Дигитален маркетинг

Митове и факти от света на дигиталния маркетинг

Митове и факти от света на дигиталния маркетинг

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България

Дигиталният маркетинг не е нищо ново и много от компаниите се ориентираха именно към него с настъпването на пандемията. Функционирането им онлайн се оказа спасяващо и собствениците на бизнес все повече осъзнават важността му. Ако сте нови в рекламирането онлайн, обаче, може да бъде предизвикателство за Вас да пресеете достъпната информация и да разберете какво всъщност ще работи за Вас.

Както във всяка една сфера, така и в света на дигиталния маркетинг, с времето, са се натрупали някои истинни твърдения и други такива, които не толкова отговарят на действителността. Въпреки това, че фактите и данните опровергават най-разпространените митове днес, все пак има предприемачи, които се придържат към тях и това е поради причината, че нямат актуална информация, с каквато оперират професионалистите. Бихме искали с този материал да Ви дадем яснота как да разграничавате мита от реалността, за да прилагате ефективна стратегия в интернет за Вашия бизнес.

Мит № 1: Вашите клиенти не използват социални мрежи.

Факт № 1: Поне в една от платформите има аудитория, в търсене на предлагането Ви.

Броят на потребителите в социалните мрежи в България се е увеличил с 210 хиляди (+5.1%) за периода от 2020 г. до 2021 г., а през 2026 година се очаква делът на месечно активните потребители да достигне 74,45% от общото население (или 4,44 милиона). Днес има платформи за всичко и всеки. Докато семейството и приятелите се свързват в сайтове като Facebook, Instagram, професионалистите работят в мрежи като LinkedIn и Twitter. Статистиките сочат, че е по-вероятно поне една платформа да има аудитория, която е в търсене на Вашите продукти и услуги.

Вашите клиенти не използват социални мрежи - Митове и факти от света на дигиталния маркетинг

Мит № 2: Количеството работи по-добре от качеството.

Факт № 2: Качествената маркетингова дейност е гарант за успех в дългосрочен план.

Повечето хора вярват, че дигиталният маркетинг е свързан с количеството. Бизнесите, които имат тази нагласа са склонни да публикуват куп неподходящо съдържание, което често не е уместно и не е полезно за растежа на техния бизнес. Истината е, че ако не изпращате правилните послания и нямате ясно изградена стратегия, има голяма вероятност само да обърквате клиентите си. Потребителите трябва да ви познават и разбират, за да купуват Вашите продукти и услуги. Не бъдете многословни и безразборно активни. Отделете време да помислите как искате да комуникирате това, което наистина е съществено за бизнеса Ви и как това ще разреши проблем на Вашия клиент.

Количеството работи по-добре от качеството - Митове и факти от света на дигиталния маркетинг

Мит № 3: Щом рекламите са пуснати, може да очаквате незабавни резултати.

Факт № 3: Резултатите не идват моментално и се изискват време и усилия в дългосрочен план, за да има ползи за бизнеса.

За съжаление, именно това убеждение пречи на много предприемачи да развиват марката си. Собствениците на бизнес често се опитват да прилагат тактики за дигитален маркетинг, но се обезсърчават твърде бързо, когато не виждат незабавни резултати. Важно е да имате правилни очаквания и да се уверите, че използвате доказани дългосрочни стратегии. Само тогава, ще видите истински резултати.

Резултатите изискват време и усилия в дългосрочен план - Митове и факти от света на дигиталния маркетинг

Мит № 4: Дигиталният маркетинг може да помогне за успеха само на големите бизнеси.

Факт № 4: Дигиталният маркетинг е ефективно помощно средство за бизнеса от всякакъв мащаб.

Присъствието онлайн стана задължително за всички фирми в днешния технологичен свят. Ако нямате дигитален профил, спокойно може да се каже, че съществуването на Вашата марка граничи с мистерия. Присъствието онлайн е най-добрият начин да общувате директно с клиентите си, като ангажирането с тях в замяна ще повиши графиката на продажбите Ви. Това е един от най-често срещаните митове сред малкия бизнес, но всъщност човек може да продава директно на целевите си клиенти дори без физическо присъствие.

Дигиталният маркетинг е ефективно помощно средство за бизнеса от всякакъв мащаб - Митове и факти от света на дигиталния маркетинг

Мит № 5: Не е необходимо да наемате дигитална агенция за да имате качествен дигитален маркетинг.

Факт № 5: За да постигате резултати в дигиталния свят, се нуждаете от експертизата на професионалистите.

Маркетинговата агенция, която изберете, ще има пряко въздействие върху посланието на Вашия бранд, цялостния имидж и финансовите ви успехи. По същество това ще окаже влияние върху много от аспектите на Вашето представяне в интернет. Дигиталните маркетолози ще бъдат Ваш стратегически партньор, който има изключителна важност за растежа на бизнеса Ви. Без помощта на професионалистите, има вероятност да забавите прогреса си или изобщо да не успеете да достигнете такъв.

Експертиза на професионалистите - Митове и факти от света на дигиталния маркетинг

Мит № 6: E-mail маркетингът е просто спам.

Факт № 6: E-mail маркетингът е изключително ефективен канал за директен маркетинг.

