Дигитален маркетинг

Ремаркетинг кампании в маркетинг платформите на Google и Facebook

Професионално управление на ремаркетинг кампании за бизнес клиенти от дигитална маркетинг агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД

Ремаркетинг кампаниите в маркетинг платформите на Google и Facebook са силно ефективен начин, многократно да показвате бранда си пред заинтересованите очи на вашите клиенти и да направите своята маркетинг стратегия по-успешна.

Този тип кампании са вашия втори шанс за показване на реклама на един и същ потребител, възможност за активиране на свързани продажби (cross-sell) или възможност да подхранвате аудиторията си с маркетинговото съдържание на бизнеса си.

Обратно на изброените по-горе стратегии, ремаркетинг (или ретаргетинг) кампаниите могат да се използват за изключване на определени аудитории от рекламното насочване, като например показване на реклами само на новите посетители на уеб сайта ви, без да бъдат виждани от останалите редовни посетители.

Google започна предлагането на ремаркетинг реклами за дисплейната мрежа още през 2010 г., след което през 2013 г. ремаркетинг кампаниите се появиха и в мрежата за търсене. Маркетинг платформата на Facebook стартира своите персонализирани аудитории за ремаркетинг през 2012 г.

Изненадващо е обаче, колко малко бизнес клиенти се възползват от ремаркетинга или които дори знаят какво представляват този вид кампании.

Какво е Ремаркетинг?

Ремаркетингът, известен още като Ретаргетинг, е вид онлайн реклама, която показва реклами на хора, посетили уеб сайта ви или конкретна уеб страница от него, като също така може да се показва на потребители демонстрирали специфично поведение (например: направилите покупка, напусналите кошницата си в електронния магазин, направилите обаждане през уеб сайта и други).

Нека да кажем, че просто сте гледали продукт в даден електронен магазин, но не сте направили покупка. Когато отидете на друг уеб сайт, който позиционира дисплейна реклама от мрежите на Google и Facebook, въпросния електронен магазин може да използва ремаркетинг, за да ви покаже реклама, съдържаща същия продукт, който не сте закупили, като ви подтиква да завършите покупката.

Можете да използвате ремаркетинг кампаниите, за да създадете аудитории, използвайки e-mail адреси, които сте събрали от настоящите си клиенти, за да показвате реклама само на хората от този списък.

Как работи Ремаркетингът?

За да настроите ремаркетинг за вашия уеб сайт, първо трябва да добавите JavaScript код към страниците му или да използвате някои от другите възможни методи. Това не влияе на работата на вашия уеб сайт и ремаркетинг кода няма да се вижда от потребителите ви.

Всеки път, когато получите нов посетител, вашият уеб сайт или електронен магазин ще изпрати анонимна бисквитка към потребителския браузър, която ще запомни потребителските интеракции. Сега, когато потребителя излезе от вашия уеб сайт,  доставчикът на рекламни услуги за ремаркетинг, ще знае как да достави вашата реклама на същия потребител, когато той сърфира из интернет.

Защо да използвате Ремаркетинг?

Красотата на ремаркетингът е, че целевата аудитория вече ви познава и знае кой бранд сте вие. Ремаркетингът ви позволява да приложите дигитална маркетинг стратегия, при която вашата марка винаги е пред тези конкретни потребители в мрежата, когато те:

 • Посетят уеб сайт, където е налична дисплейна реклама.
 • Извършат търсене на ключови думи в търсачката на Google.
 • Гледат видео клип в YouTube или Facebook.
 • Използват социалните мрежи (Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, Pinterest и други).

Ремаркетингът много често е по-ефективен от общото насочване на рекламата. Живеем във време, в което всички са заети и лесно се разсейват. Така че ремаркетингът е чудесен начин да позиционирате бранда си в съзнанието на вашите потребители и потенциални клиенти.

Ремаркетинг кампании в Google и Facebook

Гореспоменатите платформи направиха доста лесно разгръщането на вашите маркетинг усилия в посока ремаркетинг. Нека да разгледаме как можете да започнете ремаркетинг кампании в няколко популярни платформи. Въпреки че няма да разглеждаме настройките във всички налични платформи за ремаркетинг, няколко примерни процеса по-долу, ще ви дадат общо разбиране за този тип кампании.

