Дигитален маркетинг

Как успешно да продавате услугите си чрез онлайн реклами

Как успешно да продавате услугите си чрез онлайн реклами

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България

Онлайн рекламата е от ключово значение за всеки бизнес, който цели да достигне нов връх в развитието си и по-висок ръст на продажбите. Рекламите в Google, Facebook и Instagram се оказват особено ефективни за продажба на услуги, тъй като тези платформи достигат до огромна аудитория от потенциални клиенти.

Дигиталната реклама предлага уникални възможности за насочване на рекламните послания към конкретна група от потребители, базирайки се на техния профил, интереси и поведение. Google е една от най-известните и широкоизползвани търсачки в света, а рекламната платформа Google Ads Ви позволява да достигнете милиони потребители, които активно търсят услугите, които Вие предлагате. Социалните мрежи Facebook и Instagram, от своя страна, предлагат разнообразни рекламни формати, като снимки, видео и карусели, както и прецизни настройки на таргетирането по различни критерии, давайки Ви възможността да създадете персонализирано съобщение, което да достигне до Вашата целева аудитория.

Освен това, интернет рекламата е инструмент, който ще Ви помогне да увеличите видимостта и разпознаваемостта на Вашия бизнес. Съчетана с добре изградена бранд идентичност, онлайн присъствие и дигитална маркетинг стратегия, тази форма на реклама гарантирано ще стимулира Вашия успех в дигиталното пространство.

В тази статия ще очертаем особеностите при рекламирането в трите най-популярни платформи, които ще Ви отведат по пътя към развитието на Вашия бизнес с услуги.

Бранд идентичност – първа стъпка към успеха

Бранд идентичност - първа стъпка към успеха - Как успешно да продавате услугите си чрез реклами в платформите на Google, Facebook и InstagramИдентичността на Вашия бранд, както в онлайн пространството, така и офлайн, е ключова за успеха на бизнеса в конкурентна среда. Тя позволява на бизнеса да се открои от останалите, и да изгради доверие в потенциалните клиенти. Визуалното представяне на бизнеса пред аудиторията създава емоционална връзка с нея и включва елементи, които предават мисията и ценностите Ви:

▪ Уникално лого – най-силният визуален символ, представляващ бранда;
▪ Цветова палитра, която предизвиква специфични емоции и асоциации, свързани с бранда;
▪ Типография (шрифт и стил на текста), която е последователна във всички маркетингови канали;
▪ Визуална концепция от елементи, използвани в графичния дизайн при създаването на онлайн и офлайн материали;
▪ Глас и тон на бранда, или начинът, по който комуникирате с аудиторията си;
▪ Слоган – кратка и запомняща се фраза, която обобщава Вашата мисия или уникално стойностно предложение.

Всеки бизнес се нуждае от запомняща се бранд идентичност, за да достигне максимална разпознаваемост онлайн. Според проучвания са необходими от 5 до 7 взаимодействия с бранда, за да остане той в съзнанието на потребителите, така че е важно да се уверите, че Вашето визуално позициониране олицетворява напълно същността на бранда.

Ето как можете да създадете силна бранд идентичност:

▪ Определете основните ценности и мисия на бранда;
▪ Създайте отличителни визуални елементи;
▪ Установете ясни и конкретни правила за използването на елементите;
▪ Използвайте подход за разказване на истории (Stoytelling);
▪ Подчертавайте уникалните характеристики на бранда;
▪ Ангажирайте се със своята аудитория.

Бранд идентичността се развива непрекъснато, докато бизнеса Ви се адаптира към променящите се тенденции и потребителски предпочитания.

Дигитална маркетинг стратегия за успешни продажби

Дигиталната маркетингова стратегия е структуриран план, който включва темите и форматите на съдържание, каналите за популяризиране, видът на рекламните кампании, бюджети, аудитории и др. Функцията на стратегията е да предоставя информация за изпълнението на месечния Ви план във всички онлайн платформи, в които сте избрали да бъдете активни и консистентни.

