Google

Каква е разликата между органичното и платеното търсене?

Каква е разликата между органичното и платеното търсене

Управление на ефективна Google реклама за бизнес клиенти в България от дигитална маркетинг агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД

Съвременният живот е тясно свързан с използването на интернет търсачките. Помислете само колко често използвате Гугъл, за да търсите почти всякакъв вид информация. За части от секундата, милиони резултати се появяват на страницата.

В този списък ще намерите комбинация от примери за органични и платени резултати. Разликата между двете има много общо с това как са стигнали до там. Често първите няколко резултати, които виждате, са реклами (платено търсене), които търсачката смята, че са свързани с Вашата заявка (забележете: често ще видите повече реклами в долната част на страницата), докато средните резултати идват от всякакви уеб сайтове в мрежата (органично търсене), но не е задължително това да се плаща. Платената реклама в Google се разпростира и до други платформи като Facebook, Instagram, LinkedIn и други платформи.

Ако Вашият бизнес има онлайн присъствие, от решаващо значение е, разбирането на разликата между органичното и платеното търсене и как може да бъде приложено то към Вашия бизнес. Прочетете, за да научите повече техните основи и как можете да използвате и двете, за да привличате повече трафик към уебсайта си.

Платено срещу Органично търсене: Каква е разликата?

Платено срещу Органично търсене - Каква е разликата между органичното и платеното търсене
Органично търсене

Резултатите от органичното търсене са „естествените“ резултати, открити под рекламите в страниците с резултати от търсенето (SERP). Те са естествени в смисъл, че алгоритъмът на търсачката, анализиращ всички страници в мрежата, смята, че тези страници от различни уеб сайтове съдържат най-подходящата информация за Вашето търсене.

Алгоритъмът е решил, че тези уебсайтове ще имат най-полезната информация според това, което се опитвате да откриете, поради което те се класират високо за ключовите думи, които сте въвели в заявката си. Страницата се сканира за различни неща – правилни тагове за заглавие, мета описание, URL, ключови думи, съдържание и т.н., и колкото по-подходяща е информацията, толкова по-високо става класирането.

За да оптимизирате страницата си и да се класирате в резултатите от органичното търсене, трябва да използвате техники за SEO (оптимизация на търсачки), за да направите страницата си възможно най-желана за търсещите алгоритми. Някои компании отделят много средства за специализирани SEO агенции, за да се класират на първа страница – като първи органичен резултат. Въпреки това класирането със SEO е дългосрочен процес и често отнема повече от шест месеца, за да се постигне търсеното ниво в класацията.

Но не се отчайвайте, основните SEO техники не са толкова сложни за изпълнение, колкото изглеждат. Има много лесни ръководства и инструкции, които ще ви помогнат. Разработването на „SEO подход“ към Вашия бизнес е не само добра идея, а е наложително за Вашия успех!

Органично търсене - Каква е разликата между органичното и платеното търсенеПлатено търсене

Резултатите от платеното търсене са основно реклами, платени от бизнеса, за да се издигнат над органичните резултати, по възможно най-бързия начин. Маркетолозите инвестират бюджети в SEM (маркетинг в търсачките), за да издигнат уебсайта си до първата страница, когато някой търси с намерение, използвайки конкретни ключови думи.

За реклами, които се показват в Гугъл, търговците използват Google Ads, за да изработят реклами и да наддават за разположението им чрез търгове. В SERP обикновено можете да разграничите платените резултати от органичните с визуални знаци. Платените резултати обикновено се появяват първи на страницата и имат малък означаващ етикет „Реклама“ от лявата страна на URL адреса.

Предполага се, че който плати най-много в аукциона на Google Ads, ще има най-добра видимост, но много подобно на правилата, които се отнасят до органичното класиране, Гугъл има процеси като оценка на качеството, правила за текстовете, качество на целевата страница, за да се увери, че рекламите, които се класират, все пак са уместни за търсещите. Както в органичното, така и в платеното търсене, Google поставя потребителското изживяване над всичко друго.

Платено търсене - Каква е разликата между органичното и платеното търсене
За да получите положителна възвръщаемост на инвестицията с платено търсене, важно е да знаете какво правите – или да наемете агенция, специализирана в PPC рекламата. Дигитална маркетинг агенция Know-How Digital е официален партньор на Google Ads и част от програмата Google Partners. Вашите рекламни кампании в Google Ads ще бъдат обслужвани от специалисти, които са преминали курсове на Гугъл, издържали са изпитни тестове и имат сертификати във всички области на Google Ads маркетинга.

Платено срещу органично търсене – коя стратегия е най-добра за Вашия бизнес?

Платено срещу органично търсене - коя стратегия е най-добра за Вашия бизнес? - Каква е разликата между органичното и платеното търсене
Ако сте начинаещ в дигиталния маркетинг или имате ограничен маркетингов бюджет, изборът на правилната стратегия може да бъде трудна задача. Тук ще изложим плюсовете и минусите, за да можете да вземете най-добрите и най-информирани решения за Вашия бизнес.

