Блог

Tенденции в дигиталния маркетинг за 2022 г.

Тенденциите в дигиталния маркетинг за 2022 г.

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България

Дигиталният свят също подлежи на еволюционни процеси. Началото на годината е чудесно време да разгледаме тенденциите в дигиталния маркетинг, които най-вероятно ще наблюдаваме през новата 2022 г. Информацията, която ще споделим е от изключителна важност за успеха на Вашия бизнес онлайн, тъй като дигиталната атмосфера се подхранва от конкуренцията и ако искате Вашият бизнес да процъфтява, трябва да сте в течение с най-новите инструменти и методологии за подобряване на онлайн присъствието Ви. В практиките ни, сме се убедили, че когато не се съобразяваме с най-новите дигитални разработки, има риск да бъдем изместени от конкурентите, затова винаги се стремим да сме от първите, „в крак“ с новостите.

Никой не би могъл да предвиди как 2020 г. промени лицето на дигиталния маркетинг. Пандемията наложи натиск за намаляване на маркетинговите бюджети за определени сектори, което означава, че е необходимо да се търсят нови рентабилни техники и стратегии. Въпреки че може да се твърди, че все още има време за изненади, 2021 г. поне беше по-стабилна и по-малко непредсказуема от 2020 г.

Предизвикателната дигитална среда не гарантира абсолютна сигурност за това какво ще донесе 2022 г., но има някои тенденции, които очакваме да преобладават през идната година.

Следното ръководство описва тактиките за дигитален маркетинг, които Вашият бизнес може да използва, за да увеличи броя потенциални клиенти, продажби и реализации в бъдеще.

1. Хибридни събития – „новото нормално“

Пандемията остави значителен отпечатък в почти всяка индустрия. Въпреки че най-накрая бизнесът започва да се разгръща, шансовете никога да не се върнем към „нормалното“, такова каквото го познаваме, са големи. Начинът, по който работим, общуваме, купуваме и живеем, се трансформира завинаги.

Тук идва въпросът как Вашият бизнес може да се възползва от тази промяна. Не забравяйте, че емпатията е най-важното лидерско умение, а в интернет лесно се създават връзки. Кризата в световен мащаб провокира бизнесите бързо да възприемат този модел.

Онлайн събитията предлагат възможност не само да говорите директно с аудиторията си, но и да събирате данни за нея. Хибридните събития предлагат комбинация от лични и виртуални компоненти, които могат да ги направят по-устойчиви и приобщаващи. Какво всъщност представляват те? Накратко, компаниите стават домакини на събития за участниците, за да приложат маркетинг стратегия, да представят иновациите и креативността на марката си и да изградят атмосфера, в която хората могат да се свързват.

Видеото на живо е чудесно за привличане на вниманието на Вашата целева аудитория във Facebook или Instagram и започва да придобива все по-голяма популярност. Според проучвания, потребителите прекарват три пъти повече време за гледане на видео на живо, отколкото за гледане на предварително записано видео. Това е изключителна възможност потребителите да научат повече за Вашите нови продукти или услуги.

Хибридни събития

2. Силата на изкуствения интелект

По-голямата част от съдържанието, което консумираме в нашите социални платформи, е фино настроено от AI, за да направи престоя ни ангажиран по-дълго. Изкуственият интелект съществува в сектора на дигиталния маркетинг от доста време. Но през следващата година се очертава компаниите да интегрират функции, задвижвани от AI в своите стратегии за SEO, SMM и др. Прилагането на маркетинг с изкуствен интелект има забележим ефект върху крайния резултат – генерирането на сериозно ROI в рамките на една година е абсолютно постижимо. Ако искате Вашият бизнес да се представя високо в резултатите от търсенето или да се насочите към Вашата аудитория, без да ги проследявате, ще ви трябва AI.

Чатботовете са част от тази тенденция. Те „се учат“ по време на комуникацията с нови клиенти и разбират какво прави разговора по-добър. След това тези идеи се използват, за да се подобри по-нататъшната комуникация. Чатботовете могат да са основният инструмент за обслужване на клиенти на Вашия бизнес и способ за генериране на директни поръчки.