Изпращането на ангажиращо и качествено съдържание до лоялни и потенциални клиенти на Вашия бизнес води до значителни резултати. Всъщност, имейлът е един от най-ефективните канали за директен дигитален маркетинг, който може да се използва, не само по отношение на възвръщаемостта на инвестицията. Това също е канал, за който е доказано, че е ефективен в увеличаване на конверсиите, чрез поддържане на ангажираност с потенциални клиенти, увеличаване на стойността на връзката с лоялни клиенти или за увеличаване на средната стойност на поръчка. Освен това, имейлът работи за подобряване на доверието у клиента, чрез изпращане на транзакционни писма или чрез изпращане на съдържание, което генерира добавена стойност. Това инициира по-близки отношения между потребителя и марката.

E-mail маркетингът е изключително ефективен канал за директен маркетинг - Митове и факти от света на дигиталния маркетинг

Мит № 7: SEO вече не работи и няма нужда да се използва.

Факт № 7: Голям процент от онлайн преживяванията започват в търсачката.

По някаква причина много хора смятат, че SEO е нещо от миналото. Тук сме, за да развенчаем този мит. Помислете, когато търсите продукт в Google – прекарвате ли време в разглеждане на всички страници или щраквате върху една от връзките на първата страница? Ако сте като повечето потребители, няма да губите време да преглеждате всички страници в Google. Ето защо инвестирането във Вашето SEO е от значение. Много хора смятат, че вече не се нуждаят от SEO като част от техните стратегии, защото социалните медии се превърнаха в толкова популярна форма на реклама. В действителност, обаче, голям процент от онлайн преживяванията започват в търсачката, което доказва, че SEO все още е важен аспект, който трябва задължително да се вземе предвид в дигиталния маркетинг.

Голям процент от онлайн преживяванията започват в търсачката - Митове и факти от света на дигиталния маркетинг

Мит № 8: Всичко, от което се нуждаете за дигитализирането на Вашия бизнес, е уебсайт.

Факт № 8: Вашият уебсайт е само опорна точка, където можете да поместите продуктите и услугите си.

За да привлечете посетителите към уебсайта си, така че да научат за съществуването Ви, е необходимо да предприемете конкретни действия. Наред с атрактивен и информативен уебсайт, вие също се нуждаете от фирмени акаунти в социалните мрежи като Facebook и Instagram. Освен това, SEO, SEM и SMM повишават Вашия ранг в страниците с резултати от търсачките, където милиони интернет потребители търсят предлагане, съответно техните нужди. Това са и най-важните дейности на дигиталния маркетинг, без които уебсайтът Ви ще лежи бездействащ, точно като неизползваната писалка на рафта Ви.

Вашият уебсайт е само опорна точка, където можете да поместите продуктите и услугите си - Митове и факти от света на дигиталния маркетинг

Мит № 9: Достатъчно е да сте онлайн, няма нужда от конкретна стратегия.

Факт № 9: Дигиталната стратегия ще Ви помогне да очертаете и създадете ясен път към Вашите маркетингови цели.

Планът за рекламна дейност е основен инструмент за Вашия бизнес. Разработването на план за дигитален маркетинг ще Ви помогне да определите какво прави Вашия бизнес уникален и как да предадете съобщението си до аудиторията си чрез различни дигитални канали. Задълбоченият и подробен подход към излагането на Вашата стратегия за дигитален маркетинг може да разкрие нови възможности и да разшири обхвата на бизнеса Ви. Фокусирането върху конкретна аудитория и идентифицирането на нуждите, интересите и болките на хората ще подпомогне изготвянето на по-ефективен план за постигане на Вашите маркетингови цели.

Дигиталната стратегия ще Ви помогне да очертаете и създадете ясен път към Вашите маркетингови цели - Митове и факти от света на дигиталния маркетинг

Мит № 10: Ролята на онлайн маркетинга е само да генерира нови клиенти.

Факт № 10: Стабилното присъствие в интернет гради Вашата репутация и създава лоялни клиенти.

Това е едно от най-често срещаните погрешни схващания за дигиталния маркетинг и просто не е вярно! Не бива да съсредоточавате маркетинговите си усилия само върху привличането на нови купувачи. За да задържите клиентите си и да ги подхранвате тяхното доверие към Вас, се изисква активно изграждане на репутацията на Вашата марка, извън първоначалната им покупка. Стимулирайте клиентите си да се връщат, като Вие също демонстрирате своята лоялност към тях. Можете да правите това, като им предоставяте безупречна поддръжка на клиенти, атрактивни оферти и други стимули. Но ако пренебрегнете грижата към съществуващите си клиенти, това няма да Ви струва просто техните поръчки. Това ще навреди на имиджа Ви и ще доведе до загубата на нови клиенти. В интернет, новините се разпространяват по-бързо, отколкото си мислите.

Стабилното присъствие в интернет гради Вашата репутация и създава лоялни клиенти - Митове и факти от света на дигиталния маркетинг

Надяваме се, че сега имате по-добро разбиране за това как да приложите дигитален маркетинг, който да работи наистина. Не губете време в изпробване на тактики и стратегии, които не са подходящи за Вашия бизнес, но и не подценявайте предимствата на определени инструменти само защото смятате, че не са за Вас. В заключение, бихме казали, че дигиталният маркетинг е благодат за днешния взаимосвързан свят и ще продължава да се развива с възхода на технологиите. Помнете, че не можете да предвидите точно кой инструмент ще се превърне в успешен за Вашия бизнес, докато не експериментирате с него, а за целта винаги може да разчитате на специалистите от Know-How Digital.

И не забравяйте, че докато маркетинговите тенденции идват и си отиват, основите на успеха в дигиталния маркетинг остават същите: да разбирате нуждите на Вашата аудитория и да комуникирате с тях ясно и последователно.

Митове и факти от света на дигиталния маркетинг Оценка: 4.9 (от 7)

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България


Call Now Button