват директни съобщения в Instagram, за да получат обратна връзка от клиентите, да стартират анкети за идеи за нови продукти или дори да попитат клиентите директно какви предложения биха искали да видят от компанията в бъдеще.

Лични съобщения - Маркетинг в Instagram – какви са предимствата на платформата

3. Директен маркетинг в Instagram

Кликаемите спонсорирани реклами в платформата позволяват да се приложи по-активен и персонализиран подход. В този случай е необходимо да разполагате с конкретен рекламен бюджет, който всеки месец ще подпомага вашето рекламно съдържание и ще повиши съществено неговата гледаемост. Щом приложите креативен начин за ангажиране с потребителите си, си гарантирате незабавни продажби и реализации. Освен поръчки, с тях можете да осъществите разнообразие от цели – събиране на имейли, генериране на отзиви, раздаване на ваучери. Съществуват много стратегии за ангажиране, някои от които са директно съобщение в замяна на купон за отстъпка, ексклузивна оферта или сделка, покана за безплатно посещение на събитие и т.н.

Платформата позволява и много тесен анализ на ефективността на рекламите Ви. Чрез въвеждането на данните в маркетинговата платформа, може да изследвате по-добре клиентите си, да им предоставяте повече стойност, да реализирате повече продажби, да развивате дългосрочни взаимоотношения.

Най-важна обаче е възможността да отправяте персонални оферти към потребителите, като надминавате техните очаквания и им предоставяте повече стойност, отколкото очакват.

Анализите и базата данни могат да са от полза така че да изпреварвате конкурентите си и да прилагате по-рано тенденции и възможности за създаването на нови пазарни сегменти с индивидуализирани нужди и предпочитания. Също така, това подпомага по-добре да определите своето позициониране на пазара, да избирате по-правилно своите рекламни цели и да разработвате по-добре стратегиите си.

3 - Директен маркетинг в Instagram - Маркетинг в Instagram – какви са предимствата на платформата

Ако сте стигнали дотук, вече знаете, че силата на Instagram маркетинга е голяма и имате всичко необходимо, за да стартирате. Ние, от агенция за дигитален маркетинг Know-How Digital, откриваме какво работи за нашите клиенти и го прилагаме систематично и консистентно, чрез ефективни и изпитани подходи. Доверете ни се, за да позиционираме правилно Вашия бранд и да изградим имидж на марката Ви, който ще донесе сериозни резултати за Вашия бизнес в дългосрочен план.

И не забравяйте, че докато маркетинговите тенденции идват и си отиват, основите на успеха в дигиталния маркетинг остават същите: да разбирате нуждите на Вашата аудитория и да комуникирате с тях ясно и последователно.

Маркетинг в Instagram – какви са предимствата на платформата Оценка: 4.9 (от 17)

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България


Call Now Button