Дигитален маркетинг

Онлайн брандиране и изграждане на идентичност на марката

Пълно ръководство за онлайн брандиране и изграждане на идентичност на марката

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България

Каква е ползата от онлайн брандирането и изграждането на идентичност на Вашата марка? Създаването на цялостна концепция за онлайн представянето на марката, както и консистентното придържане към нея, води до увеличаване на доверието от страна на потенциалните клиенти. Онлайн брандингът включва и развиване на безупречна репутация за качество, експертност и надеждност чрез изграждане на релевантни маркетингови стратегии.

В тази статия обсъждаме подробно тези теми, включително стратегии за брандиране, изграждане на силна идентичност на Вашата марка и защо онлайн брандирането е толкова важно.

1. Изграждане на силна идентичност на марката
1. Изграждане на силна идентичност на марката - Пълно ръководство за онлайн брандиране и изграждане на идентичност на марката

Независимо дали имате вече утвърден бизнес или новосъздаден стартъп, изграждането на силна идентичност на марката може да Ви се отплати многократно. Имайки предвид това, нека поговорим за това какво трябва да знаете за изграждането на ефективен брандинг, който резонира с Вашите целеви потребители.

▪ Опознайте Вашата аудитория
Когато разбирате по-добре целевата аудитория, нейните нужди, желания и болки, имате основната опорна точка, необходима за създаването на силна идентичност. Целта на задълбоченото опознаване на потенциалните клиенти е да се научите да комуникирате с тях така че да задоволите техните нужди и да им покажете, че решението се намира точно при Вас.

Тонът на комуникация, който ще използва марката Ви, може да варира в зависимост от различните сегменти потребители, които целите да достигнете. Например, ако таргетирате по-млада аудитория, правилен подход е Вашите послания да бъдат с по-непринуден, игрив тон. Ако сте се насочили към по-зрял сегмент от професионалисти в определена сфера на дейност, ще е по-подходящо да им говорите с корпоративен, по-формален тон.

Креативното изработване на тематични бранд герои е добър пример от нашата работа с различни марки на българския пазар. Те играят ролята на посланици и чрез тях брандът изгражда връзка с аудиторията по емоционален и запомнящ се начин. Могат да бъдат използвани за:

▪ Представяне на ценностите на марката
▪ Създаване на ангажиращо и забавно съдържание
▪ Засилване на разпознаваемостта на марката

Бранд персонажите могат да бъдат ефективни инструменти за комуникация, но е важно те да бъдат добре разработени и да са подходящи за целевата аудитория на марката. В Know-How Digital изработваме бранд герои, които създават чудесна връзка с аудиторията и вдъхват живот на марките на нашите клиенти.

▪ Дефинирайте Вашето уникално стойностно предложение
Акцентирането върху уникално стойностно предложение е фантастичен начин да се откроите от конкурентите и да представите предимствата на Вашата марка.

Изключително важно е да отделите време и да дефинирате кое е това, което отличава Вашия продукт или услуга от всички останали на пазара. Подскажете на потенциалните клиенти защо трябва да изберат Вашата марка пред други, като подчертаете позитивните ефекти от Вашия продукт или услуга. И не на последно място, постарайте се стойностното предложение да отразява ясно и конкретно ценностите и мисията на бизнеса Ви.

▪ Създайте запомнящо се име, лого и други елементи
Съществена част от онлайн брандирането е да помислите какви ще бъдат елементите на марката, с помощта на които тя ще бъде идентифицирана от всички потенциални и реални клиенти. Такива елементи са името, логото, цветовите комбинации, шрифта, стила на комуникация и др.

Изброените елементи са част от така наречената визуална концепция, която е важен аспект на всеки успешен бранд. Тя Ви откроява от конкуренцията и изгражда доверие сред Вашата целева аудитория. По този начин създавате уникален и запомнящ се образ в онлайн пространството. За да бъде визуалното представяне на марката успешно, е необходимо елементите в нея да бъдат съобразени с посланието, ценностите и таргет аудиторията. Освен това те трябва да бъдат съгласувани помежду си, за да се създаде единен и хармоничен образ на марката. Това ще Ви позволи да изградите разпознаваемост и последователност във всички маркетингови канали.

Координацията в цялото Ви брандиране е от решаващо значение, ако искате да увеличите продажбите си. Ние, специалистите в Know-How Digital, прилагаме тези насоки при изработката на визуални концепции за нашите клиенти, както можете да видите от примера.

2. Установяване на авторитет на марката
2. Установяване на авторитет на марката - Пълно ръководство за онлайн брандиране и изграждане на идентичност на марката

В днешната бързоразвиваща се онлайн среда авторитетът на Вашата марка е по-важен от всякога. Нека поговорим за някои методи, с които можете да подобрите имиджа на марката Ви, представяйки я като лидер в съответната област.

