Дигитален маркетинг

Tенденции за дигитален маркетинг и реклама през 2023 година

Tенденции за дигитален маркетинг през 2023 г.

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България

Дигиталният свят се изменя непрестанно и все повече брандове търсят начини за рекламиране на техните продукти и услуги чрез съвременни технологии. Собствениците на бизнеси трябва да имат ясна представа за всички промени в индустрията и да се адаптират спрямо тях, за да останат релевантни на пазара. През следващата година, тяхната конкурентоспособност ще се определя от две основни неща – потребителското преживяване и качеството на съдържанието.

Брандовете не бива да разчитат на едни и същи практики, а да следват новостите и най-актуалните подходи за дигитална реклама. Какви са прогнозите за настъпващите промени в дигиталния маркетинг, които най-вероятно ще се появят през 2023 г.? В тази статия разглеждаме подробно главните тенденции и как те биха могли да повлияят на Вашите маркетингови усилия. С новите технологии и изменящото се потребителско поведение, 2023 г. се очертава да бъде една наистина интересна година за маркетинга.

1. Видео съдържание

Видео съдържание - Tенденции за дигитален маркетинг през 2023 г.През новата година, на фокус ще бъде отново видео базираното съдържание в социалните мрежи, тъй като то може да привлече вниманието на зрителя за по-дълго време, в сравнение със статичните публикации. В платформите вече е широко разпространен форматът за кратки видеа, които стимулират ангажираността и увеличат разпознаваемостта на марките сред милениалите и поколението Z. Най-разпространени са видеа от типа „Зад кулисите“, или „Знаете ли, че“. Тази тенденция не само ще се запази, но и още повече ще се затвърди в бъдеще. Скоро автомизацията ще Ви помага да постигнете повече с вашето видео съдържание. Това означава, че ще можете да пренасочвате едно и също видео съдържание към различни канали и платформи.

С атомизирането на видео, маркетолозите ще могат да спестят ресурси, време и усилия, като използват по-обемен материал за създаването на други форми на съдържание за различните платформи, вместо да създават ново съдържание от нулата.

Предаването на живо също се оказва ефективна маркетингова стратегия и ще продъжи да бъде актуална. Когато се съчетае с инфлуенсър маркетинг, live стриймингът позволява на потенциалните клиенти да се ангажират с хора, запознати с продукта, да задават своите въпроси и дори да направят покупката, директно, докато гледат. Тази стратегия ще позволи на марките да изграждат и укрепват връзката си с клиентите.

2. Омниканален дигитален маркетинг

Омниканален дигитален маркетинг - Tенденции за дигитален маркетинг през 2023 г.Ясно е, че потребителите използват интернет по различен начин и за различни цели. Някои четат статии, близки до техните интереси и работа. Други използват приложения за игри, за да се забавляват и развличат. Общото между повечето потребители, разбира се, е че всички те влизат в социалните мрежи.

Добре е, през новата година, да позиционирате Вашите реклами и съдържание в повече канали – Facebook, Instagram, Google и т.н. Предимството на омниканалния маркетинг е, че Ви позволява да следите всички взаимодействия на клиентите си, без да губите контекст. Освен това утвърждава идентичността на Вашата марка и осигурява по-широко разпространение на Вашата стойност. Омниканалният подход Ви позволява да се свързвате с клиентите си там, където се намират, независимо дали сърфират в социалните мрежи, посещават уебсайта Ви или пазаруват във вашия физически магазин. Разширете обхвата си, и така ще увеличите печалбите и ще повишете удовлетвореността на клиентите.

3. Акцент върху социалната отговорност и репутацията

Акцент върху социалната отговорност и репутацията - Tенденции за дигитален маркетинг през 2023 г.Съвременните  потребители предпочитат социално отговорни компании, които балансират своята главна цел за продажби със социално полезни инициативи.

Интересен факт е, че потребителите са готови да плащат повече за продуктите, които демонстрират социална отговорност. Примери за такъв подход са: насърчаване на рециклирането на опаковки, повишаване на осведомеността за проблемите в обществото, насочване на част от печалбата за благотворителност и др. Днешните потребители искат покупките им да имат положително въздействие. За да ги впечатлите през новата година, подчертайте Вашите устойчиви бизнес практики, акцентирайте върху това, че насърчавате справедлива търговия и подкрепа на благотворителни каузи.

