8 техники за страхотни рекламни текстове във Facebook

8 техники за страхотни рекламни текстове във Facebook

Ефективна дигитална реклама във Facebook от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България

Писането на страхотни рекламни текстове във Facebook, както и писането на страхотни книги или блог публикации, е майсторство. Не случайно Дейвид Огилви е наричан баща на рекламата. Повече от всеки друг, той разбира важността на добре подбраното заглавие, защото това е първото, което читателите виждат и определя дали статията ще достигне до повече потенциални клиенти.

Добре написаното заглавие беше от огромно значение в „епохата на хартията“, но и към настоящия момент, в ерата на социалните медии и дигитализацията, важността му е от огромно значение. Използвайки правилната комбинация от техники и стратегии, Вие ще сте по-близо до писането на професионални рекламни текстове във Фейсбук, което ще покаже на читателите защо Вашия продукт или услуга е по-добър от останалите, които се предлагат на пазара.

Известният с рекламния си хъс, Дейвид Огилви, основателят на агенция Ogilvy & Mather, провежда безброй рекламни кампании, които предизвикват нечуван интерес. Огилви описва рекламата си за Rolls-Royce от 1959 г. като най-доброто си заглавие досега. То гласи: „В този нов Ролс-Ройс, най-силният шум при 60 мили в час идва от електрическия му часовник.“ Някой може ли да го каже по-добре?

Какво можем да направим, ако нямахме творческия гений на Огилви, за да гарантираме, че текста на реклама във Facebook работи? Ето какво правят най-добрите рекламодатели и търговци в социалните медии днес. В днешната статия ще разгледаме 8 техники, които използват експертите, за да накарат потребителите да предприемат желаните действия.

1. Уверете се, че текста на рекламата съвпада с фокуса на маркетинг фунията

В света на Фейсбук рекламите, количеството съдържание не е най-същественото. За да го докаже, гигантът на социалните медии Facebook въведе правилото на 20-те процента, което изисква рекламните изображения да не съдържат повече от 20% рекламен текст, за да се показват рекламите. Повече текст в графичната част на рекламата води до по-нисък рекламен рейтинг и намаляване на рекламните показвания или спирането им изцяло.

Когато ограничението е върху използването на възможно най-малко рекламен текст за примамване на читателите, то текста трябва да е насочен към конкретен тип таргетирани потребители. Рекламодателите и маркетолозите, с които работят, трябва да решат дали да насочат маркетинг усилията си към върха на фунията или към дъното на фунията. Ако целта на рекламата Ви е да увеличи популярността на Вашия продукт или услуга и да достигне до заинтересовани потребители, няма смисъл фокусът в текста на рекламата да бъдат директните продажби.

Уверете се, че текста на рекламата съвпада с фокуса на маркетинг фунията - 8 техники за страхотни рекламни текстове във FacebookТази реклама във Facebook на Growth Geeks се прицелва във върха на фунията – предприемачите, които се нуждаят от инструмент за автоматизация на маркетинга. Вместо да изтъква конкретни ползи от използването на инструмента, рекламният текст ги насърчава да научат повече, като последват линка. Това е чудесна техника за генериране на потенциално възможни клиенти. Рекламният текст е поставен върху изображението, като не се губи време, за да се стигне до същността на предлаганото, а се комуникира директно с конкретната група читатели – предприемачите.

2. Използвайте A/B тестване на рекламите

Всяка целева група има сегменти в нея. Например, ако насочвате рекламата си към жени на възраст от 18 до 34 години, не всички те ще взаимодействат с рекламата Ви по един и същ начин. Ако провеждате модна рекламна кампания за тази група, Вашата аудитория ще се състои от хиляди жени, но по-младите читатели може би предпочитат да пазаруват онлайн, а не от физически магазини.

Един добър начин да се уверите, че рекламният текст във Фейсбук е сполучлив и е подходящ за цялата Ви аудитория, е да изпробвате различни негови версии. Въз основа на кликванията и други метрики, можете да кажете коя версия резонира положително с повечето читатели.

Използвайте A/B тестване на рекламите - 8 техники за страхотни рекламни текстове във FacebookОт този пример става ясно, че повечето от читателите са кликнали върху втората версия на рекламата, което я прави по-добрият вариант за инвестиция. Можете също да тествате с различни CTA (call-to-action или подканващите фрази), за да видите коя от тях влияе най-много на читателите и ги подтиква да предприемат незабавни действия. След като определите кой рекламен текст, изображение и CTA дават най-голям резултат, стартирайте с тази комбинация, за да увеличите максимално ангажираността на потребителите по време на кампанията си.

