Социални мрежи

Подробно ръководство за Instagram маркетинг

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България

Instagram има повече от 2 милиарда потребители месечно. Ако искате да сте в крак въс съвременните тенденции, вашият бизнес задължително трябва да присъства в тази социалната мрежа. Тя е платформа №1 за изграждане на взаимоотношения между бранд и потребител. 90% от потребителите в нея следват поне един бизнес. В това ръководство ще ви информираме как работи Instagram маркетингът, защо е толкова ефективен и ще ви представим стратегия, която може да ви помогне в получаването на нови последователи.

Независимо дали използвате органично съдържание, платени реклами или хибридна стратегия, Instagram е чудесно средство да изградите визуално присъствие и да представите това, което предлагате. Чудите се как да го направите? Първо трябва да разберете точно как работи тази платформа.

Ще започнем като разгледаме различните видове маркетингово съдържание, което можете да използвате. Има четири основни типа, които ви позволяват да ги използвате поотделно или в комбинация един с друг: органичен маркетинг, платено съдържание, инфлуенсър маркетинг и пазаруване.

Органично съдържание

1 - Органично съдържание - Подробно ръководство за Instagram маркетинг

Видовете органично съдържание, които можете да използвате в Instagram са: снимки или статични изображения, Stories и Reels. Това са най-лесните за възприемане типове съдържание.

Instagram Stories са кратки клипове, които отново се показват във вашия профил и на вашите последователи. Те могат да са с продължителност до 60 секунди и изчезват след 24 часа.

Instagram Reels, от друга страна, е формат, създаден от Facebook (Мета) по подобие на социалната мрежа TikTok. Видеото може да съдържа музика, текст и визуални ефекти и да бъде с продължителност до 90 секунди.

В Instagram имате опцията да присъствате на живо в мрежата с Instagram Live. За целите на маркетинга, това ви позволява да се свържете с аудиторията ви, да ги запознаете с бранда си, с продукта или услугата си и да отговаряте на задавани от потребителите въпроси.

Платено съдържание

2 - Платено съдържание - Подробно ръководство за Instagram маркетинг

Имате опцията да платите, за да бъде вашето съдържание показвано повече в платформата. На стената на вашите потребители, в историите, които гледат или в раздела „Explore”. Платеното съдържание е подобно на обикновените публикации с едно изключение: Има етикет „Спонсорирано“. Освен това има функции като бутони, линкове и каталози, които не са налични в обикновената публикация.

Можете да избирате от конкретни формати като изображения, видеоклипове, Reels, Колекции и Explore, което ви позволява да изберете най-подходящото според целите, които искате да постигнете.

Можете да спонсорирате определени публикации, за да се покажат на целевата ви аудитория за определен период от време или да създадете цяла кампания. Цената на тези реклами варира в зависимост от таргетирането, конкуренцията и планирането.

Инфлуенсър маркетинг

3 - Инфлуенсър маркетинг - Подробно ръководство за Instagram маркетинг

Много хора придобиха популярност, благодарение на социалните медии. Това са новият тип известни личности: инфлуенсъри. С големия си брой последователи, които стигат милиони, инфлуенсърите са отлична възможност за бизнесите, които търсят автентично рекламиране към специфична аудитория на техните продукти и услуги. Както платените публикации, инфлуенсър маркетингът включва някакъв вид компенсация от марката в замяна на рекламиране на продукта в профила на инфлуенсъра като публикация, Story или Reels.

Instagram магазин

4 - Instagram магазин - Подробно ръководство за Instagram маркетинг

Instagram ви позволява да интегрирате продуктовия си каталог във вашия профил и директно да продавате на вашите потребители чрез публикации, Reels и т.н.

Разделът „Магазин“ се намира под биографията във вашия профил. Когато потребителят кликне върху него ще бъде пренасочен към платформата на вашия магазин в Instagram. Можете да отбелязвате продуктите ви във вашите публикации, по същия начин, по който отбелязвате и други потребители.

Как да изградите маркетингова стратегия за Instagram

Безсмислено е да се опитвате да привлечете аудитория, без да имате изготвена стратегия. Можете да изградите вашата стратегия като използвате следните стъпки:

1. Идентифицирайте вашите цели

5.1 - Идентифицирайте вашите цели - Подробно ръководство за Instagram маркетинг

Какво искате да постигнете чрез тази платформа? Искате ли да увеличите разпознаваемостта на вашата марка? Искате да осъществите повече продажби? Искате да покажете продуктовата си линия? Или да показвате генерирано от потребителите съдържание (UGC)?

Можете да имате многобройни цели, но това, което се опитвате да постигнете, ще промени начините, по които създавате съдържание и по които измервате ефективността си.

