Социални мрежи

8 примера за ангажиращо съдържание в социалните мрежи

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България

Социалните медии са силен инструмент за създаване на привлекателно съдържание за маркетолозите. Те позволяват директно да разговаряте с клиентите, да адресирате техните нужди и да обясните защо предлагате най-доброто решение за тях. Когато потребителите споделят вашето съдържание, това означава, че не просто го харесват, по този начин изразяват себе си. Създаването на ангажиращо съдържание ви помага да се отличите и е от основно значение за доброто онлайн присъствие на вашия бранд и на взаимодействието на хората с него.

Как да създадете съдържание, което привлича вниманието и провокира интеракция?

Едно съдържание е интересно за потребителя, когато притежава следните характеристики:

  • Полезно е – хората споделят съдържание със семейството и приятелите си, което би им помогнало. Един лесен пример за това са образователните публикации или статиите с инструкции.
  • Забавно е – всеки обича да се смее. Ако знаете как да забавлявате целевата си аудитория, те ще искат да придадат това чувство и на техните последователи.
  • Завладяващо е – хората се интересуват от истории със стойност. Всяка завладяваща и интересно представена история ще ги заинтригува.
  • Има ясна позиция – когато представите позиция по даден въпрос, която отговаря на вашите ценности и смело заемете конкретна страна в спор, потребителите, които са съгласни с вас, ще го споделят.
  • Актуално е – засягането на актуални теми от съвремието ще генерира много по-голям интерес, отколкото остаряла информация, която вече е споделяна многократно в социалните мрежи.
  • Оригинално е – ако просто рециклирате съдържание, което е лесно достъпно, то няма да задържи вниманието на аудиторията. Потърсете нещо уникално, което можете да представите в своя канал.

След като разгледахме основните характеристики, ще ви разкажем повече за различните типове съдържание, които биха подтикнали потребителите ви да го споделят.

1 - Инфографика - Ръководства с инструкции - Публикации тип „listicle“ - 8 примера за ангажиращо съдържание в социалните мрежи1. Инфографика – 32,5% от маркетолозите споделят, че използват инфографиката повече от всеки друг тип визуализация, когато става въпрос за споделяне на визуално съдържание. Тя предоставя информацията по лесно разбираем начин. Може да се използва за представяне на планирани стъпки, разказване на историята на дадена организация, статистика, сравнение (плюсове и минуси), обсъждане на бъдещи прогнози.

2. Ръководства с инструкции – ръководствата тип „как да“ са невероятно споделяни в социалните медии – те предлагат решение за даден проблем стъпка по стъпка. Когато инвестирате в писане на съдържание, което помага на хората, със сигурност ще забележите страхотни резултати.

3. Публикации тип „listicle“ (комбинация от списък и статия) – Предимствата на този тип публикации са, че те ви казват какво да очаквате предварително: например, когато прочетете заглавието „5 храни, които се борят с коремните мазнини“ веднага разбирате каква информация ще получите от статията. Лесни са за четене – Проучване от 2008г. установява, че потребителите четат само около 28% от думите на страницата. Повечето хора търсят само основните акценти в публикациите, които изясняват информацията.

2 - Текущи събития или ограничени във времето промоции - Противоречиви мнения - 8 примера за ангажиращо съдържание в социалните мрежи4. Текущи събития или ограничени във времето промоции – Информирайте аудиторията си за текущи събития, които са свързани с вашата сфера или за нещо различно, което да асоциирате с вашия бранд. Или използвайте лимитирани оферти като създадете публикации, които съобщават за 30% отстъпка на вашия продукт. Последователите ви ще го споделят с приятели, които биха имали нужда от него.  Не забравяйте да използвате актуални хаштагове, свързани с информацията, която поднасяте.

5. Противоречиви мнения – Проучване от Wharton School в Университета на Пенсилвания установява, че всичко, което предизвиква силни емоции като гняв или безпокойство, често става тема на разговор.

3 - Видеоклипове - Миймове - Завладяващи истории - 8 примера за ангажиращо съдържание в социалните мрежи6. Видеоклипове – видеото е форма на съдържание, която генерира много споделяния. Лесно е за гледане, ангажира, забавлява и информира потребителя. (Вземайки под внимание факта, че американците прекарват средно 6 часа и 23 минути на ден в гледане на видео съдържание на мобилните си устройства.)

7. Миймове – миймовете, или още наричани „мемета“ най-често са комични картинки с общ шаблон, популярни фрази или видеа. Те също са изключително актуални сред по-младото поколение. 55% от интернет потребителите на възраст между 13 и 35 години споделят миймове (мемета) всяка седмица, докато 30% ги споделят всеки ден. Ако успеете да свържете вашата марка с конкретния мийм и да накарате хората да го споделят, това би билa много добра реклама. Нужно е да се уверите, че миймът ви е актуален.

8. Завладяващи истории – Хората обичат приятните и вдъхновяващи истории. Те провокират емоции, което ги насърчава да ги споделят. Историите ви могат да бъдат свързани с благотворителна дейност, която вашият бизнес току-що е извършил, или дори съдържание, което насърчава другите да мечтаят за нещо добро, например „как да направите сватбения си ден най-добрият досега“.

Примерите, които изброихме по-горе, правят съдържанието ви интересно, актуално и полезно, което ви гарантира интереса от страна на потребителя и желанието му да го сподели с повече хора. Ако сте си поставили за цел да имате повече споделяния, трафик, ангажиране или продажби, агенция Know-How Digital може да бъде вашият доверен партньор, който ще ви помогне с изграждането на дигитална маркетингова стратегия за вашия бизнес.

И не забравяйте, че докато маркетинговите тенденции идват и си отиват, основите на успеха в дигиталния маркетинг остават същите: да разбирате нуждите на Вашата аудитория и да комуникирате с тях ясно и последователно.

8 примера за ангажиращо съдържание в социалните мрежи Оценка: 4.9 (от 36)

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България


Call Now Button