Дигитален маркетинг

10 примера за създаване на ремаркетинг списъци и стратегии

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България

Създаването на ремаркетинг списък е мощен инструмент за всички кампании в Google Ads – и най-вече за Google Search ads. Ремаркетингът ви позволява да таргетирате конкретни аудитории, които вече са посетили вашия сайт и са запознати с вашата марка, за да ви помогне да увеличите максимално възвръщаемостта на разходите за реклама (ROAS).

Едно потребителско пътуване може да има безброй допирни точки преди да направи покупка. Ще ви покажем 10 случая, в които се използват ремаркетинг списъци за Search Ads (RLSA), за да привлечете потенциални клиенти, според това къде точно се намират те в маркетинг фунията.

На върха на фунията – Стратегии за ремаркетинг, базирани на осведоменост

 

1. Насочете се към потребители, които са се ангажирали с видео кампания и ги насърчете да предприемат действие

Ако сте изпробвали реклами в YouTube под каквато и да е форма и сте се затруднили да определите или оцените успеха, тогава тази стратегия е подходяща за вас. Рекламите в YouTube са чудесен начин да придобиете осведоменост за продукт, услуга или марка – но как можете да накарате нов потребител да предприеме действие? Google Ads ви позволява да създавате различни типове списъци за ремаркетинг въз основа на вашите видеоклипове в Youtube. Има две основни изисквания за използване на този тип списък:

 • Тези списъци могат да се използват само в други YouTube кампании или Search кампании – не и в дисплейната мрежа.
 • Вашият канал в YouTube трябва да бъде свързан с акаунта ви в Google Ads.

За да направите списък за ремаркетинг в YouTube, отворете Инструменти и настройки > Споделена библиотека > Мениджър на аудитории (Audience Manager). В Audience Manager натиснете бутона „+“, за да започнете да сегментирате своите ремаркетинг списъци в YouTube.

1 - Насочете се към потребители, които са се ангажирали с видео кампания и ги насърчете да предприемат действие - 10 примера за създаване на ремаркетинг списъциОттам имате множество опции, за да започнете да използвате ангажираността на видеоклиповете в YouTube за ремаркетинг. Тези опции включват ангажиране (engagement) от:

 • Прегледи на видеоклипове.
 • Абонирали се за канала.
 • Посещения на канала.
 • Харесвания на видеоклипове.
 • Добавени видеоклипове към плейлист.
 • Споделяния на видеоклипове.

1 - Насочете се към потребители, които са се ангажирали с видео кампания и ги насърчете да предприемат действие - 10 примера за създаване на ремаркетинг списъциОсвен това, можете да направите допълнително сегментиране, за да стане списъкът ви възможно най-точен. Опитайте първо да добавите списъка към съществуващите си Search кампании като „Само за наблюдение“ (Observation only), за да разберете дали е по-вероятно тези потребители да взаимодействат с вашите кампании в сравнение с някой, който не е гледал вашите Youtube видеа. След това можете да създадете нови Search кампании, които са таргетирани конкретно към тези потребители. Предимството е, че можете да предадете различно послание на тези потребители, които вече са взаимодействали с вашата марка.

2. Изключете нискокачествен или неуместен уебсайт трафик от Search кампаниите

Ако сте провеждали какъвто и да е тип кампания за повишаване на осведомеността, вероятно сте забелязали повишаване на трафика като цяло, включително на нерелевантни уеб страници или „нискокачествени“ посетители.

Какви са нискокачествени или неподходящи уеб страници?

Всяка страница, която не би довела до покупка, като например:

 • Страница с кариери.
 • Страница за инвеститори.
 • „Рекламирайте с нас“ страница.
 • Страница за обслужване на клиенти.
 • Потребители, които са останали в уебсайта за по-малко от една секунда.

Изключването на този тип посетители на уебсайта от самото начало може да ви помогне да направите усилията си за ремаркетинг по-рентабилни в дългосрочен план.

3. Създайте сходни аудитории от първоначално събраните ви данни

Използването на Аffinity audiences или атрибути на Google, които таргетират някого на върха на фунията, за вашия продукт или услуга, може да бъде много трудна задача, особено ако сте малък бизнес или имате ограничен бюджет. Но мислили ли сте някога да използвате най-ценните си активи, за да изградите осведоменост?

Използването на ваши първоначални данни за създаване на Lookalike аудитории чрез Google affinity audiences има по-голямо влияние от данните на трети страни за достигaне до хора, които вече са информирани и харесват вашата марка. За да създадете аудитория като тази, има няколко опции, които да разгледате:

Създайте ремаркетинг списък с предишни купувачи с помощта на Google Ads или Google Analytics. Качете списъка с предишни купувачи в Google Ads. В зависимост от размера на тези списъци ще имате опцията да създадете Lookalike аудитория и да я използвате за YouTube, Display или Search. Напомняме ви, че вашият сайт трябва да бъде свързан с профила ви в Google Analytics или Google Ads.

