Google

8 съвета за писането на отлични текстове за реклами и целеви страници за Google Ads

8 съвета за писането на отлични текстове за реклами и целеви страници за Google Ads

Управление на ефективна Google реклама за бизнес клиенти в България от дигитална маркетинг агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД

Създаването на добри текстови реклами в Google Ads не е трудно, но за да го направим правилно, трябва да използваме подходи от изкуството и от науката. Имаме ограничен брой знаци за рекламите, които се появяват на страниците с резултати от търсачките (SERPs), така че трябва да бъдат внимателно подбрани, за да работят.

Когато пишете съдържание за текстови реклами, е важно да помислите за поведението на Вашия посетител от момента на заявката за търсене, през съдържанието на рекламата до целевата страница.

Ако нещо липсва по пътя или има вероятност потребителят да тръгне по грешен път, потребителската пътека със сигурност ще бъде прекъсната. По-лошото е, че ако не се направи правилно, потребителите могат и да направят друго търсене и да намерят конкурентна компания, готова да задоволи нуждите им. Освен това, колкото и да ни се иска, никоя реклама не може да конвертира потенциален купувач, без добра придружаваща целева страница.

При писането на реклами, няма точно определен модел за действие, но следването на някои от най-добрите установени практики ще Ви помогне да го направите успешно. В този ред на мисли, по-долу сме представили 8 съвета за написване на най-доброто съдържание за текстови реклами и целеви страници:

1. Използвайте ключови думи, където е възможно

Основната най-добра практика за рекламно съдържание е да се включат ключови думи,  за да се отрази заявката на търсещия. Генерирайки фрази, подобни на търсените, ние изпращаме сигнал, че потребителите са на правилното място.

Ключови думи в текстовите реклами

В реалния свят, ако поръчате нещо от кафене, очаквате да получите точно това, което сте поръчали, когато е готово. Ако поръчате например американско кафе и сервитьорът Ви сервира с фразата „Кафето Ви!“, тя технически е коректна. Веднага Ви става ясно, че това е Вашето кафе, а не нечие друго.

Добавянето на ключови думи към рекламното съдържание е доста просто, но е важно да се уверите, че ключовите думи се използват правилно. Не насищайте рекламата с всички ключови думи, за които се сетите. Рекламaтa, която е наситена с излишно много ключови думи, вероятно не предава никакво съобщение и може да бъде по-лоша от реклама без толкова много ключови думи. По-важно е коректно да формулирате точно това, което рекламирате.

Поставянето на ключови думи в рекламите може да играе голяма роля. Силно Ви препоръчваме да тествате добавянето на ключовите думи в рекламите си, за да видите какво работи най-добре. Обикновено, най-удачно е те да са поставени в заглавие 1 и 2. А понякога най-добре е да се използват в описанието на рекламата. За да разберете със сигурност, трябва да изпробвате различни варианти и според резултатите, да изберете Вашия подход.

Това е само една част от рекламното съдържание. Следва да разгледаме и особеностите на съдържанието в целевата страница.

Ключови думи в целевите страници

Използването на ключови думи за търсене в заглавието или текста в горната част на целевата страница казва на посетителя: „Вие сте на правилното място. Имаме това, което търсите!“.

За съжаление, замяната на текст на целевите страници не е толкова лесно упражнение, колкото в текстовите реклами. Целевите Ви страници в най-добрия случай трябва да използват едно заглавие и едно конкретно описание, но не винаги може да се постигне съответствие с многото на брой текстови реклами, които тествате. Това може да Ви принуди да използвате по няколко заглавия и описания, разделени в секции или да създадете повече от една целеви страници с различни ключови думи и фрази, които да съответстват на определените реклами, които сте създали.

Изберете някои общи фрази и ги превърнете в заглавия. Обикновено, те са най-търсените варианти на Вашите ключови думи. В идеалния случай, броят на страниците, които ще трябва да създадете, ще намалее, в зависимост от броя на фразите и ключовите думи, които имате в Google Ads акаунта си.

Да вземем този пример: Рекламираме софтуер за планиране на графици за служители. Основното заглавие може да бъде „Софтуер за планиране на графици“ – типична заявка в търсачката Google, която е кратка, точна и ясна. Целевата страница, която използва това заглавие, лесно би могла да се използва и за фрази, които са близки до нея, но не абсолютно същата фраза, като например: планиране на графици, инструменти за планиране на графици, планиране на почасови графици на служители и т.н.

