Блог

Как да намерите най-добрата аудитория, към която да се насочите във Facebook

Професионално управление на Фейсбук реклама за бизнес клиенти от дигитална маркетинг агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД

Знаете ли къде живеят вашите клиенти? Дали са мъже или жени? Какво им харесва във Facebook? А в реалния живот? Всички ли говорят български?

Ако не знаете поне тези основни неща за аудиториите си, как можете да ги сравните, да намерите подобни, да планирате кампаниите си и да създадете подходящи реклами?

Как да разберете дали вашите рекламни кампании във Facebook имат значение за хората използващи платформата? Спрете да гадаете и започнете да използвате Facebook Audience Insights, за да намерите правилните отговори.

Audience Insights е един от най-мощните и безплатни инструменти, които Facebook предлага, за да даде на всеки бизнес знанието, от което се нуждае, за да повиши резултатите от своите рекламни кампании във Facebook.

Използвайки инструмента за Audience Insights за създаване на потребителски профил, вие научавате как да приспособите по-добре вашето съдържание към потребителите си, както и къде да популяризирате съдържанието си, за да сте сигурни, че тo ще достигне до правилните потребители.

В статията ще ви предоставим полезна информация, която трябва да знаете за използването на Facebook Audience Insights, с което ще можете да стесните аудиторията си до съвършенство.

Ако вземем една успешна рекламна кампания във Facebook и я разделим до основните и елементи, четирите основни фактора за нейния успех биха били:

– Въздействащ рекламен криейтив, заглавие и текст
– Добър продукт или услуга
– Насочване към правилната аудитория
– Оптимизация и структура на кампанията

И така, след като аудиторията е един от четирите фактора за успех на всяка една кампания във Фейсбук, как да разберем към кого да насочваме рекламите си?

С 2,27 милиарда активни потребители месечно във Facebook (и над 1 милиард в Instagram) има много възможности за ограничаване на аудиторията към само тези хора, които биха били най-заинтересовани от нашият продукт, услуга или оферта.

Опциите за насочване, с които разполагаме в Ads Manager, са:

– Персонализирани и lookalike аудитории
– Местоположение
– Възраст
– Пол
– Език
– Демографски данни
– Интереси
– Поведение
– Фенове и приятели на фенове на конкретна Facebook страница

Персонализираните и lookalike аудиториите могат да бъдат много полезни, но новите рекламодатели може да нямат достатъчно трафик на уеб сайта си и респективно реализации, за да ги създадат, както и утвърдените рекламодатели може да са ги използвали толкова често, че те да са пренаситени от реклами.
Точно там таргетирането по интереси и демографски данни влизат в играта. Но как да разберем към кои интереси да насочваме рекламата си?

Първи стъпки със Facebook Audience Insights

Влезте в своя бизнес мениджър и кликнете върху менюто в горния ляв ъгъл, тук можете да изберете Audience Insights (Статистика за аудиторията):

След това ще бъдете представени с изскачащ прозорец, който ви позволява да изберете или обща аудитория или хора, свързани с вашата страница във Facebook:

След като изберете началната си аудитория може да започнете да използвате инструмента.
Менюто отляво ви позволява да филтрирате аудиторията, наличните опции са:

– Държава, регион или град
– Възраст – минималната възраст, която може да бъде избрана, е 18, за разлика от рекламите, които могат да бъдат насочени към 13+
– Пол
– Интереси
– Фенове на вашата Facebook страница, като алтернатива, те могат да бъдат изключени
– Различни усъвършенствани възможности: език, образование, статус на отношенията, работа, мултикултурен афинитет, родители, политика (само в САЩ) и житейски събития, като нова работа или нова връзка.

Пример: Използване на Facebook Audience Insights

В Facebook Audience Insights има четири основни раздела:

1. Демографски
2. Харесвания на страницата, местоположение и активност.