3. Използвайте хипер таргетиран рекламен текст с Facebook Pixel

В зората на онлайн рекламата всички виждахме една и съща реклама, без значение уникалните нужди на всеки един от нас. Независимо дали ставаше въпрос за почистващи препарати, нова кола или дрехи за деца, диференциация нямаше. За щастие се отдалечихме от тези подходи и сега живеем във време, в което Facebook Pixel бързо се превръща в полезен инструмент, предназначен да подобри потребителското изживяване.

Използвайте хипер таргетиран рекламен текст с Facebook Pixel - 8 техники за страхотни рекламни текстове във FacebookС инструмента на Фейсбук, рекламодателите и търговците могат да разгледат подробни данни за аудиториите, за да разкрият специфични нужди за конкретни целеви групи от потребители. С информацията, която разкриват, те могат да предоставят динамично и приложимо рекламно съдържание и съответните подходящи подканващи фрази.

Създаване на аудитория по избор - 8 техники за страхотни рекламни текстове във Facebook Създайте аудитории по пол, години, местоположение, спрямо навиците на потребителите или техните интереси, аудитории от потребители, които вече са посетили уеб сайта Ви или са реагирали на рекламата Ви във Фейсбук.  Като насочите правилно рекламното си послание, ще забележите увеличение в Честотата на кликване (CTR), защото потребителите получават точно това, от което се нуждаят. Опитайте се да свържете потребителското желание с най-конкретното за тях съдържание, в правилния момент!

4. Уверете се, че текста на рекламата и визуалните активи са синхронизирани

Можете ли да си представите реклама на McDonald’s без бургер или емблематичното лого в червено и жълто? Това е малко трудно, нали? Същото се отнася и за рекламния текст и изображенията, които сте избрали да използвате. Вашият рекламен текст трябва да се свързва по някакъв начин с Вашето изображение. Ако читателите не могат бързо и лесно да разберат какво се опитвате да им кажете, те няма да се задържат достатъчно дълго, за да разберат посланието Ви.

Уверете се, че текста на рекламата и визуалните активи са синхронизирани - 8 техники за страхотни рекламни текстове във Facebook Тази реклама на Amazon се опитва да представи качественото оборудване за тревни площи на електронния магазин, но BBQ-то обикновено не е това, което повечето читатели си представят, когато става дума за поддържане на ливади и градини. Преместването на фокуса на текста на рекламата или използването на косачка на снимката веднага би изяснило на читателите за какво става въпрос. Вашите читатели ще имат по-добро разбиране за това, което предлагате, ако рекламният Ви текст се подкрепя и от свързано изображение.

5. Съсредоточете се върху предимствата, а не върху бранда си

Няма значение колко страхотен е продуктът или услугата, които се опитвате да популяризирате. Истината е, че когато читателите за първи път се срещнат с Вашата реклама, те не се интересуват от това. За да привлечете вниманието им, Вашият рекламен текст трябва ясно да обясни стойността, която предлага Вашият продукт или услуга. Вместо да заливате читателите си със съобщения за това колко сте страхотни, Вашият рекламен текст трябва да се съсредоточи върху това как ще им помогнете и върху положителното въздействие, което ще допринесете в живота им.

Съсредоточете се върху предимствата, а не върху бранда си - 8 техники за страхотни рекламни текстове във FacebookТази реклама на Anker се фокусира върху ползите, които прахосмукачката робот има за потребителите. Вместо да говори за най-модерната технология зад уреда, рекламата просто подчертава предимствата, спестяващи време. Кой не би искал да се излежава на дивана, докато робот помощник почиства дома му? Запазете детайлното си представяне за момента, когато Вашите читатели се уверят, колко страхотен е продукта Ви. Тогава те автоматично ще искат повече информация от Вас за това, което създавате.

6. Обещайте нещо в замяна, материално или дигитално

Преди клиентите да се ангажират с даден продукт, те искат да знаят как той ще удовлетвори собствените им нужди. Ако например търсят фитнес продукт, за да влязат бързо във форма, ще искат да знаят как, за определен срок от време, точно този продукт ще им помогне да постигнат целите си.

Рекламодателите трябва да предложат своя продукт и да обяснят важността му, по отношение на търсеният от клиента ефект, като заедно с това могат да предложат под някаква форма и бонус на купувача. Ако рекламната кампания се фокусира върху клиентите, които се намират на върха на маркетинговата фунията, може да им предложите изтегляне на безплатна аудио книга, в замяна на техния e-mail адрес.