Опитайте се да напишете заглавия, които могат да работят за множество фрази, за да ограничите броя на целевите страниците, които трябва да създадете. И го направете така, че същевременно да се доближите максимално до първоначалната заявка за търсене.

2. Бъдете толкова специфични, колкото е и заявката на потребителя

Всеки път, когато човек извърши търсене, неговото запитване има степен на специфичност. Важно е то максимално да съответства на неговата същина.

Ако търсенето не е конкретно, можете да запазите рекламното си съдържание сравнително широко и да покриете основните акценти на бизнес предлагането. Ако търсенето е по-конкретно, трябва да опитате да специализирате съдържанието.

Нека използваме примера на обувките! Ето няколко начина, по които можете да коригирате своето съдържание, въз основа на различни степени на търсене:

Ключови думи в текстовите рекламиЕдинственото коригирано място е първото заглавие, но създава много по-конкретна насоченост на заявката и им показва, че са на правилното място.

Същият принцип важи и за целевата страница и е потенциално дори по-важен от самото съдържание. Един от ключовите моменти за оптимизиране на процента на конверсии е да дадете на Вашите потенциални клиенти това, от което се нуждаят. Придържайки се към горния пример за обувки, ето потенциални страници, към които бихте искали да насочите хората:

„Обувки“: www.фирма.com

„Дамски обувки“: www.фирма.com/обувки/дамски

„Дамски обувки Nike“: www.фирма.com/обувки/дамски/nike

Очевидно, това е примерен уеб сайт, но използваните целеви страници съвпадат възможно най-близо до заявката. Всеки път, когато добавяме дума – от „обувки“ до „обувки за жени“ и от „дамски обувки“ до „дамски обувки на Nike“ – научаваме повече за техните нужди и можем да ги насочим към по-конкретна целева страница.

Всеки път, когато някой търси, той Ви казва какво иска. Наблюдавайте търсенията на потребителите и предоставяйте резултати, с възможно най-голяма конкретика.

3. Винаги включвайте призив за действие

В крайна сметка, ние пускаме реклами, защото искаме посетителят да предприеме конкретни действия. За някои това може да е покупка. За други, това може да означава попълване на определен формуляр. Без значение от действието, важно е или да използвате тази фраза в рекламното съдържание, или да насочите потребителите към желаните действия.

Използването на призив за действие (Купи сега, Научи повече, Вземи оферта, Абонирай се) в рекламното съдържание помага да се доведат повече посетители на целевата страница. То може да работи подобно на предквалифициращото рекламно съдържание, споменато в следващата точка. След като разберате какво искат да да направят потребителите, това може да помогне да отсеем хората, които не се интересуват от предлаганото от нас. Тази практика Ви спестява от цената на кликването.

След като посетителят настрои очакванията си според рекламното съдържание, той трябва да отиде до целевата страница, която отразява същия този призив за действие. Ако сте го призовали с „Купете сега“ във Вашето съдържание, трябва да се предостави възможност за покупка на целевата страница. Ако само сте го приканили да научи повече от Вашето съдържание, уверете се, че целевата страница съдържа информацията, от която се нуждае потребителя, за да реши дали да направи покупка на продукти или да резервира услуги.

4. Тествайте психологически подходи, за да намерите правилната връзка с потребителите

Съобщенията, използвани в рекламното съдържание, могат да бъдат критична точка за продажба, но не е необходимо да са скучни. В противен случай, търсещите машини ще се пренаситят с един и същ тип съобщения за всички рекламни сектори. Това е възможност да се откроите от тълпата, като покажете креативност.

Важно е да тествате различните психологически подходи за реклама, за да знаете кой работи най-добре за Вашата целева аудитория. Ето един лист на основните типове подходи за реклама:

 • Характеристики: подчертаване на физическите или нематериалните аспекти на продукта/услугата. (напр. „Мемори пяна“)
 • Предимства: посочване на положителните резултати, които посетителят ще има от продукта/услугата. (напр. „По-спокоен сън“)
 • Проблем: фокусирайте се върху актуалния проблем, който посетителят се опитва да реши. (напр. „Уморихте ли се да губите време?“)
 • Решение: фокусирайте се върху решението на проблема, с който се сблъсква посетителят. (напр. „Спестете време!“)
 • Препоръки: използване на действителни отзиви/препоръки като социални доказателства. (напр. „Този ​​продукт промени живота ми.“)
 • Още в първите редове: посочете всякакви награди, оценки и т.н., за да покажете, че сте най-добрите. (напр. „Награда за най-добър в категория … за 2019 г.“)
 • Преквалификация: избягване на хора, които може да не са подходящи за Вашата услуга, преди да кликнат. (напр. „Луксозни турове“)

След като изпробвате кое работи най-добре, приложете това и на целевата страница, за да създадете усещане за консистентност от началото до края. Изберете изображения и призиви за действие, които отразяват тези подходи, където е възможно.

