Блог

5 съвета как да останем успешни докато работим дистанционно

Дигитална агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД може да бъде ценен партньор за растежа и просперитета на вашия бизнес в интернет пространството

Дистанционната работа е нещо, към което много хора се стремят, но малцина всъщност получават тази възможност. Поне така беше до скоро. Сега глобалните опасения около корона вируса са принудили милиони хора по света да работят от вкъщи, а много други да се приспособят към новосъздалата се ситуация. По време на извънредното положение, екипа на агенция Know-How Digital работи безопасно от дистанция, като апелираме по възможност и вие да работите от вкъщи! #STAYHOME #MAKEBUSINESS

Работата от вкъщи изисква доста дисциплина, защото изкушенията дебнат от всякъде. Например отлагането на алармата за събуждане сутрин, е много по-лесно, когато знаеш, че не бързаш да се включиш в натоварения сутрешен трафик до работа. Какво ще кажете за още 30 минути, в които да се насладите на сутрешното си кафе? Всъщност ако започнем работа 30 минути по-късно, не е от голямо значение, нали така?

Реалността обаче е, че всички тези малки неща, които си позволяваме, ограничават нашата продуктивност, причинявайки повече притеснения и стрес от това, че работим вкъщи, и че не трябва да извършваме нашата дейност в офиса.

Ако все още имате проблем с адаптирането към дистанционната работа или имате нужда от малко вдъхновение, ние ви предлагаме най-добрите съвети, които ще ви позволят да бъдете успешни в това начинание:

1. Поддържайте консистентен график

Поддържайте консистентен графикПоставихме това на първо място, тъй като е ключов момент. Просто защото физически не ви се налага да ходите до офиса, не означава, че трябва напълно да се откажете от графика, който сте спазвали преди това. Факт е точно обратното. Спазването на постоянен график ви помага да се настроите за продуктивен и успешен работен ден.

Най-добрият начин за това е да си представите, че наистина трябва да отидете някъде. Отбягвайте да натискате бутона за отлагане на алармата за събуждане. Вземете си душ и се облечете сутринта. Направете си сутрешното кафе. Общо взето, направете всичко това, което правите преди да започне вашия работен ден. Само след като извършите всички тези действия, трябва да отворите вашия лаптоп. Ще бъдете изненадани колко фокусирани ще бъдете, след като сте спазили вашата сутрешна рутина.

Спазването на график не се отнася само до сутрешната рутина. Имате нужда от постоянство през целия ден. Опитайте да копирате нещата, които се правили, когато ви се е налагало да отивате до офиса. Например, ако сте хапвали обяд в определено време, опитайте да го спазвате и по време на дистанционната работа. Ако сте ходили на фитнес след работа, изчакайте да приключете работния ден по същото време, след което започнете да спортувате.

Няколко стратегии, които намираме за полезни за спазване на консистентен график:

• Отделете време от календара си за определени активности

За някои хора, това включва воденето и взимането на децата от училище, трениране, пазаруване, чистене, кога стартира и приключва работния ден. Това не просто ще ви държи отговорни за вашите задължения, но също предотвратява ситуацията други хора да заемат вашето време, когато сте го отделили за работа, и обратно.

• Уговорете времето за комуникация с екипа си

Това добавя още една планирана отговорност във вашия график и може да ви държи далеч от натискане на бутона отлагане на алармата за събуждане.

2. Ограничете разсейването вкъщи

Ограничете разсейването вкъщиРаботата от вкъщи предоставя много варианти за разсейване, които липсват в офиса. За тези които току що са започнали да работят дистанционно, вие вече най-вероятно сте се отделили във вашето кътче у дома, което е отделено от хората, с които живеете. Спирането на разсейващите фактори, когато сте в комфорта на вашият дом може да бъде трудна задача.

Затова имаме няколко полезни съвета, които могат да ви помогнат:

Работете в стая, която има врата

Представете си най-честата ситуация за семейните хора – в момента работите от вкъщи с две деца, (4 и 5 годишно). Когато вратата е затворена това е сигнал за тях, че имате нужда от тишина и време да се концентрирате, а когато е отворена, означава че могат да влязат. Опитайте да ограничите времето, през което вратата е затворена до 1-2 часа на ден. Ако опитвате да държите дистанция дълго време през деня, останалите членове на семейството най-вероятно няма да уважат нуждата ви от уединение.

• Оставете телефона си в друга стая

Това ще ви попречи да не отговаряте на лични съобщения, да не проверявате новините или социалните мрежи, а вместо това да се фокусирате изцяло върху работата си.

Не включвайте телевизора, преди работния ден да е приключил

Гледането на телевизия е нещо, което трябва да правите в края на работния ден с цел да се отпуснете и да релаксирате, когато работата ви за деня е приключила. Ако гледате телевизия сутрин, докато закусвате или пиете сутрешното си кафе, е по-вероятно да не сте много продуктивни през работния ден. Същото важи и ако решите да работите в дневната, където телевизора е като фонов шум. Масово в офисите няма телевизори, така че не би било подходящо да го ползвате и по време на работния ден.

