Социални мрежи

Как да подобрите привличането на клиенти във Facebook и Instagram

Как да подобрите привличането на клиенти във Facebook и Instagram

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България

Получавате ли съобщения от потенциални клиенти във Вашите бизнес профили в Instagram или Facebook? Чудите ли се как да отговаряте на входящите запитвания бързо, дори извън работно време?

В тази статия ще научите как да използвате автоматизирани отговори, за да се свързвате ефективно с Вашите бъдещи клиенти в Instagram и Facebook.

Защо времето за реакция на входящи запитвания е важно за привличането на клиенти?

◾ Покриване на клиентските очаквания
Покриване на клиентските очаквания - Как да подобрите привличането на клиенти във Facebook и Instagram
По последни проучвания, почти 80% от потребителите очакват да получат отговор на запитванията си в социалните мрежи в рамките на 24 часа, а почти 40% от тях – в рамките на 1 час. В повечето компании обикновено обратният отговор отнема около 5 часа.

Има много причини средното време за отговор в социалните мрежи на Вашия бизнес да бъде 5 часа или дори повече. Може би имате време да проверявате входящата си поща в Meta Business Suite само няколко пъти на ден. Нормално е Вашият екип да е на разположение само през стандартните работни часове.

И все пак, важно е да знаете, че Вашият подход може да не отговаря на очакванията на клиентите. В резултат на това най-вероятно ще се сблъскате с недоволни клиенти или пропуснати възможности за продажби.

◾ Възползване от възможностите за продажби

Повечето потенциални клиенти купуват от бранда, който първи отговори на тяхното съобщение. Това означава, че ако Вашият екип чака 5 или повече часове, за да върне отговор, можете да пропуснете много потенциални продажби.

Колко бързо трябва да отговорите? Може да се изненадате колко малко време имате, за да отговорите. Брандовете, които отговарят на потенциалните клиенти в рамките на 5 минути, са 100 пъти по-близо до превръщането на потенциалните клиенти в реални.

За да уловите повече възможности за продажба и да подобрите привличането на клиенти, Вашият екип може да настрои система за реагиране на новите известия за съобщения и да отговаря незабавно. Ако екипът не може да осигури 24-часово обслужване, автоматизираните отговори на Meta могат да помогнат.

Докато автоматизирането на отговорите може да помогне за подобряване на привличането на клиенти и изграждането на доверие, важно е да се отбележи, че тези автоматизации не допринасят за Вашите показатели за ефективност на съобщенията. Следователно е от решаващо значение да отговаряте ръчно, с възможно най-пълна информация относно всяко индивидуално запитване.

4 начина да настроите автоматизирани отговори в Instagram и Facebook

1. Настройте съобщение за отсъствие и добавете незабавни отговори1. Настройте съобщение за отсъствие и добавете незабавни отговори - Покриване на клиентските очаквания - Как да подобрите привличането на клиенти във Facebook и Instagram
Ако Вашият екип отговаря на директни съобщения бързо през работното време, но искате да подобрите обслужването си и в извънработно време, можете да настроите автоматизирано съобщение за отсъствие в Meta Business Suite.

Тъй като всеки, който Ви изпрати директно съобщение, докато сте отсъстващи, ще види Вашето автоматизирано съобщение, уверете се, че то е актуално за възможно най-много от потребителите. Добавянето на точки за често срещани проблеми или въпроси може да им предостави полезна информация.

Също така е полезно да посочите точно кога потенциалните клиенти могат да очакват отговор от Вашия екип. След това се уверете, че сте изпълнили обещанието си. Това може да допринесе много за изграждането на доверие.

Функцията за незабавен отговор Ви позволява да отговорите веднага на всяко директно съобщение във Вашия бизнес профил. Тази опция е изключително подходяща за отговор на запитване от потенциални клиенти, които никога преди не са се свързвали с Вашия бизнес.

