Google

Основни предимства на миграцията към Google Analytics 4

Основни предимства на миграцията към Google Analytics 4

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България

Както знаем, от Google обявиха, че закриват Universal Analytics на 1 юли 2023 г. Това означава, че ако сте отлагали да преминете към Google Analytics 4, времето ви да мигрирате изтича. За да насърчат потребителите, на 1 март от Google започнаха автоматично мигриране на UA собствености към Google Analytics 4.

Много бизнес собственици, маркетолози и други специалисти са със смесени чувства за тази промяна, но миграцията към този обновен вариант на UA ще бъде нещо добро. Като за начало, той предоставя много повече данни и е по-персонализиран, което означава, че можете да проследявате това, което е важно за вас, а не само това, което Google смята, че ще ви е от полза.

Важно е да се отбележи, че автоматичната миграция на Google към GA4 не е за предпочитане. Тя може да попречи на качеството на вашите данни, поради което е препоръчително собствеността ви в Google Analytics 4 да бъде настроена ръчно. Особено важно е правилното настройване за проследяване на магазини за електронна търговия, независимо от това дали използват Shopify, BigCommerce или друга платформа.

Ето още предимства на преминаването от UA към GA4:

1. Комбинирано проследяване на уеб мрежата и мобилните приложения

Комбинирано проследяване на уеб мрежата и мобилните приложения - 4 предимства на миграцията към GA4По-рано UA причисляваше проследяването на потреблението в уеб мрежата и в мобилните приложения към отделни собствености. С Google Analytics 4 те могат да бъдат комбинирани в една собственост, така че уебсайтовете и свързаните с тях мобилни приложения да съхраняват и отчитат данни на едно и също място. Това ще ви позволява да проследявате потребители в различни платформи, вместо да се налага да смесвате данните от различни собствености. Междуплатформеното проследяване ще улесни управлението и достъпа до аналитични данни от множество платформи.

2. Разширени показатели за ангажираност на потребителите

Разширени показатели за ангажираност на потребителите - 4 предимства на миграцията към GA4

Google Analytics 4 значително опростява процеса на проследяване на събития като разглеждания, търсения и посещения на страници, както и следване на връзки и ангажиране с видео публикации. Проследяването на тези събития вече не изисква допълнителен код или настройка на Google Tag Manager, както беше в UA, което прави тези данни много по-достъпни.

Голямо подобрение в GA4 е и неговата преработена функционалност за проследяване, при която всички потребителски взаимодействия се записват като събития, за разлика от UA, който се фокусираше върху проследяването на посещенията на страницата. Събитията са много адаптивни и могат да съдържат персонализирани параметри, които надхвърлят по-простите параметри, достъпни в UA. Това ще ви позволи да измервате по-добре въздействието на вашето съдържание и да предвиждате поведението на потребителите, което ще бъде предпоставка за по-оптимални бизнес решения.

3. Подобрено сегментиране на аудиторията и интегриране на Google Ads

Подобрено сегментиране на аудиторията и интегриране на Google Ads

GA4 позволява по-целенасочено сегментиране на аудиторията. Вече ще можете да създавате сегменти въз основа на взаимодействия, свързани с различни събития и времеви параметри. По този начин ще можете да се съсредоточите върху поведението и предпочитанията на вашите потребители и да изграждате сегменти, които в бъдеще ще ви носят по-добра възвръщаемост.

Google Analytics 4 автоматично се интегрира с Google Ads, така че всяка аудитория, която дефинирате, ще бъде достъпна за използване във вашите рекламни кампании

4. Съвременни практики за проследяване и поверителност

Съвременни практики за проследяване и поверителност - 4 предимства на миграцията към GA4

Събиране на данни без бисквитки до голяма степен се дължи на опасенията за поверителността на потребителите и на законодателството, което е въведено за справяне с тях, а именно GDPR. Тези правила описват как потребителската информация трябва да се събира и използва – само с изрично съгласие на потребителя. Google Analytics 4 разпознава тази промяна както в правните изисквания, така и в очакванията на потребителите, и внедрява подходящи методи за проследяване с помощта на машинно заучаване.

Тази статия очертава предимствата на GA4, като обхваща най-добрите нови функции, които ще имат значение за процесите по вземане на бизнес решения. Актуализацията на платформата има за цел да осигури по-задълбочено разбиране на потреблението във вашите уебсайтове и мобилни приложения чрез подобрено проследяване на потребителската пътека. Той става по-удобна платформа с повече полезни и лесно достъпни данни, което ще е в помощ на всеки бизнес собственик.

Ако не сте сигурни как да получите добри резултати за вашия бизнес, използвайки платформата за анализ на Google, свържете се с нашия екип в агенция за дигитален маркетинг Know-How Digital, където ще се погрижим за правилното мигриране на вашия Google профил.

Основни предимства на миграцията към Google Analytics 4 Оценка: 4.8 (от 32)

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България