Блог

Как да изберете правилната цветова схема за вашия уеб сайт

Решихте да се заемете с изработка на уеб сайт. Един от първите въпроси, с които ще се сблъскате, звучи като „Какви цветове трябва да избера, за да стане моят уеб сайт професионален и същевременно визуално привлекателен?“ Това не е изненадващо, защото цветът е първото нещо, което привлича вниманието на посетителите ви, затова Цветовата схема се счита за най-важното нещо, което всеки дизайнер трябва да знае.

Цветът засяга не само визията на уебсайта, но и неговата ефективност. Това означава, че средното време, прекарано на сайта, броя на върналите се посетители и дори продажбите, зависят от избора на цветовата схема. Освен това, като се има предвид визуализацията на съвременните технологии, цветът играе една от основните роли в интернет. И не трябва да забравяте това правило, когато започнете свой собствен уебсайт.

Въпреки това някои от нас едва ли могат да вземат фланелка, която съответства на цвета на дънките, така че не винаги е напълно ясно как да изберете подходящата цветова схема за уебсайта си. Но не се отказвайте, защото теорията за цвета идва за да ви спаси от избора на грешни цветове. Всички опитни уеб дизайнери разчитат на теорията, което означава, че можете да направите това и вие също! Нека да говорим за основните й принципи и ще видите, че всичко е много по-лесно, отколкото изглежда.

Вашият работен инструмент

Цветното колело е основен елемент от теорията на цветовете. Смятаме, че всички сте го виждали, но ако не, тук вече сте:
Цветният кръг е вашето основно работно средство, което ясно демонстрира как се създават и комбинират цветовете. Те са разделени на три основни – червени, сини и жълти, които могат да се използват за създаване на допълнителни цветове като зелено, оранжево и лилаво. Кръгът обаче не винаги се състои от шест сектора, те могат да включват дванадесет или повече варианта. В този случай се добавят шест цвята в резултат на смесване на първични и вторични цветове. Те са жълто-зелено, зелено-синьо, синьо-виолетово, виолетово-червено, червено-оранжево и оранжево-жълто. Има кръгове, които съдържат 24 сектора с още повече допълнителни нюанси.

Топли и студени цветове

Всички цветни колела могат да бъдат разделени на две половини. Едната от тях включва топли цветове като жълто, оранжево и червено (повечето оттенъци на кафяво също принадлежат към топлата цветова палитра). Хладните цветове са: синьо, зелено, лилаво и всички нюанси на сивото. И тук се поставя въпросът „Кои цветове са по-добри – топли или студени?“ Отговорът е очевиден – няма „по-добър“ цвят. Вашият избор трябва да зависи от ефекта, който ще постигнете, и от асоциациите с конкретно чувство или идея. Топлите цветове се смятат за весели, приятелски и стимулиращи; Студените цветове в повечето случаи за успокояване и отпускане.

В резултат на това изборът на цвят зависи от корпоративния ви стил, нуждите и атмосферата, която искате да създадете. Ако искате да експериментирате можете да смесвате топли и студени цветове, основното нещо е да знаете как да направите това, а в следващата част ще ви покажем това.

Смесване на цветове

Има няколко работни цветови схеми, които се основават на позицията на цветовете в кръга. Нека да започнем с най-простия и след това да преминем към по-сложни схеми:

Допълнителна цветова схема

Според тази схема можете да комбинирате два контрастни цвята, разположени един срещу друг. Например, можете да използвате червено и зелено, или жълто и лилаво. За по-елегантна комбинация се препоръчва да добавите неутрални допълнителни нюанси – бежово, светло кафяво, светло сиво, черно или бяло. Това може да са например цветовете на фона.

Аналогична цветова схема

Според тази схема се използват три цвята, разположени един до друг.
Примери: оранжево, жълто-оранжево и жълто, лилаво, синьо-виолетово и синьо. Всички тези цветове ще бъдат добре комбинирани един с друг поради близкото съседство в цветния кръг.

 

Монохромна цветова схема

От името става ясно, че тази схема съчетава нюанси със същия цвят. Можете да смесвате тъмни и светли нюанси и да изберете тъмни или леки вариации.

Цветова схема на правоъгълник

Тук трябва да изберете две двойки допълващи се цветове. Ако ги свържете с линии, ще получите правоъгълник. Пример: жълто-оранжево, жълто-зелено, синьо-виолетово и червено-виолетово. Тази схема е идеална възможност за необичайни комбинации и творчески уеб сайтове. Въпреки че, ако се страхувате да създадете цветен хаос на уебсайта си, можете да изберете един цвят като основен и да използвате останалите три за да придадете акценти.

Поздравления! Сега знаете основните цветови схеми и разбрахте техните плюсове и минуси. Остана да използвате тези знания и на практика.

4.8 (95.56%)
9 оценили


Абонамент за Маркетинг
Новини, съвети и примери от дигитална маркетинг агенция Know-How Digital
ЗАПИСВАНЕ ЗА БЮЛЕТИН
close-link