Необходимо е да помислите за създаване на дигитална стратегия, тъй като в нея можете да свържете целите на Вашия бизнес с маркетинговите дейности, с помощта на които тези цели да бъдат достигнати. За да създадете ефективна стратегия, е необходимо да познавате добре Вашите клиенти. Трябва да имате ясна представа кой купува Вашата услуга, защо я купува и откъде я купува. В маркетинга понякога може да се наблегне толкова много на услугата и „числата“ около нея (т.е. приходите), че понякога забравяме за нуждата, която тази услуга удовлетворява. Затова е важно да откриете и опознаете болките на Вашите целеви потребители, за да можете да ги удовлетворите с услугата, която предлагате.

Освен това, провеждането на вътрешен одит и оценяване на съдържанието Ви до момента би помогнало да стигнете до изводи какво генерира приходи и какво не. След това ще можете да удвоите усилията си за това, което вече е успешно, и да опитате нови подходи за маркетиране на съдържание.

Когато разработвате Вашата стратегия, е важно да включите и ключови показатели за ефективност (KPIs), които съответстват на Вашите основни бизнес цели, и регулярно да ги следите и анализирате. Маркетинговата стратегия, с която оперирате, ще зависи от нуждите и целите на Вашия бизнес, например, за да увеличите броя на потенциалните клиенти или да изградите разпознаваемост на бранда. В зависимост от тези и други фактори, можете да изберете в кои рекламни платформи да популяризирате Вашия бранд и услугите, които предлагате.

Рекламиране в социалните мрежи
Рекламиране в социалните мрежи - Как успешно да продавате услугите си чрез реклами в платформите на Google, Facebook и Instagram

Дигиталната реклама в социалните платформи като Facebook и Instagram е сред най-широкоизползваните форми на онлайн реклама за бизнеси. Маркетингът в тези платформи Ви помага да се свържете с целевата Ви аудитория, независимо дали тя се състои от нови или вече съществуващи клиенти. Платената реклама във Facebook и Instagram работи добре за бизнеси с услуги, ако е изработена от компетентни специалисти. При правилно управление и анализ, рекламните кампании в социалните мрежи успешно ще увеличат познаваемостта и доходите на Вашата компания.

Ето няколко съвета за ефективна реклама в социалните мрежи:
▪ Оптимизирайте профилите на бизнеса Ви в социалните мрежи. Ако се стремите към консистентно и ефективно онлайн присъствие, водещо към увеличение на продажбите, първата стъпка е да въведете актуална информация във всички секции в профилите Ви във Facebook и Instagram, като Bio и Highlights.
▪ За бизнеси, предлагащи услуги, е добра практика да отделите специално внимание на секция Featured, която се намира най-отгоре в профила, преди публикуваните постове. В нея имате възможността да поместите публикации, които да бъдат видяни преди всички други, както и списък на Вашите услуги. Препоръчваме да закачате в тази секция публикации, които са свързани, например, с актуални оферти или промоции, нововъведения и промени или други акценти. В секцията Услуги във Facebook можете да попълните Вашите услуги и подробна информация за тях, включително и ценови диапазон. За нашите клиенти в сферата на услугите поддържаме актуалността на тази секция, като за допълнително съответствие с бранд идентичността създаваме и специално изработени икони за всяка от услугите.
▪ Определете маркетинг цели за социалните мрежи. За да се радвате на ефективни реклами в социалните мрежи, трябва да определите какво искате да постигнете. Ако Вашата агенция е стартираща, например, ще искате да я направите видима за нови клиенти онлайн. В такъв случай може да настроите кампаниите си за изграждане на познаваемост. Друга агенция може да си постави цел, базирана на конверсии, за да се увеличат приходите й, или пък с цел насочване на повече трафик към определена целева страница от уебсайта.
▪ Създавайте запомнящи се рекламни криейтиви и ги оптимизирайте за мобилни устройства. Изключително важно е рекламните Ви активи да са съобразени с бранд идентичността, да привличат и задържат вниманието на целевата Ви аудитория, да предават ясно Вашето послание и да насърчават към действието, което искате да предприемат потребителите. За тази цел е необходимо да създавате изображения и видеа, които са с висока резолюция и са адаптирани за мобилни устройства. Съчетани с кратък и убедителен текст, големи бутони и отличаващи се призиви за действие, ще оформят рекламни активи, който ще се представят отлично пред целевата Ви аудитория.
▪  Настройте бюджета си и следете разходите за реклами. Създаването на бюджет за Вашите реклами ще Ви помогне да предвидите разходите си. Можете да използвате инструментите за анализи в социалните платформи, за да следите разходите си и да видите как се представят Вашите рекламни кампании, и при нужда да ги оптимизирате. По този начин ще сте сигурни, че получавате максимална възвращаемост на инвестицията си.

