Дигитален маркетинг

Топ 10 тенденции в дигиталния маркетинг за 2020 година

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България

Дигиталният маркетинг пейзаж се променя непрекъснато. За да бъдете с една крачка пред конкурентите си, ви представяме 10-те най-добри дигитални маркетингови тенденции за 2020 година.

Може да сте в блажено неведение за новите тенденции в маркетинга, но вашите целеви клиенти и вашите конкуренти не са. Ето защо ние подготвихме за вас списъка на тенденциите в дигиталния маркетинг, което ще ви помогне да продавате повече продукти и услуги през интернет.

През 2020 г. ще видим новите трендове в маркетинга, наред с някои по-стари, но все още ефективни:

  • Чат ботове – персонална поддръжка без човешка намеса. Технологията на 2020 вдъхва нов „живот“ на чатботовете, като ги прави по-използвани и популярни отпреди години.
  • Гласово търсене – тъй като все повече хора използват дигитални асистенти като Alexa или Siri, вече и SEO разчита на гласовото търсене с ключови думи въз основа на това, как хората говорят помежду си, без да пишат.
  • Видео маркетинг – авторските видеоклипове стават все по-достъпни за реализиране и всяка година ставаме свидетели на все по-успешни и амбициозни маркови видеоклипове онлайн.

Имайки предвид вече съществуващите, ви представяме новите тенденции в дигиталния маркетинг за 2020 година:

1. Публикации с продукти за купуване (социална търговия)

Публикации с продукти за купуване (социална търговия) - Топ 10 тенденции в дигиталния маркетинг за 2020 годинаОт много време бизнесът се опитва да накара последователите си в социалните мрежи да посетят техните онлайн магазини. Сега вече не е нужно.

Социалната търговия позволява закупуването на продукти директно от публикациите или рекламите в социални мрежи, където не е необходимо да напускате сайта или приложението. Тези публикации в социални мрежи, чрез които потребителите могат да пазаруват, сами по себе си не са съвсем нови. През 2019 стартира Instagram Checkout и бързо привлече вниманието със своята функционалност за електронна търговия.

И защо не? Продуктовите публикуваните в социалните мрежи имат смисъл, като 54% от хората в социалните мрежи ги използват за проучване на продукти преди покупка. Целта е да улесните максимално потребителите, като създадете колкото се може по-малко стъпки за реализиране на покупката, така продавате директно в социалните мрежи и намалява шансовете за загуба на продажбата.

Вече не е нужно да сте голям бранд за електронна търговия. Докато продавате продуктите си, дори само няколко броя маркови стоки, като позволявате транзакции чрез социалните мрежи, можете да видите по-голяма възвращаемост за инвестициите си в маркетинг.

Ако имате магазин Shopify, ще се уверите колко е улеснено да свържете акаунта си в Instagram или Snapchat и да продавате там. Може да се наложи да създадете магазин в друга платформа, като например Facebook. Трябва също да проверите Pinterest, това е един от първите канали, предлагащи публикации, чрез които можете директно да осъществите продажба в социална мрежа.

2. Директните съобщения

Директните съобщения - Топ 10 тенденции в дигиталния маркетинг за 2020 годинаВ опита си да станат по-близки с клиентите си, марките изпозлзват директни съобщения – DMs. Като средство за рационализиране на обслужването на клиентите и подпомагане на продажбите, директните съобщения се превръщат в една от най-горещите тенденции в дигиталния маркетинг на 2020 година.

Чрез приложения за съобщения като WhatsApp, Viber и Facebook Messenger или чрез частни съобщения в социални мрежи като Twitter или Instagram, марките изграждат по-силни връзки със своите клиенти. Тези платформи предлагат перфектното съчетание от удобството на текста с непосредствеността на телефонният разговор, всичко в една непринудена среда, която потребителят вече познава от разговорите с приятелите си.

При изграждане на взаимоотношения, брандовете са открили, че директните съобщения са ефективни за връзката с клиента, независимо дали адресират жалби, приемат поръчки за продажби или просто се обсъждат въпроси.

Този подход работи много добре когато вие провокирате потребителите да ви пишат съобщения, като им предоставите вашето потребителско чат име и може би да им предложите ексклузивни оферти или промо код.

3. Микро инфлуенсъри

Микро инфлуенсъри - Топ 10 тенденции в дигиталния маркетинг за 2020 годинаВече няколко години инфлуенсър маркетингът е тенденция в дигиталния маркетинг. Не е достатъчно просто да изпратите на инфлуенсърите безплатна мостра с надеждата, че ще я прегледат. Съществуват таблици с ценоразписи в зависимост от предлаганата стока и влиянието на инфлуенсъра. Влиянието на социалните мрежи вече е стока, при това доста скъпа.

Вместо да се конкурират с глобалните брандове за най-известните инфлуенсъри, малките и средни фирми предпочитат да работят с малки и средни инфлуенсъри.

Микро инфлуенсърът е термин, който срещаме все повече и повече напоследък. Отнася се до средно известни хора в по-тесни ниши – достатъчно популярни, за да бъдат влиятелни и да поддържат връзка със своите последователи, като същевременно не са претоварени със спонсорски оферти.