За да демонстрираме какво прави всеки раздел, ще използваме аудитория от фенове на страница на наш клиент във Facebook, който предлага бизнес услуги, като казус.

Първите графики, с които ще бъдете посрещнати, са за възраст и пол, статус на връзката и степен на образование.

Сивите ленти са средните стойности за всички потребители на Facebook в тази демографска група, а сините ленти представляват избраната от вас аудитория.

За избраната аудитория можем да видим, че повечето потребители са на възраст 25-54 години, което изглежда логично за услуги, които се използват само за бизнес цели.

Нашите фенове са малко по-склонни да бъдат несемейни и те са високо образовани … стереотипният Facebook герой!

На следващо място е Job Title (работна позиция), като доста от тях са в продажбите, бизнес услугите или ИТ сферата … всичко това е подходящо за бизнес услуги.


Какви други страници във Facebook също харесват феновете на нашият клиент?

Оказва се, че други компании в конкуретна сфера като Marketo, Leadpages и Infusionsoft са популярни сред феновете на страницата.


Оценка на афинитета.

Ако сте решили да проверите само една секция в Facebook Audience Insights, това със сигурност трябва да е оценката на афинитета. Facebook определя това като „каква е вероятността вашата аудитория да хареса дадена страница в сравнение с всички във Facebook“. В разглеждания казус, разкриването на нишови интереси в аудиторията като „Bing Ads“ може да бъде много по-полезно и по-малко конкурентно от това да насочите рекламата към по-широки и по-общи интереси.
Не всички Facebook страници в секцията за оценка на афинитет могат да бъдат насочени, така че си струва да направите списък от 10-20, така че да можете да намерите 5-10 от тях, когато използвате насочването.

Разделът за местоположение не показва особено силна изразена тенденция; това може да се очаква, тъй като ползвателите на нашата бизнес услуга обикновено могат да работят от всяка точка, където има wifi.

И накрая, можем да видим, че феновете на нашият клиент са много по-активни във Facebook от обикновения човек и са склонни да имат както лаптоп, така и мобилен телефон, както бихме очаквали.


Отваряне и запазване на аудитории

Не позволявайте усилената ви работа да се разхищава, не забравяйте да запазите новите си аудитории, за да можете да ги използвате в своите рекламни кампании във Facebook на по-късен етап. Можете също така да отворите запазена аудитория, която сте създали преди това с помощта на Audience Insights или Ads Manager, но се уверете, че тя не съдържа персонализирана аудитория, ако сте я създали в Ads Manager. В противен случай няма да можете да анализирате аудиторията.

Сега създайте най-добрата си реклама и я покажете на перфектната аудитория. След като откриете перфектната аудитория, време е да я включите в действие. Просто натиснете зеления бутон „Създаване на реклама в горния десен ъгъл и ще бъдете отведени до диспечера на реклами. Изберете тип кампания (взаимодействия, трафик, реализации и т.н.) и след това рекламният ви пакет ще съдържа аудиторията.

Заключение

Facebook Audience Insights е един от най-мощните инструменти за проучване на аудиторията и е безплатен. Това е нещо, което всеки рекламодател трябва да използва. Струва си да отделите 20-30 минути в графика си, за да разгледате всички данни, които Audience Insights предлага и да извлечете списък от поне 10 интереса. Имайте предвид – когато изследвате интересите – че се опитвате да намерите конкретен тип хора, а не само списък с интереси, пряко свързани с вашия продукт.

Сред милионите рекламодатели във Facebook, вие можете да намерите уникален подход за насочване, който би могъл да ви даде реално предимство пред конкурентите ви.

4.9 (98.46%)
13 оценили

Професионално управление на Фейсбук реклама за бизнес клиенти от дигитална маркетинг агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД


Leave a Reply

Абонамент за Маркетинг
Новини, съвети и примери от дигитална маркетинг агенция Know-How Digital
ЗАПИСВАНЕ ЗА БЮЛЕТИН
close-link