2. Идентифицирайте аудиторията си

5.2 - Идентифицирайте аудиторията си - Подробно ръководство за Instagram маркетинг

Instagram позволява демографско насочване, така че можете да бъдете много конкретни за това към кого искате да насочите публикациите си. Имайте предвид неща като възраст, пол, местоположение, доходи и интереси, когато решавате към кого да ги насочите. Ако не сте сигурни, проверете кои потребители се ангажират с вашите публикации и хаштагове. Разгледайте техните профили, за да получите известна представа за демографските им данни и техните интереси.

3. Проучете конкуренцията

5.3 - Проучете конкуренцията - Подробно ръководство за Instagram маркетинг

Вашата конкуренция може да бъде най-добрият ви източник на информация за това кое работи и кое не. Извършете задълбочен анализ на конкуренцията, който включва:

 • Идентифициране на основни и второстепенни конкуренти.
 • Събиране на информация за техните последователи и публикациите, които споделят.
 • Анализиране на дейността им, за да се определи кой вид публикации получават най-голяма ангажираност.

4. Създайте план за съдържанието ви

5.4 - Създайте план за съдържанието ви - Подробно ръководство за Instagram маркетинг

До този момент би трябвало да сте изградили добра представа за това какъв вид съдържание искате да публикувате в Instagram. Това означава, че е време да разработите стратегия за него. Направете подробен календар за вашите публикации. Ще си спестите много време, ако ясно сте очертали датата и часа, в който искате да пуснете вашето съдържание, както и вида на публикацията (изображение, видео, Reel, Story и т.н.), хаштаговете, които ще използвате и текста, който ще ги придружава. Експериментирайте с публикуването, за да откриете най-доброто време за качване в Instagram.

5. Създайте вашето съдържание

5.5 - Създайте вашето съдържание - Подробно ръководство за Instagram маркетинг

След като сте дефинирали целите си и целевата си аудитория, проучили сте стратегията на конкурентите си и сте създали вашата собствена, остава да направите последната стъпка преди публикуването: създаването на вашето съдържание. Не забравяйте, че всичко, което публикувате в Instagram или която и да е социална мрежа, е отражение на вашия бизнес. Затова трябва да се уверите, че е напълно в съответствие с идентичността на вашата марка. Също така вземете предвид цветовете, които ще използвате, гласът на вашия бранд и специфичните нужди на аудиторията ви. Уверете се, че всяка публикация е обвързана с конкретната цел, която искате да постигнете. Включете призиви за действие, където е възможно.

Ако се чудите какво съдържание точно да публикувате, Instagram ви позволява да бъдете много креативни. За да ви вдъхновим, сме ви подготвили някои неща, които бизнес страниците често публикуват:

 • Изображения и видеоклипове на продукти и услуги;
 • Популярни теми, които ще ви помогнат да изградите релевантност и актуалност на марката си;
 • Съдържание, генерирано от потребители (повторно споделяне, ревюта и т.н.);
 • Кадри зад кулисите – споделяне на неща, които потребителите обикновено не биха видели;
 • Вдъхновяващи публикации, които да повишат ангажираността на марката ви;
 • Образователна информация (рецепти, инструкции и т.н.);
 • Организиране на игри за генериране на споделяния, харесвания и коментари.

Вече би трябвало да имате представа за това как можете да използвате Instagram маркетинга, за да популяризирате бизнеса си. Платформата ви позволява да експериментирате с нови идеи, за да откриете какво работи най-добре за вас. Основните практики, които можете да използвате, за да увеличите максимално въздействието си са:

 • Оптимизирайте вашия профил: Намерете подходяща профилна снимка, отделете време да напишете биографията си и не забравяйте да добавяте Call to Action фрази;
 • Разказвайте истории: Хората обичат разказите, дори да са само в една публикация. Уверете се, че разказвате историята на вашата марка и че въздействате чрез нея на вашите последователи;
 • Използвайте правилните хаштагове: Публикациите ви винаги трябва да включват подходящите хаштагове, за да ги направят по-откриваеми;
 • Ангажирайте се с вашите последователи: Задавайте актуални въпроси и се старайте да отговаряте на вашите последователи;
 • Придържайте се към графика си: Вашата кампания в Instagram трябва да има постоянен поток. Не трябва да разчитате само на моментни публикации.

Заключение:

Instagram е платформа, чрез която можете да осъществите вашите цели, да предоставите повече информация на потребителите за вашата марка и да разширите аудиторията си. Тя предоставя ясни показатели, чрез които можете да откриете кое работи и кое не. Това, което работи за една компания, не гарантира, че ще работи за друга. Не се страхувайте да експериментирате. Уверете се, че сте си поставили правилните цели, за да успеете да популяризирате своя бранд. Специалистите от дигитална маркетинг агенция Know-How Digital имат дългогодишен опит в Instagram рекламата и ще ви съдействат за създаването на ефективна сратегия.

И не забравяйте, че докато маркетинговите тенденции идват и си отиват, основите на успеха в дигиталния маркетинг остават същите: да разбирате нуждите на Вашата аудитория и да комуникирате с тях ясно и последователно.

Подробно ръководство за Instagram маркетинг Оценка: 4.9 (от 35)

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България


Call Now Button