Важно да разберете напълно как и къде Вашите клиенти търсят решения онлайн. За целта е добре да се направи проучване. Така избягвате губенето на бюджет с тактики, които може да нямат полза за Вашия бизнес. Например, ако имате много визуална марка като компания за облекло, рекламите в Instagram може да имат смисъл, но за друг тип бизнес, като например счетоводна кантора, те може да не са подходящи. Вашето време и пари са ценни! Предоставянето на правилните отговори на клиентите Ви, спрямо времето и мястото на търсенето им е от изключителна важност.

Плюсове и минуси на органичното търсене

Плюсове и минуси на органичното търсене - Каква е разликата между органичното и платеното търсене
Присъствието на първата страница на SERP е сигнал за потребителите, че сте доверен източник на информация. В крайна сметка, това означава, че сте победили хиляди други фирми за това място, а това предполага, че услугата Ви е една от най-добрите и им създава усещането за достоверност и респект към Вашия бизнес.

Плюс: Авторитет и надеждност

Когато следвате най-добрите практики за SEO на вашия уебсайт, естествено е да спечелите авторитет и да се класирате по-високо в търсачките. Това означава, че Google (и други търсачки) ви счита за надежден източник на информация за определени ключови думи, извеждайки уебсайта Ви по-нагоре в списъка на SERP за търсения, съдържащи тези термини. Колкото повече авторитет има Вашият сайт, толкова по-високо ще се класирате – и колкото по-високо се класирате, толкова повече авторитет печели Вашият сайт.

Нещо повече – хората, които извършват търсенето, ще считат Вашия сайт за точна дестинация за нужната информация. Хората са склонни да се доверяват на органично класираните уеб страници повече отколкото на рекламите, така че кликват първо върху тях. Вашите оптимизирани страници и невероятно съдържание ще докажат на Гугъл и на света, че знаете за какво говорите!

Плюс: Цена

Въпреки че можете да харчите много пари за оптимизиране на органичното търсене, това не е нужно. Има куп безплатни ресурси (Уверете се, че са от реномирани източници!), за да започнете работа със SEO и да помогнете на уебсайта си да се издигне над конкурентите Ви. Въпреки че може да отнеме повече време, дългосрочните резултати ще се отплащат винаги.

Плюс: Търсения „на върха на фунията“.

Коефициентите на кликване обикновено са по-високи за уебсайтове, които се появяват органично в горната част на SERP, особено когато говорим за търсенията „на върха на фунията“. Търсенията „на върха на фунията“ са видът, които все още не показват силно намерение за покупка (например „къде мога да купя…“ или използвани думи, свързани с цената като „евтини“, които предполагат, че търсещият иска да пазарува), но по-скоро все още е в изследователския етап на пътуването. SEO ви дава възможност да засечете тези търсения. И след като тези потребители са на Вашия уебсайт, можете да ги изтеглите по-надолу във фунията със съдържанието си и да ги конвертирате в клиенти.

Плюс: Дълголетие

За разлика от платеното търсене, органичното търсене е възможност, която продължава да дава резултати с времето. Ако оптимизирате сайта си и продължите да прилагате най-добрите SEO практики във вашите процеси и ако съдържанието отговаря на изискванията на Google, ще започнете да се класирате. Тъй като съдържанието е „спечелило“ класирането, то може да остане на върха за доста дълго време. И след като получите тези високи класирания, е по-лесно да задържите на тях. Забелязвали ли сте, когато сте търсили нещо, че статията всъщност е от 2013 г.? Въпреки че съдържанието може да остарее, търсачката все още смята, че е ценен ресурс за Вас, години след публикуването му. В крайна сметка, усилията за създаване на оптимизирано съдържание и правилна работа с техниките за SEO може да се изплати за по-дълъг период от време.

Минуси: Време и ресурси

Разбира се, нищо на този свят не е безплатно. Въпреки че SEO може да не удари портфейла ви толкова силно, колкото може да направи платеното търсене, все още има необходимост от доста време и ресурси, за да се извърши правилно. SEO е дългосрочно начинание, което изисква време, за да се изработи съдържание и да се внедри в целия уеб сайт и често са необходими месеци, за да видите резултатите.

Освен това не сте сами в надпреварата – ключовите думи могат да бъдат много конкурентни и може да се борите срещу други бизнеси с повече време и ресурси, които инвестират в създаване на висококачествено SEO-фокусирано съдържание и техники. Ако това е Вашият бизнес, обаче, отделянето на необходимото време и усилия за органично класиране е нещо, което със сигурност ще се изплати, дори и да отнеме малко повече от очакваното.

Плюсове и минуси на платеното търсене

Няма нищо по-хубаво от това бързо и ефективно да комуникирате посланието си на хората, които активно търсят това, което предлагате. Платеното търсене има много ползи, но тези ползи идват срещу цена, която понякога е значителна. То е бързо, сравнително лесно и силно насочено – но също така скъпо и краткотрайно.