Ремаркетинг в Google – Посетители на уеб сайта

Имайте предвид, че най-удобния начин за създаване на списък с посетителите на уеб сайта ви е да генерирате таргет аудиториите в Google Analytics, след което да ги внедрите в Google Ads. Следващото нещо, което трябва да направите е да се уверите, че сте свързали профила си в Google Ads с профила си в Google Analytics.

От вашият административен панел в Google Analytics в настройките на собствеността създайте специфична аудитория, към която искате да се насочват вашите ремаркетинг реклами.

Можете да изберете да създадете предварително зададена аудитория, потребителски списък въз основа на конкретно поведение или интелигентен списък.

Интелигентните списъци са идеални за тези уеб сайтове с над 10 000 преглеждания на ден или с повече от 500 месечни продажби. Тези ремаркетинг списъци се създават от изкуствения интелект за машинно обучение на Google, който генерира аудитория от хора, за които смята, че ще купят в бъдеще.

За повечето дигитални рекламодатели е подходяща персонализирана аудитория. Примерът по-долу е за създаване на списък с всички потребители, с изключение на тези, които са стигнали до страницата с благодарности за покупката.

Можете да изберете продължителността на присъствието в този списък, или иначе казано, колко време да задържа някого в тази аудитория въз основа на посещението му. Можете да изберете до 540 дни от първото посещение на уеб сайта ви, но най-ефективната продължителност е от 30 до 90-дневен диапазон. След това посочете име за аудиторията си и щракнете върху полето, за да се свържете Google Ads.

Вече се премествате в маркетинг платформата Google Ads, където в основното навигационно меню избирате Инструменти и Настройки, след което посетете секцията Мениджър на аудитории.

В списъка на посетената от вас страница, ще идентифицирате създадената преди това аудитория. Щракнете върху отметката до аудиторията си и остава да добавите тази аудитория към желаните кампании или рекламни групи.

Ремаркетинг в Google – Списък с клиенти

В Google Ads този тип ремаркетинг за щастие е по-лесен за настройване, в сравнение с настройването на ремаркетинг на аудиторията, посетила уеб сайта.

За да започнете, посетете отново Мениджър на аудитории, след което кликнете върху плюса и след това изберете Списък с клиенти. Имайте предвид, че тук има определени правила, на който трябва да отговаря акаунта, за да бъде отключена тази опция за вас.

На следващият прозорец, който ще ви се отвори, е необходимо да качите своя CSV файл със задължителни данни за клиентите, с които разполагате – e-mail адрес, телефон, име и фамилия, държава и пощенски код. Google Ads автоматично ще свърже подадените от вас данни с интернет профилите на конкретните потребители, за да може в последствие да таргетирате своите реклами директно към тях.

След като сте настроили предната стъпка, сега можете да приложите списъка си със съвпадения на клиенти към кампании или рекламни групи. Този вид ремаркетинг списък, ще ви позволи да се рекламирате много по-конкретно пред вашите лоялни клиенти или потребители, предоставили своите данни на бизнеса ви.

Ремаркетинг във Facebook – Посетители на уеб сайта

Първо, създайте Facebook Pixel, който в последствие да интегрирате във вашия уеб сайт. Направете това, като посетите секцията Events Manager, намираща се във вашия Facebook Business Manager. От лявото скрито меню, изберете бутона Connect Data Sources.

След като въведете името на новосъздадения пиксел и адрес на уеб сайта ви, ще бъдете подканени да поставите ръчно кода на всяка страница от уеб сайта или да го направите чрез Google Tag Manager. Препоръчваме да интегрирате Facebook Pixel по втория начин. Веднъж след като сте интегрирали кода за проследяване, трябва да започнете да виждате активност от посетителите на уеб сайта ви.

Сега, когато Facebook може да види потребителите на вашия уеб сайт, трябва да създадете конкретни аудитории, към които да насочите Facebook реклама.

