Блог

7 полезни съвета за реклама в Google Ads

реклама в google

Професионална реклама в Google Ads от дигитална агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България

Google обработва 3,8 милиарда търсения всеки ден. При толкова голяма аудитория е съвсем естествено, че Google Ads, рекламната платформа на Google се превърна в един от най-използваните инструменти сред дигиталните маркетинг специалисти днес. С тази статия искаме да ви дадем седем практически съвета, с които да извлечете по-добри резултати от рекламните си кампании в Google Ads.

Съвет 1: Вземете предвид качествения рейтинг на вашата реклама

Google използва така наречения качествен рейтинг, за да определи качеството на вашата реклама. Той се определя не само от самата реклама, но и от целевата страница и ключовите думи, на които залагате в кампанията си. По-високото качество на рекламите може да доведе до по-ниски цени и по-добри позиции за тях. Можете да видите качествения си рейтинг, като добавите графата „Качествен рейтинг“ към даден отчет.

Качественият рейтинг се отчита по скалата от 1 до 10 и включва очакваната честота на кликване, уместността на рекламата и практическата работа с целевата ви страница. Качественият рейтинг измерва конкретни параметри, които са пряко свързани с потребителското изживяване или по друг начин казано измерва полезността на вашата реклама. Създателите на Google Ads насърчават рекламодателите да бъдат максимално полезни, като използват ключовите си думи в съответствие с конкретното потребителско търсене. Важно условие е вашата целева страница да предлага свързано съдържание с вашата реклама, да се зарежда бързо, да има лесна навигация, за да могат потребителите да открият това, което търсят.

Съвет 2: Използвайте таргетиране по местоположение


Google Ads ви позволява да насочвате рекламите си към определени места. Използвайте функцията, за да оптимизирате офертите си и да спестите разходи. Една от основните цели е да получите висок процент на кликване и процент на реализация на рекламите си. От една страна, това ще подобри вашия качествен рейтинг и Google ще разбере, че вашите реклами са уместни. От друга страна, коригирането на вашите оферти за определени географски места ще ви спести пари.

Ето кратко обяснение, какво представлява процента на кликване и процента на реализация, в случай че тези понятия са чужди за вас:

– Честотата на кликване (CTR) е стойност, която определя колко хора кликват (като процент) върху рекламите ви. Той е пропорционален на общия брой хора, които са видели рекламата ви.
– Коефициентът на реализация определя съотношението на хората, които постигат вашата избрана цел за реализация. Целта на реализацията може да бъде абонамент за бюлетин, създаване на потребителски профил или покупка на продукт или услуга. В крайна сметка важното е дали потребителят на вашия уебсайт извършва желаното действие, което целите.

Както добре знаете, вие плащате само за кликове в Google, независимо дали са подходящи или не. В тази връзка, ако искате да подобрите CTR стойността и коефициента на реализация, то трябва само подходящите хора да кликват върху рекламите ви, което ще ви спести и пари.

Избегнете нерелевантни кликвания върху вашите реклами, като използвате таргетиране по местоположение. С географското насочване можете да персонализирате офертите си за конкретни географски области и да увеличите релевантните кликове. Например, ако продавате плажни чадъри, логично е да намалите офертите си в София и Пловдив, тъй като е вероятно хората в тези райони да не се нуждаят от вашия продукт толкова, колкото хората във Варна и Бургас.

Съвет 3: Погрижете се за списъка с отрицателните ключови думи

Google Ads ви позволява да добавяте отрицателни ключови думи към рекламните си групи в допълнение към нормалните. С отрицателни ключови думи можете да изключите близки до вашите, но нерелевантни такива, с което да си спестите разходи. Ето и един пример:

Ако продавате само и единствено спортни обувки на вашият електронен магазин, едва ли бихте искали хора да ви намират по думи, като „официални обувки“. В този случай думата „официални“ е необходимо да попадне във вашия списък с отрицателни ключови думи.  Ефектът от използването им често се подценява от маркетолозите. Те са мощен метод за разбиване на целевата ви група и спестяване на ненужните рекламни разходи.

Отрицателните ключови думи спестяват пари по два начина: намаляване на броя на ненужните ключови думи и ненужни кликвания и повишаване на качествения рейтинг на вашата реклама, като я прави по-уместна. Това означава, че можете да намалите офертата си и да плащате по-малко на кликване средно със същите или по-добри резултати.

Не забравяйте, че хората, които търсят в интернет определени неща, винаги имат определено намерение за търсене. Това е, към което трябва да се ориентирате с рекламите си.