Знайте кога сте най-продуктивни

Едно нещо, което открихме за много полезно е да знаете времето, в което сте най-продуктивни. За нас това време обикновено е сутринта. Използваме времето за да приключим задачите, които изискват най-много внимание. Открихме, че е много по-малко вероятно да станем от работното си място или да отлагаме работа за после, когато съзнанието е свежо. Бихме запазили по-лесните и мудни задачи за по-късно през работния ден, когато не сме толкова продуктивни.

3. Не се страхувайте от телефонни и видео разговори

Не се страхувайте от телефонни и видео разговориВ офиса имате лукса да се разходите до бюрото на колега, за да дискутирате как да се изпълни определена задача. По време на дистанционната работа, това очевидно няма как да стане. Много от комуникацията, която обикновено се случва на бързо в офиса, се случва през чат или e-mail по време на дистанционната работа. И може би това не е най-ефективното използване на времето.

Ако намирате себе си в ситуация, където спешно имате нужда от нещо от ваш колега, или разменяте множество мейли за да се справите с някоя задача, не се страхувайте да се чуете по телефона. Още по-добре даже, ползвайте видео чат в Skype,  Zoom или други софтуери, за да виждате човека, с който говорите. Много пъти 5-минутен разговор може да спести 45 минути в размяна на мейли или чат съобщения.

4. Създайте общност с вашите колеги

Създайте общност с вашите колегиРаботата от вкъщи може да е самотна ако не дадете своя принос в активната комуникация с вашите колеги. Въпреки че социалният аспект е много важен, това не е единствената причина, за да е приоритет.

Чувството за дистанция от целите на екипа и организацията, може да доведе до непродуктивни тенденции и да доведе до повече разсейване от ежедневните отговорности. Помислете си за това: Когато сте офиса, вие сте напълно в културата на офиса и виждате как вашата работа влияе върху компанията като цяло. Вкъщи обаче не е точно така и тогава е лесно да забравите какво целите да постигнете в работата и защо.

Едно от важните неща за една компания е културата и процесите за дистанционна работа, които подсигуряват свързаността на екипа, независимо от факта, че всички са далеч един от друг.

Груповите професионални чат платформи, като Slack са отлична среда за развиване на общност от колеги, които да комуникират свободно помежду си. Например в агенция Know-How Digital използваме платформата на Slack, като имаме създадени няколко индивидуални чата, които са фокусирани върху различните проекти и клиенти, с които работим.  Това ни помага да се свързваме с нашите колеги, на база отделни теми за дискутиране и да насочим комуникацията.

5. Наложете ограничения

Наложете ограниченияДосега ние дискутирахме стратегии, които да ни помогнат да бъдем продуктивни. Но това да бъдем продуктивни, не означава че трябва да преработваме. Поставянето на ясната линия между това къде работата свършва и къде твоят личен живот започва, може да бъде изключително трудна задача, когато работиш от вкъщи.

За да избегнете така нареченото изпушване (burnout), уверете се, че сте поставили ясно всички ограничения – кога работите и кога прекарвате време с вашето семейство и приятели. Комуникирайте с колегите си кога няма да сте на работното си място и кога ще сте на разположение.

Разбира се, винаги ще има ситуации, в които ще се налага да отговорите на бизнес мейл или телефонно обаждане, извън работно време, но това трябва да се случва в ситуация на крайна спешност. Ако си изградите редовен навик да работите извън работното си време, вашите колеги и клиенти ще започнат да го изискват от вас.

Някои съвети, които смятамe за полезни са:

• Създайте си кътче, което е само за работа

Това помага да се поставят физически рамки, за да можете по-лесно да прецените, къде работата приключва и личния живот започва. Това също така помага по-лесно да се настроите за работния ден и вашия график.

Правете нещо за вас, поне веднъж дневно

Това е страхотен начин, не просто да останете продуктивни, но и да поставите рамките. Може да вземете час почивка по средата на работния ден за да тренирате, да слушате аудио книга докато обядвате или да прочетете глава от книгата, която четете. Ключа тук е да го направите по ваше желание, като разбира се, се съобразявате с вашия график.

• Спрете служебния мейл и чат от телефона си след работно време

Първоначално, това може да ви направи малко нервни, дали няма да пропуснете нещо, което е наистина важно. Предоставянето на вашия мобилен телефонен номер на вашите колеги и клиенти, им дава възможност да се свържат с вас при спешност, докато ви позволява наистина да се отделите от работата, когато не сте на работното си място.

• Приключвайте вашия работен ден по едно и също време

Тъй както бихте си тръгнали от офиса в определено време, така трябва да спирате работа от вкъщи в това време. Когато работим дистанционно, е лесно да си кажем „Само да довърша още нещо преди да приключа..“, но това може лесно да доведе до много повече отработено време за един ден и да ви попречи на това да поставите разграничението между работа и личен живот.

5 (100%)
12 оценили

Дигитална агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД може да бъде ценен партньор за растежа и просперитета на вашия бизнес в интернет пространството


Абонамент за Маркетинг
Новини, съвети и примери от дигитална маркетинг агенция Know-How Digital
ЗАПИСВАНЕ ЗА БЮЛЕТИН
close-link