▪ Започнете да пишете статии, свързани с Вашата дейност
Блогът е ценен ресурс, който ще придаде на Вашата марка автентичност, с помощта на която по-лесно ще изградите доверие в целевата Ви аудитория. Именно с писането на полезни блог статии, които са свързани с Вашата бизнес ниша, можете да излезете извън рамките на продуктовото рекламно съдържание и да донесете допълнителна стойност на Вашите потенциални клиенти.
Основно предимство на качествените блог статии е, че се класират отлично в търсачката на Google. Това е така, защото алгоритъмът на Google обича свежо и автентично съдържание в уебсайтове, които се актуализират постоянно. Друг положителен ефект от статиите е, че можете да споделяте и преизползвате вече готовото съдържание, като с минимални усилия го адаптирате за социалните мрежи.
Популярната платформа WordPress е добър вариант за създаване на бизнес уебсайт и поддържане на блог, защото позволява да структурирате уебсайта си така, че да е SEO-friendly. WordPress предлага и множество приставки и разширения, които допълнително повишават Вашия ранг за класиране в Google.

▪ Ангажирайте се с Вашата аудитория
Важно е редовно да взаимодействате с Вашата аудитория, тъй като това със сигурност ще подобри доверието и лоялността към Вашата марка. Зависи изцяло от вас по какъв начин ще се ангажирате с потребителите. Очевидно социалните медии са мястото за изграждане на марка за много бизнеси. За да подобрите комуникацията си с аудиторията, проучете кой е форматът на съдържание, на който потребителите реагират позитивно, и започнете да създавате повече такива публикации за социалните мрежи.

▪ Събирайте и споделяйте отзиви, препоръки и case study-та
Ако искате да насърчите потребителите да изберат Вашия продукт или услуга пред конкурентите, този тип социално доказателство ще Ви помогне да изградите добра репутация и надеждност.

Отзивите са от решаващо значение, защото първото нещо, което правят много потенциални клиенти в наши дни, е да търсят онлайн за коментари относно Вашите продукти, услуги и цялостно отношение. Положителните отзиви представят бизнеса в най-добрата му светлина и могат да бъдат предпоставка за увеличение на продажбите. Отрицателните отзиви също могат да бъдат полезни, тъй като Ви позволяват да демонстрирате желанието си да действате въз основа на обратната връзка от клиентите.

Представянето на работата с предишни клиенти, или така нареченото “case study”, също е от съществено значение за изграждането на авторитет. Тази подробна информация за това как Вашите продукти или услуги са помогнали на клиентите да преодолеят техните предизвикателства, показват Вашата експертиза и спомагат за изграждането на доверие в бъдещите клиенти.

3. Мониторинг
3. Мониторинг - Пълно ръководство за онлайн брандиране и изграждане на идентичност на марката

Когато отделяте време за анализиране на действията на Вашата аудитория, това Ви позволява да променяте стратегията си въз основа на обратна връзка от клиентите.

Платформата на Google Analytics предоставя възможност да събирате и анализирате данни за трафик, кликвания, продажби, взаимодействие в социалните медии и много други метрики, с помощта на които ще придобиете ценни познания и ще можете да оцените ефективността на своето бранд представяне. Освен това, редовният анализ ще Ви помогне да опознаете по-добре Вашата аудитория на база нейните демографски характеристики, поведение и интереси. Това Ви дава възможност да оптимизирате Вашето онлайн присъствие.

С помощта на редовен мониторинг ще можете да предприемате проактивни действия, свързани с Вашата репутация в онлайн пространството, и да адаптирате дигиталните си стратегии към настоящата ситуация. Като страничен ефект, това най-вероятно ще подобри удовлетворението на клиентите и ще получите още едно конкурентно предимство във Вашата пазарна ниша.
В дигиталния свят онлайн брандирането и изграждането на идентичност на марката има огромно значение за успеха и развитието на всеки бизнес онлайн. Да накарате гласа на Вашата компания да бъде чут сред множество конкуренти може да изглежда доста трудно. Ако имате сигурен партньор в лицето на дигитална маркетинг агенция с компетентен екип, обаче, няма да е невъзможно да постигнете отлична репутация във Вашите онлайн канали. Ние, от Know-How Digital, сме специализирани в изграждането на силна бранд идентичност за нашите клиенти и предоставяме ефективни решения за онлайн предизвикателствата пред Вашия бизнес. Свържете се с нас!

И не забравяйте, че докато маркетинговите тенденции идват и си отиват, основите на успеха в дигиталния маркетинг остават същите: да разбирате нуждите на Вашата аудитория и да комуникирате с тях ясно и последователно.

Онлайн брандиране и изграждане на идентичност на марката Оценка: 4.9 (от 37)

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България


Call Now Button