Дигитален маркетинг

Ерата на видео рекламата и успешен бизнес с YouTube маркетинг

Процъфтяване в ерата на видео рекламата - Изграждане на успешен бизнес с YouTube маркетинг

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България

YouTube се превърна в една от най-популярните платформи за представяне на бизнеси и рекламиране на техните продукти и услуги. Той е мощен инструмент за достигане до голяма аудитория с над 2,5 милиарда активни потребители всеки месец. Според доклад на Think With Google, 68% от потребителите гледат видеоклипове в YouTube, преди да вземат решение за покупка.

Защо да рекламирате бизнеса си в YouTube?

Важността на видео съдържанието нараства постоянно, а инвестирането в качествени видео реклами би донесло до по-добри резултати за всеки бизнес. Включването на видеоклипове в маркетинг стратегиите, както и планирането на кампании в YouTube за разпространение на съдържанието, са задължителни в днешната дигитална ера. Освен всичко друго, потребителите, които взаимодействат с видео съдържание на бранд, което отговаря на техните нужди, са по-склонни да се превърнат в реални клиенти.

Мнозина обаче се колебаят дали да рекламират в платформата, защото не са сигурни какви разходи ще им коства. В тази статия ще разгледаме колко струват рекламите в YouTube, кои фактори влияят на цената им и как бизнесите могат да изградят успешен бизнес с видео YouTube реклама.

Основни рекламни формати в YouTube

Основни рекламни формати в YouTube - Процъфтяване в ерата на видео рекламата – Изграждане на успешен бизнес с YouTube маркетингПреди да обсъдим цената на рекламите, е от съществено значение да разгледаме основните видео формати, които се използват в платформата. Ето кои са те:

  • Видео реклами с възможност за пропускане (TrueView)

Това е YouTube реклама, която може да бъде пусната преди, по време или след видео. След изтичане на първите 5 секунди, зрителите имат възможност да пропуснат рекламата. За този формат таксуването е само когато потребител гледа най-малко 30 секунди от рекламата или взаимодейства с нея по някакъв начин.

  • Видео реклами без възможност за пропускане

Това са реклами, които потребителите трябва да изгледат задължително, преди да могат да преминат към видеоклипа, който всъщност искат да видят. Тези реклами обикновено са с продължителност от 15 до 20 секунди и не могат да бъдат пропуснати. За тях таксуването е на хиляда показвания.

  • Ударни реклами (Bumper)

Bumper са видео реклами с продължителност от 6 секунди, които не могат да бъдат пропуснати. Тези реклами са предназначени да се отличават повече от другите, и са подходящ формат за повишаване на осведомеността за бранда. Рекламодателят заплаща за всеки хиляда показвания на YouTube рекламата.

Фактори, които влияят на цената на рекламите

След като научихте кои са основните видове реклами в платформата, нека разгледаме факторите, които влияят на тяхната цена:

  • Формат

Първият фактор, който влияе на цената, е форматът на видео рекламата в YouTube. Различните видео формати имат различни ценови структури. Рекламите TrueView обикновено са по-евтини от Bumper и рекламите без възможност за пропускане.

  • Позициониране

Рекламите, които се появяват в началото на даден видеоклип, обикновено са по-скъпи от онези, които се появяват в края. Освен това, рекламите, които се пускат по време на популярни видеоклипове или в резултатите от търсене, също струват повече.

  • Таргетиране

YouTube предлага разнообразни опции за таргетиране, като демографско, по интереси и по ключови думи. Обикновено по-специфичните условия за насочване водят до по-висока цена. Въпреки че таргетирането на голяма аудитория е по-евтино, то може да не е толкова ефективно, колкото насочването към по-конкретна потребителска ниша.

  • Конкуренция

Когато няколко бизнеса се насочват към една и съща аудитория, разходите за рекламиране се повишават. Рекламодателите трябва да наблюдават конкуренцията и, ако е необходимо, да променят своята стратегия за таргетиране и наддаване.

  • Качество на рекламата

YouTube награждава рекламодателите, които създават висококачествени реклами, като им предлага по-ниска цена за гледане (CPV). Качествени реклами са тези, които задържат интереса на потребителите и водят към желаните действия, като например покупка.

В крайна сметка колко струват рекламите в YouTube?

Според Google средната цена за гледане на Skippable Ads (реклами с възможност за пропускане) е от 0.18 до 0.54 лв. за гледане – CPV. Цената при Bumper Ads (реклами без възможност за пропускане) е от 10 до 18 лв. за 1000 импресии – CPM. И все пак, това са само средни стойности. Индивидуалната цена на всяка реклама варира в зависимост от посочените по-горе фактори.

Съвети за ефективни рекламни кампании в YouTube

При изграждането на дигитална маркетинг стратегия дефинирането на целта е най-важната стъпка. Независимо дали търсеното действие ще бъде потребителите да споделят имейл адресите си, да посещават Вашата бизнес страница или да закупят продукт, дизайнът на видеорекламата в YouTube и съобщението, което тя носи, ще зависят от тази цел.

Експериментирането с различни видео формати на реклами също може да помогне за определянето на най-ефективната стратегия.

Определянето на демографския профил, проблемите, поведението при покупка, интересите и други характеристики на целевата аудитория е следваща ключова стъпка при разработване на стратегия.

Също така, създаването на ангажиращо и релевантно съдържание за рекламите във видео формати доказано увеличава ангажираността и намалява броя на потребителите, които пропускат Вашите реклами.

И не на последно място, редовният мониторинг и анализ на представянето на видео кампаниите е задължително, ако искате да увеличите ефективността на рекламния процес.

Няколко примера как в агенция Know-How Digital, изграждаме рекламни кампании в YouTube за нашите клиенти:

Кампания за жилищен комплекс The Fifth Elementh

Коледна кампания с информация за услугите на център Happy Life

Кампания за Св.Валентин на ресторанти Dolce Amaro

Кампания, презентираща комплекс Градина, проект на Happy Homes

Кампания за представяне на събитията от ММФ “Варненско лято”

Кампания, представяща новото меню на SUSHI Masters

С огромния брой активни потребители, YouTube се превърна във важна маркетингова платформа за достигане и взаимодействие с потенциални клиенти. Докато размишлявате върху следващата си стъпка, конкурентите Ви най-вероятно вече засилват присъствието си в YouTube.

Професионалното управление на видео кампаниите подобрява значително представянето на всеки продукт и услуга. Ако искате да изпъкнете пред конкурентите си и да осигурите на Вашето видео съдържание най-добрата възможност за постигане на целите Ви, свържете се с нас, за да Ви помогнем в изграждането на успешна YouTube маркетинг стратегия.

Ерата на видео рекламата и успешен бизнес с YouTube маркетинг Оценка: 4.8 (от 32)

Дигитален маркетинг във Facebook, Instagram и Google от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България


Call Now Button