Дигитален маркетинг

Стратегии за маркетинг съдържание в ерата на AI

Стратегии за маркетинг съдържание в ерата на AI

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България

Имате нужда да освежите Вашата стратегия за маркетинг съдържание? Чудите ли се как AI ще засегне процесите по създаване на стратегии? В тази статия ще изследваме промяната в маркетинг стратегиите за съдържание в ерата на изкуствения интелект.

Защо стратегията за маркетинг съдържание е толкова важна?
Маркетингът на съдържание се превърна в съществен за компаниите, които искат да привлекат и ангажират аудиторията си. С възхода на изкуствения интелект, стратегическото планиране в дигиталния маркетинг претърпя известни промени. Някои маркетолози се фокусират само върху създаването на съдържание, без да обмислят как се вписва в по-големите бизнес цели на съответната компания, което е напълно грешен подход. Ползата от това да имате стратегия е, че при правилно изпълнение, ще можете да максимизирате стойността на Вашия продукт или услуга. Стратегията за маркетинг съдържание, която е в синхрон с Вашите бизнес цели, може да бъде мощен инструмент за открояване пред конкуренцията в онлайн пространството.

1. Отделете цялостната стратегия от по-дребните задачи
1. Отделете цялостната стратегия от по-дребните задачи - Стратегии за маркетинг съдържание в ерата на AI

Често срещана грешка, която хората правят в маркетинга на съдържание, е да се фокусират само върху подхода и отделните задачи, без да имат водеща стратегия. Стратегията се отнася до това как вписвате специфичните подходи и индивидуални задачи в един цялостен, интегриран план.

От ключово значение е човекът, който изготвя стратегиите и плановете, да гарантира координирането на индивидуалните задачи за всеки член на екипа, ако има такъв. Добре обмислената стратегия за маркетинг съдържание може да Ви служи като карта, която Ви дава структуриран, релевантен и ефективен план за достигане на поставените цели. В крайна сметка, не става въпрос за това дали трябва да напишете текст за 10 блог публикации този месец. Става въпрос за това как да комбинирате процесите по създаване на съдържание с останалите функции в бизнеса Ви, така че всички дейности да работят в синхрон.

2. Преоценете Вашата стратегия за маркетинг съдържание
2. Преоценете Вашата стратегия за маркетинг съдържание - Стратегии за маркетинг съдържание в ерата на AI
На първо място, ясно дефинирайте целите, които искате да постигнете с Вашето съдържание, и се запитайте кои са дейностите, които ще подпомогнат постигането на тези цели? Някои често срещани цели, които можете да си поставите, са:
▪ Да станете лидер във Вашата област
▪ Да включите висококачествено съдържание в социалните мрежи или email бюлетина на Вашия бизнес
▪ Да подобрите техническите SEO процеси на Вашия уебсайт
▪ Да използвате съдържанието като основен бизнес модел и източник на приходи и др.

Изграждане на лоялна аудитория
Една от ключовите цели на маркетинга на съдържание е изграждането на лоялна аудитория. Това са най-ангажираните потребители, които купуват от Вас и се интересуват от развитието на Вашия бизнес. Ефективната стратегия за маркетинг съдържание изгражда лоялни купувачи в дългосрочен план, които се доверяват на Вашия бизнес и се убеждават в това, че Вашият продукт или услуга е решението на техния проблем.

3. Как AI може да промени стратегията Ви за съдържание
3. Как AI може да промени стратегията Ви за съдържание - Стратегии за маркетинг съдържание в ерата на AI
Откакто ChatGPT бе пуснат, в световен план се забелязват значителни спадове в уеб трафика на търсачки като Google, тъй като потребителите могат да получават бързо и лесно директни отговори, благодарение на изкуствения интелект. Поради тази причина от Google тестват отговорите на изкуствения интелект в резултатите от търсенето си. Всеки път, когато въведете Вашата заявка за търсене, отговорът от AI ще се появи в горната част на страницата, а под него ще се покажат класическите резултати от търсенето на Google. Вместо спонсорирани реклами ще видите графа, която предоставя отговори на Вашия въпрос. Засега се наблюдават противоречиви резултати по отношение на точността и качеството на тази информация, но тенденцията е отговорите да се подобряват.

