Социални мрежи

5 начина да използвате социалните мрежи за електронна търговия

5 начина да използвате социалните мрежи за електронна търговия

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България

Електронната търговия и социалните мрежи са тясно свързани. Маркетолозите използват социалните медийни платформи за изграждане на разпознаваемост на марката, ангажиране с аудиторията и промотиране на продукти чрез органични публикации и таргетирани реклами. Тези стратегии са ефективни за растежа на всеки бизнес.

Маркетингът на електронна търговия в социалните мрежи включва използването на социални платформи за популяризиране на онлайн магазини чрез генериране на познаваемост на марката, създаване на интерес към продуктите или услугите и стимулиране на продажбите.

В тази статия ще Ви представим най-ефективните начини за електронна търговия в социалните мрежи.

1. Изграждане на осведоменост за марката
1. Изграждане на осведоменост за марката - 5 начина да използвате социалните мрежи за електронна търговия

Социалните мрежи са идеалното място за популяризиране на новия Ви онлайн магазин, продукти, услуги, събития или промоции. Те също така са отличен инструмент за ангажиране на Вашата целева аудитория.

За да изградите успешно разпознаваемост на Вашата марка, разработете последователна стратегия за публикуване с консистентно послание и тон на гласа. Публикувайте в различни канали, в различни формати. Създавайте съдържание, което да бъде комбинация от промотиращи публикации, полезна информация и ангажиращи послания. Изграждането на разпознаваемост на марката е дълъг процес. Той изисква постоянство и специализирани похвати. Ето още няколко съвета, с които да започнете:

◾ Комуникирайте своя характер и ценности;
◾ Бъдете последователни във Вашите съобщения;
◾ Демонстрирайте стойността на Вашия бизнес;
◾ Отговаряйте на обратната връзка от клиенти.

2. Рекламиране
2. Рекламиране - 5 начина да използвате социалните мрежи за електронна търговия
Глобалният обхват на рекламите в социалните мрежи е огромен и непрекъснато нараства, тъй като аудиториите в тях са с огромен обем. Ето защо в социалните канали като Facebook и Instagram са внедрени мощни инструменти за насочване и сегментиране на рекламните кампании.

За да рекламирате ефективно в социалните мрежи, уверете се, че:

◾ Идентифицирате правилно Вашата целева аудитория;
◾ Настройвате параметри за насочване;
◾ Дефинирате Вашите цели и ключови показатели за ефективност (KPI) за всеки социален канал;
◾ Избирате видовете реклами, които съответстват на Вашите цели;
◾ Идентифицирате основните метрики, чрез които ще проследите Вашия успех.

Целта за генериране на осведоменост за марката например, е най-подходяща за кратки видео реклами и реклами във формат Carousel, които водят до посещения в уебсайта, провокирайки любопитство и заинтересованост у потребителите.

Ако целите да увеличите продажбите си, е добре да създавате реклами с фокус върху определени продукти или услуги, стимулирайки посещенията на продуктови страници и директните покупки.

3. Увеличаване на продажбите с чатбот
3. Увеличаване на продажбите с чатбот - 5 начина да използвате социалните мрежи за електронна търговия
Чатботове са ефективен начин да разширите Вашия обхват и капацитет за продажби в социалните мрежи. Чрез използване на AI чатботове, Вие ще можете:

◾ Лесно да се свързвате и да взаимодействате с потребителите в множество канали;
◾ Да предлагате помощ преди и след осъществена продажба, по всяко време;
◾ Автоматично да предлагате отстъпки, да препоръчвате продукти и промоции;
◾ Да отговаряте на често задавани въпроси;
◾ Да насочвайте потребителите през процеса на покупка.

4. Комуникация с клиенти
4. Комуникация с клиенти - 5 начина да използвате социалните мрежи за електронна търговия
Никоя стратегия за електронна търговия в социалните мрежи не е пълна, ако не включва и дейности по обслужване на клиенти. Клиентите могат да посетят Вашите профили в социалните мрежи, за да се запознаят с продуктите и услугите, които предлагате, да задават въпроси и да дават обратна връзка, да се ангажират с Вашето съдържание, и т.н.