Силата на изкуствения интелект3. Приоритет за качественото съдържание

Търсещата машина на Google продължава да приоритизира съдържанието, което е с по-високо качество. Фирми, които се фокусират върху подобряването на потребителското изживяване, чрез използване на ясно, атрактивно, ангажиращо и информативно съдържание, могат да подобрят своето класиране, да увеличат броя потенциални клиенти и реализации.

Ако искате да надминете конкурентите си и искате да се откроите на пазара, трябва да се съсредоточите върху персонализирането на съдържание, реклами, имейли и т.н.

Персонализирането е следващата голяма тенденция, която скоро ще се превърне в индустриален стандарт. Персонализираното съдържание е чудесен начин да върнете вниманието на Вашия клиент и да създадете много по-ангажирана клиентска база.

Използването на видео съдържание в дигитални маркетингови кампании може да доведе до ползотворни резултати и това не се очаква да се промени скоро. Видео съдържанието е визуално привлекателно и предлага удобен начин за клиентите да се образоват за продукт или услуга. Това означава, че видео маркетингът може да бъде ефективен начин за създаване на ангажиращо, атрактивно и информативно съдържание за клиентите. Добре е да се включват повече информационни видео клипове, демонстрации на продукти, отзиви на клиенти и задкулисни кадри на Вашите бизнес процеси в бъдещите стратегии за дигитален маркетинг.

Качествено съдържание4. Промените, настъпващи във Facebook и новите технологии

Въпреки нарастващите конкуренти и постоянния поток от противоречия (както реални, така и измислени), Facebook остана на върха на социалните мрежи през 2021 г., като неговите 2,9 милиарда активни потребители надвишават всички останали и образуват най-голямата взаимосвързана мрежа от хора, създавана някога. Ако рекламирате Вашия бизнес във Facebook, е важно да продължавате да проследявате какво можете да оптимизирате в рекламата с наличния Facebook пиксел и други инструменти. Имайте предвид, че разходите за реклама във Facebook се покачват, поради загубата на възможности за проследяване и нарастващата конкуренция. Маркетингът във Facebook е тук, за да остане в обозримото бъдеще, но бизнесите, които тестват и диверсифицират сега, ще бъдат победители в бъдеще.

Платформата може и да губи връзка с по-младата аудитория, но също така продължава да се разширява на пазарите, компенсирайки всички големи спадове в потреблението, като същевременно продължава да добавя нови рекламни инструменти и бизнес опции. И това е още преди обявяването ѝ за преминаване към VR и развиващата се концепция за метавселена. Facebook все още е изправен пред предизвикателства, разбира се, но изглежда е готов за по-голям растеж, тъй като продължава да се развива по все повече и различни начини.

Бъдете сигурни, че метавселената няма да е просто поредното модерно ново нещо. По всичко личи, че е тук, за да остане и си проправя път към една нова дигитална епоха. В този смисъл, търговците трябва да имат предвид стойността на младите поколения като целеви пазар.

Mетавселената e ново пространство, което предлага много място за експериментиране. Най-добрите практики тепърва предстои да бъдат правилно установени. Това, с което всеки може да се съгласи, обаче, е, че метавселената ще играе огромна роля в бъдещето на бизнеса, така че всеки бранд, който иска да продължи да расте в дигиталния свят, ще трябва да бъде включен по някакъв начин и там.

МетавселенаДа бъдат „в крак“ с тенденциите в онлайн маркетинга е изключително важно за малките и големите бизнеси. Компаниите трябва да се адаптират към промените в дигиталната сфера, за да останат релевантни, забележими и популярни на своите целеви пазари. Сега е моментът да започнете да планирате маркетинговата си стратегия за 2022 г., ако все още не сте го направили. Уверете се, че започвате новата година с ясен план за целите си и как ще ги постигнете.

И не забравяйте, че докато маркетинговите тенденции идват и си отиват, основите на успеха в дигиталния маркетинг остават същите: да разбирате нуждите на Вашата аудитория и да комуникирате с тях ясно и последователно.

5 (99%)
20 оценили

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България


Абонамент за Маркетинг
Новини, съвети и примери от дигитална маркетинг агенция Know-How Digital
ЗАПИСВАНЕ ЗА БЮЛЕТИН
close-link