От менюто Audience можете да изберете да създадете нова аудитория от потребители въз основа на трафика от уеб сайта ви. Създайте нова аудитория като натиснете бутона Create Audience, след което от списъка изберете Custom Audience, избирате Website и сте готови да приложите фини настройки. Сега можете да създадете аудитории въз основа на тези, които са посетили уеб сайта ви или потребители, които са посетили определени страници и секции от него. Също така ще трябва да изберете прозореца от време (до 180 дни), за което да се задържа отделен потребител в тази аудитория.

Горният пример демонстрира събирането на целия трафик на уеб сайта в една аудитория, но изключвайки само тези потребители, които са достигнали страницата с благодарности за направена поръчка. Давате име на аудиторията си и сега вече сте готови да приложите тази аудитория към вашите рекламни кампании.

Ако установите, че ремаркетингът работи добре за вас, можете да включите Lookalike аудитории. При тях се избират от 1% до 10% от населението на вашата целева държава, които се считат за сходни с вашата аудитория.

Освен това можете също да подобрите насочеността и анализа на аудиторията си чрез Custom Conversions. Според нас Facebook отдавна е лидер в наличните възможности за насочване на социална реклама към свръхтаргетирана аудитория.

След като настроите общия ремаркетинг, можете да проучите възможностите, достъпни за проследяване на офлайн аудиторията, като например посещения в магазина, телефонни обаждания и други клиентски активности.

Ремаркетинг във Facebook – Списък с клиенти

Настройката на тези аудитории, отново се в секция Audience във Facebook Business Manager. Вие отново ще изберете да създадете аудитория чрез бутона Create Audience, но този път ще изберете Customer list . От тук ще ви се отвори екран, от който можете да свалите готов темплейт в CSV формат, по който да въведете вашите налични клиентски данни, като email адреси, телефонни номера, първи и последни имена, както и други идентификатори. След като правилно сте въвели и форматирали тези данни, можете да ги качите в платформата на Facebook за импортиране.

Освен това имате възможност за директно импортиране на клиентски данни от платформи като MailChimp. Като цяло, колкото повече данни можете да предоставите, толкова по-добра възможност за съвпадение ще бъде осъществена във вашата аудитория.

Стратегически приложения на Ремаркетинга

Направихте детайлните настройки, след което следва да приложите ремаркетинг кампаниите спрямо вашата бизнес стратегия, което зависи от вашите бизнес нужди. По-долу сме изброили някои примери, които могат да ви ориентират и да ви дадат посока на действие.

Популяризиране на бранда и промоции

 • Ремаркетинг аудитория в социалните мрежи, съставена от потребители, които са гледали съдържание от корпоративния ви блог в миналото.
 • Ремаркетинг кампании насочени към настоящите ви клиенти, за осигуряване на добавена стойност с помощта на ексклузивни материали.
 • Създаване на ремаркетинг аудитория, която е преглеждала предишното ви видео съдържание в YouTube, с цел показване на бъдещи реклами на същите зрители в този видео портал.

Продажби на продукти и услуги

 • Ремаркетинг на всички потребители на уеб сайта, които са влезли в него и са добавили продукти в количката, но не са завършили покупката си.
 • Ремаркетинг на всички настоящи клиенти със завършени покупки, относно информиране за нови продукти или възможности за cross-sell продажби.
 • Ремаркетинг на потребителите, които са запазили час за определена услуга или са позвънили през уеб сайта, за да я резервират.
 • Насочване на реклама към тези, които са използвали приложението ви за Android или iOS в миналото.
 • Изключване на предишните посетители на уеб сайта ви, за да гарантирате, че рекламите ще бъдат видяни само от нови потенциални клиенти.

Тези непрекъснато подобряващи се функции в маркетинг платформите на Google и Facebook, правят още по-важно за рекламодателите да създават и оптимизират кампании за ремаркетинг с оглед постигането на най-добрите бизнес резултати.

По този начин можете да помогнете за привличане на по-качествен трафик обратно към вашия уеб сайт и да направите осъществяването на продажби още по-бързо. Кампаниите за ремаркетинг могат да доведат до много по-добра възвръщаемост на инвестициите в сравнение със стандартните тактики за дигитална реклама.

Ремаркетинг кампании в маркетинг платформите на Google и Facebook Оценка: 4.8 (от 10)

Професионално управление на ремаркетинг кампании за бизнес клиенти от дигитална маркетинг агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД


Leave a Reply