Google

Най-важното от Google Marketing Live 2022

Най-важното от Google Marketing Live 2022

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България

Списъкът с актуализации на Google изглежда става все по-дълъг всяка година. Тази година, на 24 май 2022 г. Google Marketing Live започна с обявяването на 16 промени и допълнения към Google Ads.

Фокус на нововъведенията бяха подобренията във видеорекламите, напредъка в автоматизацията и перспективата в технологиите.

В тази статия ще обобщим всичко, което трябва да знаете и ще ви помогнем да разберете какви корекции или подготовки трябва да направите, за да сте актуални.

1. Бъдещето на Google рекламата

Action видеокампаниите и кампаниите в приложенията вече се разпространяват в YouTube Shorts по целия свят. По-късно тази година продуктовите реклами ще започнат да се показват в YouTube Shorts, което ще направи видеорекламите по-достъпни за интуитивно пазаруване. С това Google започва да се конкурира с TikTok.

Google проучва начини да включи кратки видеореклами в Discover, които биха се вписали безпроблемно в органичното съдържание. Дължината им е ограничена до една минута и рекламодателите ще трябва да бъдат по-креативни.

Пазаруването става още по-визуално. Скоро ще можете да използвате Display & Video 360, за да създавате свързани телевизионни кампании, за да достигнете до афинитетни, пазарни и демографски аудитории в YouTube и други приложения, които поддържат реклами. Очаквайте скоро в резултатите от търсенето: 3D модели на продукти. Според Google разширената реалност (AR) на камерите напредва и купувачите са готови за това. Повече от 90% от американците в момента използват или биха обмислили да използват AR за пазаруване. Търговците скоро ще имат възможността да оказват своите 3D моделите на продукти в страниците с резултати от търсачката.

Поредица от актуализации на кампаниите за максимална ефективност се разпространяват през остатъка от годината. Те включват A/B тестване, разширена поддръжка за управление на кампании в Search Ads 360 и мобилното приложение Google Ads, възможност за оптимизиране за продажби в магазина, нови данни за ефективността, рейтинг за оптимизация и препоръки.

Бъдещето на рекламите - Най-важното от Google Marketing Live 2022

2. Подобряване на инструментите за получаване на инсайти за ефективен маркетинг

Страницата Google Ads Insights излезе от бета версия миналата година. Сега се подбират персонализирани прозрения, които се актуализират всеки ден, въз основа на ефективността на вашия акаунт и текущите тенденции, за да ви помогне да подобрите резултатите си.

Отчетите за приписването: Идеята зад тази актуализация е да ви помогне да разберете пътищата към реализация, които вашите клиенти поемат в различните ви кампании в Google Ads (дисплейна мрежа, търсене, YouTube, Пазаруване, Gmail и др.). Тази информация ви помага да видите стойността на кампаниите, които непряко водят до конверсии.

Данни за бюджета: Тази функция ще предложи оптимизации на бюджета въз основа на това как средствата за кампанията ви се нагласят според ефективността. Google ще ви позволи да наблюдавате и да действате бързо, когато имате ограничен бюджет; или да го преразпределите.

Прозрения за аудиторията: Тези инсайти ще използват вашите first-party данни, за да ви помогнат да видите кои сегменти се представят най-добре и също така да предоставят сигнали към машинното заучаване на информация на Google за оптимизиране на ефективността на кампанията.

Подобряване на на инструментите за получаване на инсайти за ефективен маркетинг - Най-важното от Google Marketing Live 20223. Промени в търсачката, в екосистемата за данни и в поверителността

На събитието имаше обширна дискусия относно поверителността. Потребителите вече имат пълен контрол върху данните, споделени с търсачката. Има много промени в екосистемата за търсене и данни, поради ефективни промени в поверителността.

Google даде повече информация за техническото моделиране и API. Ето няколко неща, които трябва да знаете:

Privacy Sandbox APIs: Google сподели, че разработва редица API за рекламиране въз основа на интереси и насочване, без бисквитки на трети страни и ще започне да ги тества по-късно тази година.

Направени са солидни подобрения на реализациите: Те включват интеграции с HubSpot и други CRM, както и поддръжка за повече браузъри. Какво означава това? Например: Изпращате на Google информация от първа страна, събрана от конверсия на потребител на вашия уебсайт (например имейл и телефон), а Google съпоставя тази информация с акаунтите в Google в своята база данни, което след това му позволява да свърже тази реализация с различните реклами на Google, с които потребителят се е ангажирал преди конвертирането, независимо от устройството. Тъй като данните се предават в хеширана форма и след това се обобщават, те са безопасни, от гледна точка на поверителността.

Промени в търсачката, в екосистемата за данни и в поверителността - Най-важното от Google Marketing Live 20224. Google Analytics 4 и новите Google продукти

Обяви се и топло посрещане на Google Analytics 4 – там вече инсайтите се превръщат в реални действия. Към GA4 е добавено още по-тясно персонализиране. Ще можете да персонализирате начина, по който виждате и анализирате данните си. Освен това иструментът ви дава сигнали за всякакви драстични промени в данните в реално време.

И това не е всичко. Има функция, наречена прогнозен анализ, за предвиждане на поведението на потребителите. Така ще можете да придобиете ясна представа за това какво търси вашата аудитория и съответно това ще подобри ефективността на вашите реклами.

Новото потребителско изживяване на GA4 Home също си струва да се отбележи. Google Analytics 4 скоро ще има ново начално табло за управление, което автоматично разкрива прозрения и прогнози въз основа на това къде се намират членовете на вашата аудитория в тяхната потребителска пътека. Тази информация ще бъде достатъчно лесна за схващане и проследяване, а използването и прилагането ѝ допълнително ще увеличи шансовете за успех на вашите реклами.

Google Analytics 4 и новите Google продукти - Най-важното от Google Marketing Live 2022Споделеното от Google на събититето ни показва, че вече се предлагат нови и подобрени инструменти за дигитален маркетинг за бизнеса, които стават все по-сложни за някои рекламодатели. Въпреки че това може да представлява чудесна възможност, извличането на максимума от тези нови функции би било предизвикателство за бизнес собствениците.

Ако имате някакви въпроси относно Google и как да получите най-добри резултати от техните продукти и услуги, не се колебайте да се свържете с нашия експертен екип в агенция за дигитален маркетинг Know-How Digital.

И не забравяйте, че докато маркетинговите тенденции идват и си отиват, основите на успеха в дигиталния маркетинг остават същите: да разбирате нуждите на Вашата аудитория и да комуникирате с тях ясно и последователно.

Най-важното от Google Marketing Live 2022 Оценка: 4.9 (от 34)

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България


Call Now Button