Рекламиране в Google
Рекламиране в Google - Как успешно да продавате услугите си чрез реклами в платформите на Google, Facebook и Instagram

На всички е известно, че Google Ads е онлайн платформа за рекламиране, която позволява популяризирането на продукти и услуги в търсачката, в партньорски уебсайтове и в YouTube.

Рекламата в Google Ads предлага следните предимства:
▪ Рекламите се показват на видни позиции, дори и за нови продукти или промоции, без да чакате дълъг период от време;
▪ Рекламните активи могат да бъдат в различни формати и да се насочат по прецизен начин към конкретна аудитория;
▪ Могат да се показват на потребители, които вече са посетили Вашия уебсайт (Ремаркетинг);
▪ Плащате, само когато някой кликне върху рекламата Ви;
▪ Можете да проследявате ефективността на рекламите си.

Ето някои добри практики за успешни рекламни кампании в Google:
▪ Създайте релевантни рекламни заглавия и описания. За да получите повече кликвания на Вашите реклами, е важно да създадете рекламни текстове, които отразяват ясно и точно стойността, която предлагате. Това може да се изразява в подчертаването на конкурентните предимства на Вашия бизнес или в начина, по който удовлетворявате потребностите на потенциалните клиенти.
▪ Оптимизирайте целевата си страница. Целевата страница е първото нещо, което вижда потребителят, след като кликне върху рекламата Ви. Поради тази причина тя трябва да изпълни обещанието, дадено от рекламата, и следователно да води до релевантна страница във Вашия уебсайт. Добра практика е да създадете отделна целева страница за всяка услуга, която предлагате.
▪ И не на последно място, препоръчително е Вашият уебсайт да има лесна навигация, като по този начин потребителите могат да се съсредоточат върху разглеждането на Вашите страници, вместо да срещат затруднения с навигацията в нея.

Ако и Вие имате бизнес в сферата на услугите и искате да се възползвате от предимствата на дигиталния маркетинг, е добре да си партнирате с дигитална маркетинг агенция за постигане на Вашите маркетингови цели. Основното предимство на партньорството с дигитална агенция е експертизата, базирана на години практически опит в сферата на онлайн рекламата, както и способността за достигане на максимални резултати за Вашия бизнес. Ние, от Know-How Digital, сме уверени, че притежаваме нужните качества и опит, за да помогнем на Вашия бизнес с услуги да триумфира в дигиталния свят. Свържете се с нас, за да обсъдим как можем да Ви бъдем полезни!

И не забравяйте, че докато маркетинговите тенденции идват и си отиват, основите на успеха в дигиталния маркетинг остават същите: да разбирате нуждите на Вашата аудитория и да комуникирате с тях ясно и последователно.

Как успешно да продавате услугите си чрез онлайн реклами Оценка: 4.9 (от 37)

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България


Call Now Button