Обещайте нещо в замяна, материално или дигитално - 8 техники за страхотни рекламни текстове във FacebookНай-голямото предимство на услугата Audible е времето, което спестява на клиентите си. Потребителите могат да изтеглят и слушат широка гама аудио книги, докато се занимават с ежедневните си рутинни задачи. С тази конкретна реклама, читателите се насърчават да изпробват услугата, с безплатно изтегляне на книга от света на Star Wars.

7. Оставете място за любопитство

Не се изненадвайте, ние хората сме любопитни създания. Когато нещо предизвика интереса ни – било то ново приложение, продукт или услуга, искаме да знаем повече. Вашият рекламен текст може да привлече вниманието на любознателните читатели.

За целта, рекламодателите трябва да използват рекламен текст, който да балансира между твърде неясното и прекалено конкретното съдържание. Не искате да бъдете толкова неясни, че читателите да не разбират рекламата Ви, но също така не искате да сте толкова конкретни, че да не пожелаят да научат повече за продукта. Вашият рекламен текст във Фейсбук трябва да предоставя достатъчно информация, за да предизвика заинтригуваност и да накара читателите да кликнат върху рекламата.

Оставете място за любопитство - 8 техники за страхотни рекламни текстове във FacebookТекста в тази реклама на Chef’s Plate, предизвиква читателите да мислят за това колко харчат за хранителни стоки и как услугата им за доставка на храна, може сериозно да облекчи семейния им бюджет. Мощна дума като „шокиращ“ обещава нещо ново и интригуващо и повдига любопитството максимално. Когато рекламата Ви е направена правилно и наблюдавате по-голяма ангажираност от страна на клиентите Ви към продукта или услугата си, ще знаете, че сте постигнали целта си. Генерирането на силно заинтересовани клиенти за бизнеса Ви е факт, когато повечето от достигнатите потребители кликнат на рекламата, за да научат повече.

8. Приложете стратегията за неотложност и лимитираност

Нищо не би накарало читателите да предприемат незабавни действия, както мисълта, че пропускат нещо наистина добро. Чували ли сте за FOMO? Това е безпокойство, че вълнуващо или интересно събитие се случва в момента и Вие не може да присъствате. Често то е предизвикано от публикации в уеб сайтове и социални медии, но как да приложите тази концепция към рекламният текст във Фейсбук?

За начало, създайте напрежение около продукта или услугата, като предложите на потребителите си супер оферта за ограничено време, на изгодна цена. Читателите, които вече са любопитни за продукта или услугата, която рекламирате, ще се роят на уеб сайта, за да се възползват докато имат все още време.

Приложете стратегията за неотложност и лимитираност - 8 техники за страхотни рекламни текстове във FacebookЗа да създадете чувство за лимитираност, Вашето рекламно послание във Facebook е добре да се комбинира с неотложност. Например „Само днес първите 100 клиенти спестяват 50% при покупка на нашите очила!“. Ако успеете да намерите правилната комбинация от неотложност и лимитираност, рекламата Ви ще успее да накара потребителите да предприемат действия.

Възползвайте се от всичко, което научихте от тази статия

Текстът е една от най-важните характеристики за една успешна реклама. Разбира се, изображенията, които използвате, играят огромна роля за този успех, но текста Ви позволява да комуникирате с читателите си. Имате възможността да обясните накратко кой сте, какво правите и как смятате да помогнете на потребителя.

Facebook и Instagram е пространство, в което рекламодателите са ограничени и разполагат с кратко време, за да привлекат вниманието на потребителя. Така, че трябва да бъдете креативни. Запознайте се наистина с целевата си аудитория, така че да знаете какви видове рекламни текстове привличат и задържат тяхното внимание.

Тези трикове са предназначени да Ви разкрият как работят рекламните текстове във Фейсбук. Не се страхувайте да приложите повече от една от гореизброените техники за публикуване на реклами, особено когато дават резултат и наблюдавате повишен интерес от страна на клиентите и скок на продажбите.

Тези трикове са предназначени да ви разкрият как работят рекламните текстове във Фейсбук. Не се страхувайте да приложите повече от една от гореизброените техники за публикуване на реклами, особено когато дават резултат и наблюдавате повишен интерес от страна на клиентите и скок на продажбите.

8 техники за страхотни рекламни текстове във Facebook Оценка: 4.9 (от 19)

Ефективна дигитална реклама във Facebook от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България


Call Now Button