5. Не рекламирайте фалшиви послания

Някои важни правила при договаряне на покупко-продажба в интернет са:

Вашата целева страница трябва да обобщава съдържанието на текстовите реклами.

Текстовите реклами и целевите страници трябва да са замислени заедно. Без значение какво съдържание се използва, важно е съобщението и офертата да водят смислово до целевата страница за хомогенно преживяване.

Когато тази връзка се разпадне, тя може да изглежда така:

Бъдещият клиент провежда търсене, кликва върху реклама, на която пише „20% отстъпка“, само за да стигне до целевата страница и да разбере, че офертата е изтекла – или, още по-лошо, за нея не се споменава изобщо там. Сами се досещате, че това е доста разочароващо!

Както споменахме по-горе, важно е да накарате посетителя да мисли за призива за действие още на етапа на рекламата. Ако този призив за действие не е на целевата страница, тогава тези ценни послания в рекламното съдържание, както и цената, която сте платили за кликването, ще бъдат пропилени. Т.е. вече не са подплатени с реална възможност, за да се извърши исканото от Вас действие.

6. Използвайте рекламни разширения максимално ефективно

Рекламните разширения са почти точно това, което Ви звучат: те са допълнителни области от текст, които могат да увеличат размера на рекламата. Има на разположение много различни видове разширения на рекламите, от които можете да се възползвате.

Всяка има своето предназначение и цел, но няма да навлизаме в подробности за всяка една от тях. Тези, които са подходящи за почти всеки бизнес, са Sitelinks, Callout Extensions и Structured Snippets.

Sitelinks

Връзките към уеб сайта са просто допълнителен текст с връзка, които могат да се покажат заедно с текстовата ви реклама. В идеалния случай, трябва да ги използвате, за да добавите допълнителна информация към основното рекламно съдържание и да препращате посетителите към различни вътрешни целеви страници. Те по същество функционират като навигация към уеб сайта ни, но директно в SERP на търсачката .

Връзки към уеб сайта в Google AdsCallout Extensions

Разширенията за допълнителни описания са дори по-улеснени от връзките към сайта. Това е просто ред текст, не по-дълъг от 25 знака.

Разширения за допълнителни описания в Google AdsТози текст може да се използва за вмъкване на почти всичко, което помага да се подкрепи рекламата с допълнителен контекст. Подобно на връзките към сайта, обаче, най-добре е този текст да бъде допълващ, а не да повтаря това, което е в основната част от рекламата. Това може да бъде бърз списък с функции, предимства или повече информация (като „Безплатна доставка“), ако не се вписва в рекламния текст.

Structured Snippets

И накрая, структурираните фрагменти Ви позволяват да създадете списък филтриран по тях, в рекламното разширение. Просто изберете заглавие, с което искате да стартирате списъка, след което добавете стойности по-долу с по 25 знака.

Структурирани фрагменти в Google AdsИма редица други рекламни разширения, които могат да се добавят към всяка кампания с текстови реклами. Добре е да имате възможно най-много типове разширения на рекламите, така че всяко от тях да може да бъде използвано, когато е необходимо.

Не забравяйте за основната причина на рекламата. Понякога едно рекламно разширение може да бъде заглушено и друг тип да се показва по-често, което потенциално води до намаляване на ефективността. Имайте предвид това винаги, когато настройвате разширенията на рекламите. Имайте възможно най-пълно покритие, но не жертвайте ефективността на рекламата за негова сметка.

7. Използвайте функции за динамична реклама

В допълнение към разширенията на рекламите има и други функции, които можем да използваме, за да гарантираме, че рекламите ни са възможно най-впечатляващи и свързани с потребителското търсене. По-долу е екранна снимка на трите динамични рекламни функции, предлагани в платформата Google Ads. Можете да задействате това падащо меню, като въведете символа „{„ в екрана за създаване на реклама.