2. Споделете Вашите данни за контакт

Ако повечето клиенти търсят точното местоположение, работното време или имейл адреса Ви, Meta Business Suite Ви предоставя лесен начин да автоматизирате отговорите си във връзка с данните Ви за контакт.

За да настроите тези автоматизации, потърсете опциите за контактна информация, местоположение и работно време в Business Suite. Имайте предвид, че тези три опции Ви позволяват да добавите бутон с URL в долната част на съобщението. Платформата автоматично попълва URL адреса на Вашата Facebook страница, което е полезно, ако в нея сте попълнили съответните детайли за контакт или работно време.

Освен това имате възможността да добавите URL ръчно. Така че, ако работното Ви време се променя или ако имате променящи се временни местоположения, можете да насочите клиентите към различен URL с най-актуалната информация.

3. Настройте автоматичен отговор с често задавани въпроси
3. Настройте автоматичен отговор с често задавани въпроси - Покриване на клиентските очаквания - Как да подобрите привличането на клиенти във Facebook и Instagram
В Meta Business Suite имате възможност да създадете автоматична секция с често задавани въпроси в Messenger и Instagram. В платформата има готов шаблон за често задавани въпроси, които можете да персонализирате, попълвайки Вашите въпроси и отговори.

Също така, предоставена е опция за добавяне на медийни файлове или интерактивни бутони, които водят потенциалните клиент към полезни ресурси, свързани с Вашия продукт, услуга или обслужване. Можете да включвате и изключвате въпроси в зависимост от сезонността, потребителското поведение и други фактори.

Не сте сигурни кои въпроси и отговори да добавите? Прегледайте съобщенията, които сте получили през последните 90 дни и отбележете най-често задаваните въпроси от потребителите, които впоследствие са извършили покупка.

Имайте предвид, че потребителите, които пишат на Вашата Facebook или Instagram страница за първи път, автоматично ще видят менюто с често задавани въпроси.

4. Отговаряйте на избрани коментари
4. Отговаряйте на избрани коментари - Покриване на клиентските очаквания - Как да подобрите привличането на клиенти във Facebook и Instagram

Все още не е възможно автоматично да отговаряте на всеки коментар под Ваша публикация в социалните мрежи с помощта на вградени инструменти, но можете да използвате персонализирани ключови думи, за да инициирате директна кореспонденция въз основа на коментари със специфични ключови думи.

Отворете настройките за автоматизация в Meta Business Suite и изберете опцията Персонализирани ключови думи. Въведете до пет ключови думи или фрази, за да я задействате.

Например, можете да създадете автоматизация за потенциални клиенти, които коментират с въпроси, свързани с ценообразуването, добавяйки съобщение, което ги насочва към подробности за Вашите цените. Можете да добавите и интерактивни бутони, за да насърчите потенциалните клиенти да посетят Вашия уебсайт.

Използването на автоматизирани отговори ще Ви помогне да управлявате по-ефективно Вашата онлайн комуникация с потенциални и съществуващи клиенти. С предоставянето на по-бързи, релевантни отговори, не само ще изградите силна връзка с клиентите, но и ще увеличите шансовете си за реализиране на бъдещи продажби. Внедряването на автоматизации значително ще подобри маркетинговите Ви усилия и ще намали разходите за привличане на нови клиенти.

Ефективното управление на онлайн присъствието във Facebook и Instagram изисква стратегически подход, който съчетава креативност, аналитични умения и задълбочено разбиране на потребителското поведение. Ние, от Know-How Digital, сме посветени на предоставянето на цялостни решения, които помагат на бизнеса да процъфтява в днешната дигитална ера. С нашия опит и експертиза можем да Ви помогнем да достигнете до по-голяма аудитория, да насърчите взаимодействието с Вашия бизнес и да увеличите продажбите си. Свържете се с нас, за да обсъдим Вашите възможностите за успех в социалните платформи

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България


Call Now Button