4. Интерактивно съдържание

Интерактивно съдържание - Tенденции за дигитален маркетинг през 2023 г.Ако сте използвали интернет през последното десетилетие, със сигурност сте попадали на интерактивно съдържание, без дори да го осъзнавате. Отминаха дните на статичните публикации и пасивното потребление. Съвремената аудитория търси съдържание, което ще привлече тяхното внимание. Такъв тип съдържание са игрите с награди, конкурсите, инфографиките и т.н. Това е сравнително евтина стратегия , която генерира голям брой взаимодействия и е високо ефективна за привличане на вниманието на потенциални купувачи. Интерактивното съдържание е страхотна тенденция, която да приложите, ако маркетинг целите Ви включват: подобряване на ангажираността на аудиторията, изграждане на лоялност към марката и рационализиране на клиентското изживяване.

5. Потребителското изживяване

Потребителското изживяване - Tенденции за дигитален маркетинг през 2023 г.Клиентите очакват персонализирано изживяване, което отговаря директно на техните нужди. В същото време търговците трябва да избягват да гледат през призмата само на рекламната кампания, тъй като потребителите  не взаимодействат с марките само чрез един метод или канал.

Маркетолозите трябва да разбират специфичните промени на поведението през цялото пътуване на клиента и да се съсредоточат върху общото му изживяване, а не само върху моментната реакция към определена маркетинг кампания.

Един от начините да анализирате по-добре потребителско изживяване на Вашите клиенти е да създадете карта на пътуването им или т.н. потребителска пътека. Това е визуално представяне на това как клиентът действа, мисли и се чувства по време на процеса към осъществяването на покупка (или генерирането на която и да е желана конверсия) и може да бъде ценен инструмент за създаване на по-добро изживяване.

6. Генерирано от потребителите съдържание

Генерирано от потребителите съдържание - Tенденции за дигитален маркетинг през 2023 г.За разлика от традиционните реклами или брандирано съдържание, което маркетолозите създават и разпространяват, генерираното от потребителите съдържание се създава от хора, а не от марки. Това позволява на Вашата марка да бъде видяна от нови аудитории и създава по-лична връзка с настоящите клиенти. Тази тактика може да изведе автентичността на Вашия бранд на следващото ниво. Автентичността на марката е ключова характеристика, която потребителите ще търсят все повече, в бъдеще. Заради пренасищането от рекламно съдържание, хората вече търсят емоционална връзка с марката и начин да се припознаят в ценностите на бизнеса. В този ред на мисли, клиентите са по-склонни да се доверят на генерирано от потребителите съдържание, отколкото на създадено от марки, защото то създава по-голямо доверие.

7. Нови решения за насочване от Google

Нови решения за насочване от Google - Tенденции за дигитален маркетинг през 2023 г.Google планира постепенно да премахне бисквитките на трети страни до края на следващата година, поради нарастващи опасения, свързани с поверителността. Бисквитките играят важна роля в целевия маркетинг, като проследяват поведението на потребителя в мрежата, така че търговците да могат да предоставят персонализирано изживяване на всеки потребител. Ето защо рекламодателите трябва да започнат да инвестират във first-party данни още сега.

Факт е, че персонализирането е на път да се превърне в новото име на PPC маркетинга. Но какво означава това за Вас и как може да работи ефективно за Вашия бизнес?

Динамичните реклами при търсене са един от най-ефективните начини за ангажиране с клиентите онлайн, но в същото време създаването им отнема много време и са трудни за поддръжка. През 2023 г. ще бъдем свидетели на промяна, тъй като Google въвежда персонализирани динамични реклами при търсене, които позволяват на търговците да създадат единичен рекламен шаблон и след това автоматично да го променят, въз основа на местоположението на потребителя, типа устройство или езиковите предпочитания. Това до голяма степен ще облекчи маркетинг усилията и ще спести много време и ресурси на рекламодателите.

Надграждането до Google Analytics 4 е друго важно събитие, което се очаква да се случи през 2023 г. GA4 е най-новата версия на популярния инструмент за анализ на Google. От юли 2023 г. Google Analytics 4 ще замени настоящия Universal Analytics. Вече можете да започнете да събирате данни, които да преглеждате и използвате за сравнение, след като преходът към GA4 стане постоянен.

Както виждаме, онлайн маркетингът непрекъснато се развива и променя. Тенденциите, разгледани в тази статия са едни от най-популярните, които със сигурност ще наблюдаваме през новата 2023 г. Сега е моментът да започнете да прилагате тези методи. Най-добрите начини да се информирате за промените в дигиталния маркетинг са да следвате опитни специалисти в областта, да активирате Google Alerts или да си партнирате с агенция като Know-How Digital. Така ще си гарантирате постоянен разстеж за Вашия бизнес.

И не забравяйте, че докато маркетинговите тенденции идват и си отиват, основите на успеха в дигиталния маркетинг остават същите: да разбирате нуждите на Вашата аудитория и да комуникирате с тях ясно и последователно.

Tенденции за дигитален маркетинг и реклама през 2023 година Оценка: 4.9 (от 23)

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България