Освен, че са по-достъпни ценово, микро инфлуенсърите често имат и по-добра ангажираност с интернет пооследователите си от по-популярните си колеги. Тъй като имат по-малко последователи, те могат да отделят повече лично време за всеки от тях. Освен това им е по-лесно да се специализират в една ниша като микро инфлуенсъри, тъй като те често представляват самите ниши.

Проучване от Adweek разкри колко ефективни са микро инфлуенсърите. Акаунти с около 30 000 последователи отбелязват с 60% по-висока ангажираност, като същевременно влиянието им е 6-7 пъти по-рентабилно от това на топ инфлуенсърите с повече последователи.

4. Подобрени и интерактивни e-mail писма

Подобрени и интерактивни e-mail писма - Топ 10 тенденции в дигиталния маркетинг за 2020 годинаИмейлът все още държи високи позиции в дигиталният маркетинг, като възвръщаемостта на инвестициите от e-mail маркетинг към февруари 2019 г. е 3,200%. Други експерти обаче забелязват, че позициите на тази технология намаляват или са в стегнация. Вместо да изоставят този плодотворен канал, дигиталните маркетолози го възраждат.

Напоследък наблюдаваме бърз спад в обикновените текстови имейли и бюлетини. На тяхно място се появиха имейли с перфектни дизайни, които изглеждат като извадени от портфолиото на уеб дизайнер. Както до момента и през 2020 г. маркетингът използва имейли, които изглеждат и функционират като уеб страници – включително бутони за кликване и други елементи за взаимодействия.

Тези изискани дизайни постигат повече от добри резултати, те подобряват реализациите. Читателите са по-склонни да кликнат върху стилизирани бутони с придружаващи изображения, отколкото да последват обикновени текстови връзки.

В днешно време дори използването на шаблони за електронна поща, базирани на уеб страници, не е достатъчно. Трябва да положите допълнителни усилия и да подберете невероятна графика и UX-ориентирани елементи. Имайки предвид споменатата по-горе възвръщаемост на инвестициите, струва си да се уверите, че имейлите ви са възможно най-привлекателни и красиви.

5. Анализ на настроенията онлайн

Анализ на настроенията онлайн - Топ 10 тенденции в дигиталния маркетинг за 2020 годинаЧрез комуникацията освен, че споделя собствените възгледи, човек се опитва да разбере и какво мислят другите. Въпреки стотиците хиляди години биологичен прогрес, все още има какво да доусъвършенстваме в разбирането на другите. Само няколко години след възникването на технологията за машинно обучение ,вече постигаме напредък.

Анализът на настроенията на практиката е анализ на реакциите на потребителите и клиентите към продукта или услугата. Онлайн рецензиите и публикациите не винаги са черно-бели „харесвам/не харесвам.“ По средата съществува голяма зона, в която попадат различни потребителски мнения. Може би потребителят харесва продукта като цяло, но една особеност му пречи. Може би продукта е добър, просто не е това, което е очаквал.

Анализът обикновено включва инструменти и алгоритми за събиране на данни, по този начин можете онлайн да оценявате успешността на вашата марка. Това не е нова тенденция в дигиталния маркетинг, но новата технология я прави по-популярна от всякога. Напредъкът в обработката на езика позволява на компютрите да разберат значението на това, което хората казват онлайн, включително да разкодират употребата на жаргон и емоджи.

Инструментите за анализ на настроенията на потребителите към бранда, като Critical Mention, Repustate or Lexalytics, разкриват какво наистина мислят хората за вашата марка. След това можете да използвате тези данни, за да прецизирате не само вашите продукти, но и стратегиите си за продажби, маркетинг, социални мрежи и съдържание.

6. Алтернативни и нишови социални мрежи

Алтернативни и нишови социални мрежи - Топ 10 тенденции в дигиталния маркетинг за 2020 годинаВъпреки оптимизма по отношение на последните приходи на Facebook, непрекъснатите спадове както на растежа на потребителите, така и на общественото мнение разклатиха доверието в господство на платформата. По същия начин и в Twitter се наблюдава подобен застой в растежa, което води до спад в продажбите.

За да бъде ясно, и Twitter, и Facebook рекламата ще останат полезни маркетингови инструменти през 2020 г. и след това.

Наблюдава се интерес към алтернативните социални мрежи. Ако можете още сега да започнете да развивате присъствието си на тези „вторични“ платформи, e много вероятно след няколко години усилията ви да бъдат възнаградени.

Snapchat, TikTok, Pinterest, Medium и Reddit се превръщат в нови фаворити предпочитани от онлайн търговците напоследък. Facebook привлича младите потребители в продължение на години, и марки, насочени към пазара под 30-годишните се стичат към младежки ориентираните сайтове и приложения.

Новите и по-малките социални мрежи може да не достигат гигантите по брой потребители, но това не е лошо. Ако сте нишова марка, по-специализираните платформи са по-добри за достигане до целевите ви потребители.