Динамични рекламни функции в платформата Google AdsВмъкване на ключови думи

Вмъкването на ключови думи (динамично въвеждане на ключови думи или “DKI”) е най-основната версия на динамичните реклами и се използва най-добре, ако структурата на Вашата кампания не е силно сегментирана. Вмъкването на ключови думи позволява да се замени ключова дума за търсене вместо текст по подразбиране в рекламното си съдържание. Текстът с ключовата дума обаче няма да бъде използван, ако комбинацията от текст плюс DKI е твърде дълга. Разгледайте примера по-долу:

Динамично въвеждане на ключови думи или “DKI” в Google AdsТук е добавено „Дамски обувки“ като текст на заместителя. Ако ключовата дума, която задейства тази реклама, е по-малка от 13 знака, тогава този текст ще бъде добавен на мястото на „Дамски обувки“.

Например, ако ключовата дума беше „Обувки за тенис“, заглавието вече ще гласи „Страхотни цени на тенис обувки“. Но ако ключовата дума е твърде дълга, като „дамски обувки за бягане“, заглавието ще гласи „Страхотни цени на дамските обувки“, защото текстът на заместителя ще остане.

IF функции

Тази функция за динамична реклама позволява да създават настройки „ако, тогава“ в рекламно съдържание въз основа на устройството на потребителя или аудиторията, към която принадлежат.

IF функции в Google AdsIF функциите могат да бъдат невероятно мощни, ако имате различен призив за действие за някое от мобилно устройство, за разлика от десктоп („Обадете ни се“, за разлика от „Попълнете формуляра“) или ако искате да предлагате отстъпки на потребителите, насочени към конкретни аудитории, като напр. съществуващи клиенти.

Ако използвате IF функции, за да създадете различен призив за действие или да направите нова оферта, в зависимост от устройството или аудиторията, важно е да се уверите, че отвежда към целевата страница. Уверете се, че няма съобщение за 20% намаление в рекламното съдържание, а след това не го предлагате на самата целева страница.

Oбратни отброявания

И накрая, функцията Countdowns да бъде невероятен начин да създадете неотложност в съдържанието на рекламата, без да се нуждаете от ръчни рекламни настройки за всеки ден, час или минута до изтичане на офертата. Всичко, което трябва да направите е да попълните настройката, а Google ще направи всичко останало!

Функцията Countdowns в Google AdsПри Countdowns е задължително времето в рекламното съдържание и времето в сайта да съвпадат възможно най-близо. Обърнете внимание на часовите зони, за да сте сигурни, че офертата не приключва твърде рано или се показва твърде късно в рекламите. Всяко от тях може да причини промени в производителността или лоша асоциация на марката в зависимост от допуснатата грешка.

8. Гледайте през очите на клиентите

Следвайте най-добрите практики, които можете, но не забравяйте причината да правим всичко това: потенциални клиенти!

Във всяка реклама и на всяка целева страница винаги комуникираме с хора. Последното нещо, което трябва да направим, преди да стартираме нова реклама в Google и целева страница, е да направим задълбочен анализ гледайки през очите на клиентите:

 • Бихме ли кликнали на тази реклама?
 • Текстът звучи ли въздействащо?
 • Има ли смисъл от тази реклама или е просто куп ключови думи?
 • Отговаря ли целевата страница на обещанието, посочено в рекламното съдържание?

Заключение

Писането на рекламно съдържание за Google Ads е комбинация от изкуство и наука. Това изисква да погледнете отвъд самата реклама, стигайки до целевата страница. Има няколко технически най-добри практики, които описахме тук, но също така трябва да използваме артистичната си страна, когато говорим онлайн на други хора.

Опитайте тези добри практики и споделете Вашите резултати. А ако искате да се доверите на сертифицирани професионалисти, не се колебайте да ни изпратите запитване. Ние, от дигитална маркетинг агенция Know-How Digital имаме дългогодишен опит в платформата Google Ads и работим с изключителен хъс и мотивация, винаги спазвайки най-добрите практики за постигането на отлични резултати в интернет.

Ако целта ви е да улесните потенциалните клиенти да Ви намерят онлайн, то една силна маркетингова стратегия ще използва както органични, така и платени техники за търсене. Комбинацията ще осигури най-добрите резултати и ще позволи на нови клиенти да открият Вашия бизнес за нула време!

Управление на ефективна Google реклама за бизнес клиенти в България от дигитална маркетинг агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД


Leave a Reply