Съвет 4: Работете с разширения

Често подценявани, разширенията имат ключово значение. Хората, които виждат рекламите ви, ще решат само за част от секундата дали ще кликнат върху тях. Ако им дадете възможност да направят две, три или повече кликвания, за да получат това, което търсят, вероятността да кликнат върху вашата реклама се увеличава.

Именно там взимат роля разширенията. Те разширяват рекламата ви с полезни функции за постигане на по-добри реализации и честота на кликване. Хората са по-склонни да ви се обадят или да си уговорят среща, ако могат да го направят само с едно щракване.

Най-хубавото е, че разширенията на Google Ads се предлагат без допълнителни такси за ползването им.

Google Ads ви предлага различни типове разширения за вашите реклами в зависимост от целта на вашата рекламна кампания. В следващите редове представяме и няколко от често използваните разширения.

Разширение за местоположение: Те могат да помогнат на хората да намират местоположенията ви чрез показване на рекламите ви с адреса ви, карта или разстоянието до бизнеса ви;


Разширение за обаждане: Разширенията за обаждания ви дават възможност да добавяте телефонни номера към рекламите си и така да увеличите значително честотата на кликване. Когато разширенията ви за обаждания се показват, хората могат да докоснат или кликнат върху бутон, за да се обадят директно до бизнеса ви.

Разширение за връзки към сайта: За да добавите повече връзки към рекламите си, създайте разширения за връзки към сайта. Те могат да отведат хората до определени страници на сайта ви – работното време на магазина ви, конкретен продукт или друго. Когато някой докосне или кликне върху връзките ви, се прехвърля директно към това, което иска да узнае или закупи.

Разширение на цената: показва вашата цена за избрани услуги или продукти в рекламата на Google.

Това разбира се са само най-важните разширения. Използвайте ги за да оптимизирате максимално вашите текстови реклами.

Нека обаче да отбележим, че разширенията не винаги се показват с вашата реклама. Ако искате да знаете кога Google Ads включва и изключва разширенията, разгледайте официалната документация на Google.

Съвет 5: Дразнете вашата конкуренция

Ако хората търсят имената на вашите конкуренти, можете просто да наддадете за тези ключови думи, които да се показват в резултатите от търсенето.

Ще ви покажем как изглежда това, като използваме Shopify като пример. Shopify като решение за електронна търговия се конкурира с WooCommerce, BigCommerce и Magento.

Когато търсим BigCommerce в Google, ще видим следната реклама:


Също и ето какво получаваме при търсене с WooCommerce:


Shopify успява да извежда марката си, когато хората търсят нейните конкуренти. Може да е спорна техника, но работи.

Съвет 6: Тест, тест, тест

Без значение колко експертни знания смятате, че имате, нищо не работи в онлайн маркетинга без тестване. Опитните специалисти тестват всичко, което може да бъде тествано. В така наречените A/B тестове, което има за цел да намери какво привлича целевата група повече и кое не.

Нашият съвет към вас е да изпробвате различни подходи по време на кампанията си. Не приемайте нищо за даденост и експериментирайте. Смесете ключови думи, целеви групи, региони и променяйте съобщенията си възможно най-често, докато разберете коя комбинация е най-печеливша за вашият бизнес.

В крайна сметка важното е целта и степента, до която сте я постигнали.

Съвет 7: Не подценявайте мобилното търсене

Често подценявано нещо особено в България е ролята на мобилното търсене. Използването на смартфони и мобилното търсене като цяло се увеличава от година на година. От началото на 2019-та година 44% от потребителите са използвали своите смартфони, за да разглеждат уеб сайта на дигитална маркетинг агенция Know-How Digital.

Това показва, колко е важно вашите реклами да са оптимизирани за мобилни устройва. Използвайки мобилните си телефони, хората често използват съкращения или гласово търсене, тъй като са в движение или бързат.

Точно за това препоръчваме не само да използвате други реклами и ключови думи, но и да създадете отделна кампания в Google Ads специално насочена за мобилни устройства.

Няма универсално решение или един краен съвет, който да накара маркетинговите ви проблеми да изчезнат. Съветите, които току-що прочетохте, зависят от вашите клиенти, продукти, услуги, пазар и много други параметри. В края на краищата зависи и от вас, как ги прилагате.

Ако имате нужда от професионална помощ за създаване и управление на вашата Google Ads реклама, ние от дигитална маркетинг агенция Know-How Digital ще се радваме да проведем бизнес среща на която да се запознаем с вас, вашият бизнес и заедно да открием най-доброто решение за успеха Ви в Интернет.

4.9 (97.78%)
36 оценили

Професионална реклама в Google Ads от дигитална агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България


Абонамент за Маркетинг
Новини, съвети и примери от дигитална маркетинг агенция Know-How Digital
ЗАПИСВАНЕ ЗА БЮЛЕТИН
close-link