Много компании не използват AI инструменти за създаване на по-добро съдържание или маркетингови стратегии. Бизнесите са склонни да експериментират, но все още има много несигурност около използването на тези инструменти във връзка с маркетингови дейности. И много от тези съмнения идват от грешки при внедряването на инструментите. Освен това, важни казуси като релевантност на съдържанието и авторски права все още не са уредени.

Когато потребител търси нещо, което го интересува в Интернет, обикновено той иска да максимизира количеството отговори, които получава. Когато търсите, например, определен уебсайт, ще очаквате да видите точен резултат – линк към съответния уебсайт, а не диапазон от отговори. Това е ключовата разлика между Google и ChatGPT. Ако например искате да знаете страничните ефекти на конкретно лекарство, можете да попитате ChatGPT. Но ако искате да знаете кой е най-добрият ресторант в София, ще потърсите в Google, който ще Ви даде диапазон от резултати, т.е. ще имате по-актуална база от информация, от които да изберете най-подходящият ресторант за Вас.

От маркетингова гледна точка това означава, че е необходимо Вашите онлайн канали да съдържат най-точния и релевантен отговор на запитванията на целевата Ви аудитория, т.е. да станете авторитетен източник на информация във Вашата сфера на дейност. По този начин ще гарантирате, че съдържанието Ви обучава AI инструментите така, че Вашата марка да стане препоръчителният избор за идеалните Ви клиенти.

Затова е препоръчително стратегиите за разпространение на съдържание да се пренасочат към собствени канали, тъй като позиционирането на първи места в резултатите от търсенето в Google ще става все по-трудно с оглед развитието на AI.

4. Традиционно създаване на съдържание vs. конструиране на съдържание с помощта на AI
4. Традиционно създаване на съдържание vs. конструиране на съдържание с помощта на AI - Стратегии за маркетинг съдържание в ерата на AI
AI съдържанието винаги ще бъде производно на вече създаденото от човека. Инструментите с изкуствен интелект могат да генерират нови идеи, но все пак информацията ще бъде конструирана на базата на вече съществуваща в базите от данни. Тъй като все пак създаденото от човека съдържание е оригинално, можете да използвате AI като асистент за проучвания, за генериране на идеи за Вашата стратегия, както и за писане на текстове по шаблон, създаден от Вас.

Човешката креативност остава със съществено значение за създаването на съдържание онлайн. Затова най-ефективният вариант е да обучите инструментите с изкуствен интелект в автоматизирането на рутинни действия, с цел да подобрите продуктивността си. Така Вие ще можете да се фокусирате върху задачи, които не е оптимално да бъдат автоматизирани, и такива, които изискват човешка креативност и мисъл.

Изкуственият интелект предлага много нови възможности за създаване и разпространение на маркетинг съдържание. Правилното използването на AI инструменти със сигурност ще Ви помогне да създавате по-ефективни стратегии за маркетинг съдържание, което да достига до Вашата целева аудитория в точното време и маркетингов канал. Ако търсите дигитална маркетинг агенция, която да Ви съдейства, обърнете се към Know-How Digital. Ние сме експерти в използването на AI за създаване на съдържание, което ангажира и информира потребителите, и носи високи резултати за нашите клиенти. За повече информация, свържете с нас!

И не забравяйте, че докато маркетинговите тенденции идват и си отиват, основите на успеха в дигиталния маркетинг остават същите: да разбирате нуждите на Вашата аудитория и да комуникирате с тях ясно и последователно.

Стратегии за маркетинг съдържание в ерата на AI Оценка: 4.9 (от 19)

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България


Call Now Button