Плюс: По-бързо и лесно

Разработването на SEO съдържание и изчакването му да се покачи в класацията на Гугъл може да бъде бавен и трудоемък процес. Ако нямате толкова време, платеното търсене може да Ви изведе пред нови аудитории много по-бързо. Ако следвате най-добрите практики на Google Ads, оптимизирате рекламите си, разработите страхотна целева страница и разполагате с конкурентен бюджет за Вашата индустрия, ще можете да привлечете правилните клиенти, които са готови да купуват.

Създаването на успешна PPC кампания в Google Ads не е като разходка в парка. Но платените усилия за търсене по някакъв начин са по-опростени, отколкото органичните кампании за търсене. Това със сигурност изисква по-малко ресурси (като екип от копирайтъри за разработване на подходящо SEO съдържание), но също така изисква ниво на експертиза за управление на кампании, за да се избегне неправилно изразходване на бюджета за неквалифициран трафик. Въпреки че някои аспекти на платените кампании за търсене могат да изглеждат обезсърчителни, технологията на машинното самообучение прави процеса много по-лесен и много по-достъпен за малкия бизнес.

Плюс: Насоченост

Всяка година, насочването към целева аудитория става все по-усъвършенствано в платформите. Въпреки че GDPR и поверителността са препятствия пред маркетолозите, насочването към специфични аудитории остава важна част от дигиталния маркетинг. Google, Facebook, Instagram, Bing и други платформи предлагат методи за насочване, които ви помагат да посочите точно кой искате да вижда рекламите. Например, във Facebook, можете да насочвате по местоположение, възраст, образование, семейно положение, поведение при пазаруване и други. Този вид детайлност означава, че ще имате достъп до хора, които са много по-склонни да кликнат върху Вашата реклама в Google, да се ангажират със съдържанието Ви и да купуват Вашия продукт.

Плюс: Високи намерения за покупка

Платеното търсене Ви дава възможност да изведете своя продукт или услуга пред хора, които имат високо намерение за покупка. Когато търсещият е толкова ниско във фунията, съответните реклами, имат тенденция да получават по-голям дял от кликвания, а кликванията върху платеното търсене се увеличават. Ако ключовите думи показват желание за покупка и на SERP се появява реклама, специално за търсения продукт или услуга, проблемът на търсещия се решава бързо. Необходимо е обаче проучване и тестване на ключови думи, за да усъвършенствате кампаниите си, така че да съответстват на търсеното от потребителите. Добре обмислените кампании ще доведат до по-висок качествен рейтинг и ще имат по-добра видимост.

Минуси: Цена и дълготрайност

С платено търсене плащате да се надпреварвате. В зависимост от конкуренцията за ключовите думи, за които искате да наддавате, може да се нуждаете от значителен бюджет, за да се конкурирате. Конкуренцията, обаче, във всяка индустрия се различава и цената на ключовите думи варира в зависимост от много фактори (широко спрямо точно съвпадение, дълги ключови думи срещу кратки думи, брандирано търсене спрямо небрандирано и т.н.). И макар че разходите може да се окажат в хиляди долари за някои отрасли, в крайна сметка важното е възвръщаемостта на инвестицията Ви. Ако харчите 2000 долара за платена кампания за търсене, но в крайна сметка правите 10 000 долара обратно, вероятно си струва инвестицията! Добавянето на машинно самообучение към процеса също има потенциал да увеличи значително ROI.

Наред с това видимостта на тези кампании и потенциалът за по-висока възвръщаемост на инвестициите продължава само докато тече кампанията – и кампанията продължава само докато продължавате да харчите бюджет. Когато бюджетът привърши, това е всичко, докато разбира се не бъде отделен повече бюджет.

Платено и органично търсене – закона за балансиране

Въпреки че има плюсове и минуси за инвестиране в платени и органични стратегии за търсене, най-добрата стратегия е да се намери баланс между двете. Важно е да насочвате клиентите както в горната, така и в долната част на фунията и навсякъде между тях, за да доведете повече клиенти за Вашия бизнес.

Оптимизирайки сайта си чрез SEO тактики, Вие гарантирате, че съдържанието на Вашия уебсайт се показва, когато хората търсят чрез органичните резултати – потенциално за години напред. Не забравяйте за онези, които са близо до дъното на фунията, силна платена Google реклама за търсене гарантира, че Вашият бизнес е на челни позиции и се показва на онези, които са готови да направят покупка.

Ако целта ви е да улесните потенциалните клиенти да Ви намерят онлайн, то една силна маркетингова стратегия ще използва както органични, така и платени техники за търсене. Комбинацията ще осигури най-добрите резултати и ще позволи на нови клиенти да открият Вашия бизнес за нула време!

Каква е разликата между органичното и платеното търсене? Оценка: 4.9 (от 7)

Управление на ефективна Google реклама за бизнес клиенти в България от дигитална маркетинг агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД


Leave a Reply

Call Now Button