Поради тази причина е важно да бъдете подготвени да отговаряте на коментари под Вашите публикации и директни съобщения. Възможността за публикуване на обратна връзка от потребителите е добра причина да се уверите, че Вашите социални профили са интерактивни. Потенциалните клиенти ще видят публичните взаимодействия с Вашите клиенти и това ще повлияе на тяхното решение дали да направят покупка или не.

5. Социално слушане
5. Социално слушане - 5 начина да използвате социалните мрежи за електронна търговия
Социалното слушане е процесът на проследяване на социалните канали за споменавания на Вашата марка. Този процес е полезен за разбиране на нуждите на потенциалните клиенти.

Социалното слушане предоставя ценни прозрения относно това кои продукти са най-предпочитани, къде се появяват повтарящи се проблеми или въпроси, както и какво е общественото мнение за Вашата марка. Това ви дава възможността да усъвършенствате комуникацията си, за да отговорите на пазарните изисквания.

4 практически съвета за електронна търговия в социалните мрежи

1. Покажете своята уникалност

Социалните мрежи са отличен инструмент за формиране на идентичността на Вашата марка. Можете да използвате хумор, да подкрепите социални каузи или да се позиционирате като най-отговорна марка в отрасъла. Главната цел е да направите марката лесно разпознаваема, като се отличите от останалите във Вашата индустрия.

2. Създавайте видео съдържание

Видео съдържанието бързо се превърна в най-популярния формат в социалните мрежи. Не е случайност, че Tik Tok и Instagram Stories и Reels са два от най-популярните канали. Те предоставят безценни възможности за марките да публикуват платено и органично видео съдържание, за да ангажират потребителите.

В процеса на създаване на видео съдържание е важно да демонстрирате стойност, да изявите Вашата уникалност и да отправите подходящото послание към Вашите целеви клиенти.

3. Използвайте инструменти за управление на социалните мрежи

Управлението на множество акаунти може да бъде предизвикателство, особено когато става дума за планиране на публикации. За да улесните управлението на Вашето съдържание, използвайте прилежащите инструменти в социалните платформи. Те Ви позволяват да:

◾ Управлявате социалните си акаунти едновременно;
◾ Планирате публикации предварително;
◾ Правите мониторинг на съдържанието и да анализирате ефективността на Вашите рекламни кампании.

4. Публикувайте често

Редовното публикуване Ви помага да тествате какво работи за Вашия бизнес профил. Поддържането на редовен график на публикуване също така гарантира, че сте последователни в онлайн присъствието си.

Често задавани въпроси за електронната търговия
Често задавани въпроси за електронната търговия - 5 начина да използвате социалните мрежи за електронна търговия

Кои социални мрежи са най-добри за електронна търговия?

Това зависи от вашите маркетингови и продажбени цели. Instagram и Facebook са лидерите в директните онлайн продажби. Заедно, всички социални платформи създават единна мрежа от възможности за онлайн продажби и дигитален маркетинг.

Какви са предимствата на използването на социалните мрежи за електронна търговия?

Предимствата включват разширяване на маркетинговите Ви усилия в нови канали, изграждане на ангажирана аудитория, разпространение на стойностно съдържание и промоционални предложения, взаимодействие с потенциални клиенти и стимулиране на нови продажби.

Какво е въздействието от използването на социални мрежи за електронна търговия?

Социалните мрежи помагат за развитието на по-силни и значими взаимоотношения между бизнеса и клиентите. Веднъж постигнати, тези взаимоотношения позволяват директни, безпроблемни продажби и лоялна аудитория.

Следвайки нашите изпитани съвети, можете да поставите солидна основа за растеж и успех на Вашия бизнес с електронна търговия в социалните мрежи. Ако търсите експертна помощ за утвърждаване на Вашата марка като лидер на пазара чрез помощта на дигиталния маркетинг, доверете се на Know-How Digital. Нашият екип от опитни специалисти ще Ви осигури коректно отношение, професионална експертиза и впечатляващи резултати, които ще издигнат бизнеса Ви до нови висоти. Свържете се с нас за консултация!

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България


Call Now Button