Етап на обмисляне – Стратегии за ремаркетинг

Тези четири стратегии за ремаркетинг помагат на потребителя да премине по-бързо от фазата на обмисляне към фазата на покупка, като използват различни оферти.

 Лесен начин да привлечете квалифицирани потребители във вашите Search кампании е да направите по-голяма отстъпка за тях. За да използвате тази стратегия, първо трябва да създадете ремаркетинг списък от потребители, които все още не са направили покупка. Можете да използвате квалификации само за включване на хора, които:
 • Са стигнали до плащането.
 • Са посетили определен брой страници.
 • Прекарали са определено време на сайта ви.
 • Посетили са определени категории/страници с продукти на висока стойност.

След като ги създадете, е време да ги добавите към съществуваща кампания в мрежата за търсене и да увеличите отстъпката. Това означава, че сте готови да платите повече за тяхното кликване, защото те вече са взаимодействали с вашата марка по някакъв начин.

Във вашата Search кампания отворете „Аудитории“ отляво. Уверете се, че сте избрали „Наблюдение“, за да можете все пак да уловите други нови потребители, които проучват вашия бранд. След като добавите квалифицирания ремаркетинг списък, е време да увеличите отстъпката. В раздела Аудитории ще видите добавения си ремаркетинг списък. В колоните ще видите „Коригиране на офертата“. Изберете иконата „молив“, за да промените офертата, както сметнете за добре. В този пример ще увеличим отстъпката с 15%.

4 - Увеличете офертите за квалифицираните посетители на вашия сайт, които не са направили покупка - 10 примера за създаване на ремаркетинг списъциСлед като направите тази промяна, не забравяйте непрекъснато да проверявате поведението на аудиторията и да определите дали офертите трябва да се променят въз основа на техните действия.

5. Увеличете офертите за потребители, които са извършили микроконверсия

Тази стратегия е подобна на примера по-горе, с изключение на типа потребител, към който искате да се насочите. Ако даден потребител е извършил микроконверсия от какъвто и да е вид, той вероятно е готов да направи покупка.

Какви са примерите за микроконверсия? В зависимост от вашия продукт или услуга те могат да включват:

 • Записване за имейли или бюлетини.
 • Изтегляне на електронна книга.
 • Записване за уебинар.
 • Заявка за безплатен пробен период

Тези видове конверсии показват, че потребителят е активен в процеса на проучване и се интересува от вашата марка. Като увеличите отстъпката във вашите Search кампании за тези потребители, вие показвате, че сте готови да платите повече за техните кликвания, тъй като е много по-вероятно те да направят покупка. Процесът на настройка на тази стратегия е същият като по-горе, с изключение на създаването на ремаркетинг списък въз основа на успеха на тези микроконверсии.

6. Тествайте максималната стойност на конверсия с изоставили количката

Тази стратегия за ремаркетинг ще изисква да създадете отделна кампания, насочена само към тези, които са добавили продукти в количката, но не са стигнали до поръчка. Причините, поради които не е препоръчително да използвате това за всички кампании, са че:

 • Не можете да зададете максимални стойности.
 • Не всички потребители са готови да купуват.

Чрез сегментиране на кампания за търсене специално за изоставили количката, можете да тествате тази стратегия за отстъпка при по-ниска стойност – и с потребителите, които е най-вероятно да направят покупка. Подобно на горните примери, тази стратегия казва на Google, че сте готови да бъдете по-гъвкави по отношение на това колко плащате, за да може някой да направи покупка. За да задействате тази стратегия, първо трябва да създадете ремаркетинг списък  с „Изоставили кошницата“.

Това ще изглежда различно за всеки, но ще бъде базирано на URL адрес и ще може да бъде създадено или в Google Analytics, или в Google Ads. След като този списък е създаден, е време да настроите новата си кампания за търсене. Тази кампания може да бъде дубликат на всяка друга Search кампания. Просто се уверете, че сте изключили списъка с изоставили количката от тази кампания. Когато създавате новата кампания, тук ще зададете стратегията за офериране на „Максимално увеличаване на стойността на реализациите“ в настройките.

6 - Тествайте максималната стойност на конверсия с изоставили количката - 10 примера за създаване на ремаркетинг списъци

Google Ads ви дава възможност да зададете целева възвръщаемост на разходите за реклама, което ви дава контрол върху ефективността на кампанията. В зависимост от това колко е гъвкав маркетинговия ви бюджет, можете или да оставите това поле празно, или да зададете цел. Ако зададете целева възвръщаемост на разходите за реклама (ROAS), не я задавайте твърде висока веднага. В противен случай кампанията няма да бъде толкова ефективна.