7. Програматик реклама

Програматик реклама - Топ 10 тенденции в дигиталния маркетинг за 2020 годинаТочно както при анализа на настроенията, не изпращайте човек да върши работа на робота. AI и алгоритмите за машинно обучение са проектирани да улеснят работата ви и това включва оптимизиране на вашите онлайн рекламни кампании.

Публикуването на реклама, медия купуването, проследяването на ефективността и таргетирането към клиенти, могат да се управляват от софтуер. Резултатите не само са по-добри, но „възлагането“ на тези задачи на бот освобождава времето в графика ви, за да се справите с по-важни задачи. Това е автоматизация в най-добрия смисъл на думата.

Софтуери като Adobe Marketing Cloud или SmartyAds, могат да ви помогнат с онлайн рекламата. Оферирането в реално време може да бъде стресиращо и отнемащо време, точно като намирането на правилните канали за рекламиране. Предаването на тези задачи на автоматизирана система може да бъде най-доброто както за вас, така и за вашия бизнес.

8. Оптимизиране за Featured Snippets в Google

Оптимизиране за Featured Snippets в Google - Топ 10 тенденции в дигиталния маркетинг за 2020 годинаЕдна от причините тенденциите в дигиталния маркетинг да се променят толкова бързо, е защото платформите, от които зависи той, се променят бързо. Просто погледнете Google, който актуализира алгоритъма си за търсене хиляди пъти в годината.

Тъй като търсачките се развиват и стават по-умни, маркетолозите трябва да се адаптират. Все повече и повече заявки за търсене съдържат фрагменти, които се позиционират на първата страница и получават много повече кликвания от другите резултати от търсенето. Ето защо е от съществено значение да ги имате предвид при създаването на дигитално маркетинг съдържание и да оптимизирате всяко парче от формата Featured Snippets, използвайки ясно и добре структурирано съдържание.

Google опитва да подобри качеството при предоставяне на съдържание на хората, така че трябва да вземем предвид тези промени и да коригираме уеб сайта си съответно съвременните SEO техники.

За маркетолозите през 2020 г. е по-важно от всякога да създават изключително висококачествено съдържание, което да обхваща внимателно темите, да бъде добре структурирано и лесно за разбиране. Трябва да пишем за хората и за търсачките и да се уверим, че не пренебрегваме едното или другото.

9. Видео блогове

Видео блогове - Топ 10 тенденции в дигиталния маркетинг за 2020 годинаС постоянния успех на YouTube, Instagram Stories и Snapchat, видео блоговете са по-популярни от всякога. За разлика от други видове видеоклипове като разяснителните видеоклипове или късометражни филми, видеоблоговете са по-лични и директни. Влогърите говорят директно със зрителя, в стил PewDiePie, създавайки по-лична и директна връзка – очевидно голяма полза за търговците, които се опитват да изградят по-устойчиви взаимоотношения със своите клиенти.

Чрез влоговете, можете да предавате на живо специални събития, до които не всеки има достъп, като бизнес конференция или музикален концерт. Можете също така да публикувате друго съдържание, което клиентите ви биха искали да видят така или иначе, като например интервюта със знаменитости.

10. Комуникация с Поколение Z

Комуникация с Поколение Z - Топ 10 тенденции в дигиталния маркетинг за 2020 годинаMаркетолозите през 2020 г. приветстват най-новата група потребители – т.нар. Поколение Z. Родените след 2000 година сега навършват 18 години и масово започват работа. Някои източници дори твърдят, че поколението Z ще представлява 40% от всички онлайн потребители през 2020 г.

Освен всичко друго, маркетингът за Z-генерацията означава рязък обрат в начина, по който форматирате съдържанието си.

Ако сте насочили рекламата си към Z-генерацията, ви предлагаме кратък списък с особености които трябва да имате предвид:

  • Автентичност – израснали в ерата на интернет, поколението Z е много чувствително към автентичността и може да надуши фалша от километри, затова заложете на прозрачността.
  • Поверителност – неприкосновеността на личния живот е важно за поколението Z, така че ще печелите повече, ако запазите поверителността им, отколкото да я използвате срещу тях.
  • Разнообразие – младежите оценяват разнообразието, отразено във видеоклиповете и изображенията, които виждат онлайн.
  • Чувството за хумор – хуморът на поколението от Z-генерацията често бива описан като „абсурден“, така че ако не можете да го схванете, наемете някой, който го разбира.

Маркетолозите отбелязват прилики между Поколението Z и Милениълите, но тъй като пазарът се отваря за Поколение Z през следващите няколко години, очаквайте да се проявят по-ясно различията.

Готови ли сте за дигиталния маркетинг през 2020 г.?

Предстоящите тенденции в дигиталния маркетинг през 2020 г. са парадоксални. Изглежда, че дигиталният маркетинг върви в посока на по-лични взаимоотношения в по-насочени ниши, но тези връзки разчитат предимно на автоматизацията и новите технологии. В своята същност дигиталния маркетинг остава същият – хората получават това, което искат, когато и където го искат – а технологията през 2020 просто отваря нови врати, за да им го предостави.

Топ 10 тенденции в дигиталния маркетинг за 2020 година Оценка: 4.9 (от 15)

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България