7. Създавайте оферти въз основа на времето, в което взаимодейства  потребителя

Знаете ли, че можете да създадете същия ремаркетинг списък от потребители, но да ги сегментирате по брой дни? Да кажем, че потребителя е изоставил количката и вие искате да го насочите към покупка възможно най-скоро. Може да сте готови да му дадете още по-висока отстъпка, тъй като покупката все още е прясна в съзнанието му. Ако след три дни все още не са направили покупка, можете да изберете да им дадете отстъпка, но не толкова висока, колкото първата оферта. След седем дни все още искате да запазите вниманието им към вашия продукт, но тази отстъпка може да се промени отново, защото са чакали толкова дълго.

И така, как ще създадете тази стратегия?

Първо, трябва да създадете три различни ремаркетинг списъка (само в този пример). Създайте аудитории за изоставили количката, разделени от един ден, три дни и седем дни. В Google Ads просто променяте „продължителността на членството“ за всеки списък.

След като тези списъци бъдат създадени, препоръчваме да настроите различни рекламни групи за всеки списък. Офертата ще бъде различна за всеки списък. Последната важна част от насочването към изоставили кошницата е да изключите купувачите от кампанията си. Ще направите това в раздела „Аудитории“ на кампанията си и ще добавите вашия списък за ремаркетинг „Купувачи“ като изключение.

7 - Създавайте оферти въз основа на времето, в което взаимодейства потребителя - 10 примера за създаване на ремаркетинг списъци

Стратегии за ремаркетинг след покупката

След като потребителят направи покупка, това не е непременно краят на пътуването му! Тези стратегии за ремаркетинг позволяват на миналите купувачи да се превърнат във вашия най-ценен актив и да направят повторна покупка, за да станат последователи на марката.

8. Кръстосано популяризиране на други продукти въз основа на поведението на потребителя при покупка

Един от най-добрите начини да накарате потребител да направи повторна поръчка е да препоръчате допълващи продукти въз основа на покупката му. Например, да кажем, че сте марка грим и потребител току-що е закупил първата си червило и спирала от вас. Една ефективна стратегия за ремаркетинг би включвала създаване на списъци с минали купувачи, сегментирани по продуктова категория. Това ви позволява да рекламирате кръстосано други продукти и да изключвате типове продукти, които те току-що са закупили. В този пример можете да създадете списък за ремаркетинг от потребители, които са закупили червило или спирала. След това можете да използвате този списък за ремаркетинг на продукти като фон дьо тен или сенки за очи, за да насърчите повторна покупка.

9. Изключете миналите купувачи, за да увеличите максимално ефективността на разходите

Както е посочено в стратегия №. 7, ще искате да изключите минали купувачи от текущите кампании, за да увеличите максимално ефективността на разходите. Пример за лош ремаркетинг е потребителят да види реклама за продукт, който вече е закупил. Това не само създава лош вкус у потребителя, но това означава, че губите ценни средства за хора, които вече са направили покупка. Със сигурност има моменти, когато не бихте искали да изключите миналите купувачи, особено ако вашият продукт е повторна покупка. Но в тези примери вашите кампании за търсене вероятно ще преследват нови потребители. За да изключите минали купувачи, отидете на Аудитории от лявата страна на кампанията си, след което намерете таблицата „Изключения“.

9 - Изключете миналите купувачи, за да увеличите максимално ефективността на разходите - 10 примера за създаване на ремаркетинг списъци

10. Създайте защитници на марката от вашите съществуващи клиенти с висока стойност

Вярно е, когато казват, че вашите клиенти са най-добрите ви адвокати. Те са се доверили на вас, за да доставите продукт или услуга с висока стойност. И така, как да ги превърнете в защитници? Тази стратегия за ремаркетинг все още включва използването на същия списък с минали купувачи. Няколко различни опции, които потенциално бихте могли да предложите на предишни купувачи:

 • Създайте програма за препоръки и дайте отстъпки за всеки човек, който купува.
 • Предлагайте отстъпки въз основа на предоставяне на положителна оценка.

Само защото някой е пазарувал от вас веднъж, не означава, че е станал лоялен клиент. Понякога е необходима допълнителна мотивация, за да иска да купи отново. Отстъпките за лоялност или препоръчани клиенти са чудесен начин да накарате съществуващите си клиенти да се връщат при вас, както и да използвате техните собствени препоръчани превозни средства за генериране на нови клиенти. Създаването на програми за препоръки е евтина и ефективна многоканална стратегия за информираност, която е взаимно изгодна за вас – марката и клиента.

Ремаркетингът не е универсална стратегия. За да бъде успешен, са необходими внимание, тактичност и сегментиране. Мисленето извън рамките на вашите стратегии за ремаркетинг може да доведе до по-ефективно рекламиране, по-висока възвръщаемост и по-бърз растеж, ако ги използвате правилно.

И не забравяйте, че докато маркетинговите тенденции идват и си отиват, основите на успеха в дигиталния маркетинг остават същите: да разбирате нуждите на Вашата аудитория и да комуникирате с тях ясно и последователно.

10 примера за създаване на ремаркетинг списъци и стратегии Оценка: 4.9 (от 27)

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България