Дигитален маркетинг

Facebook реклама срещу Google реклама, коя рекламна платформа работи по-добре?

Професионална реклама в Google и Facebook от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България

Рекламата в Google Ads и Facebook доминира в онлайн рекламното пространство. Ако искате да достигнете до повече клиенти и да увеличите продажбите си, мрежата за търсене на Google или информационните емисии на Facebook са местата, в които трябва да присъства Вашия бизнес.

Фейсбук в момента има над два милиарда месечни активни потребители, а Гугъл показва ежедневно милиарди пъти, своите резултати при търсене. И двете маркетингови платформи са отлични, когато става дума за постигане на ефективни резултати.

Facebook реклама и Google рекламаТук сте, защото се интересувате, дали рекламите във Facebook или тези в Google Ads (бившата платформа Google AdWords) са по-добри за бизнеса Ви? Прочитайки тази статия, ще разберете как да направите правилния избор, а ако имате нужда от помощ в създаването и мениджмънта на маркетинговите кампании, се свържете с агенция Know-How Digital, за да обсъдим стратегията за ефективна дигитална реклама на бизнеса Ви.

Facebook реклама

Какво представлява Facebook рекламата?

Защо хората използват Facebook? Опитват ли да търсят по ключова дума и да намерят решение на проблема си? Очевидно не. Facebook е социална мрежа. Което означава, че повечето хора не ходят там, за да намерят конкретни услуги или продукти. Намерението за закупуване не е толкова високо, колкото при Google Ads, но Фейсбук рекламата е силна при реализирането на други бизнес цели в интернет.

Facebook има повече от два милиарда месечни активни потребителя, а над 1 500 000 от тях са българи. Можете да насочите рекламата си по детайлен начин и да таргетирате определена ниша потребители проявяващи интерес към продуктите и услугите, вписващи се в техните персонализирани предпочитания. С такава разнообразна и голяма потребителска база, имате страхотен шанс при намирането на успеха за бизнеса си чрез Facebook Ads.

Възможности за реклама във Facebook:

1. Цели на Facebook рекламата: Понастоящем можете да рекламирате на мобилни устройства, настолни компютри, Instagram и дори чрез Facebook Messenger. Във Фейсбук можете да се възползвате от различни цели и формати на рекламата, с които да постигнете отлични резултати за бизнеса си.

Искате да насочите нови клиенти към марката си и да получите повече харесвания за Facebook страницата си? Можете лесно да направите това. Нуждаете се от това, да получите повече бизнес запитвания и поръчки? Facebook предлага мощни рекламни формати за привличане на реални клиенти. Искате повече трафик към публикациите в блога си или да повишите ангажираността в уеб сайта? Изработка на уеб сайт с потребителската ползваемост поставена на първо място е наложителна стратегия за реализирането на успешни рекламни кампании или можете да оптимизирате настоящия Ви уеб сайт за тези цели. Нуждаете се от повече посещения и продажби в локалните Ви магазини? Опциите за реклама в най-голямата социална мрежа са също толкова разнообразни, ако не и по-разнообразни от тези, които Google Ads може да предложи. Важно е да запомните, че намерението на потребителите във Facebook е различно!

Рекламите за повишаване на осведомеността за марката Ви помагат да разкажете на хората за Вашия бизнес, продукт, услуга или кампания, разширявайки достигането на бранда сред нови потенциални клиенти
Ще използвате тези настройки, ако искате да накарате хората да се интересуват от Вашия продукт или услуга, взаимодействайки с бизнеса и посещавайки уеб сайта Ви
С тези реклами ще накарате потребителите да извършат действие, като регистрации за бюлетини, покупка онлайн, регистрация в уеб сайт или записване за събития

2. Реклама в Новинарския поток. Рекламите във Фейсбук често са показвани във вида на различни мултимедийни формати, като снимки, албуми със снимки, линк реклами с банери, статии и видео реклами в новинарските емисии на потребителите или така наречения News Feed. Това разположение на рекламите, ще покаже Вашето бизнес съдържание на потребителите, докато те скролират из своя социален поток, независимо дали на настолен компютър или на мобилно устройство, като телефон или таблет.

На потребителите може да бъде показана реклама за Вашия бизнес, подтикваща към действие – позвъняване, онлайн поръчка или посещение на обект

3. Реклама в страничата лента (дясно). Страничните реклами във Facebook са банерни реклами за трафик към уеб сайта Ви, които се показват в дясната колона на платформата Facebook, докато посещавате почти всяка страница от платформата. Този вид рекламно разположение е наличен само за версията на Facebook за големи екрани на настолни компютри или лаптопи, като не е налична за мобилни устройства.

Тези Facebook Right-Sidebar реклами са подходящи за насочване на вниманието на потребителите към бизнес предлагането и осигуряване на трафик към уеб сайтове

4. Мобилна реклама в Instagram и Messenger. Платформата на Instagram използва същите мощни рекламни средства като Facebook. Това Ви позволява да настройвате, провеждате и проследявате кампании по същия начин, както и с рекламите във Фейсбук. Разполагате с различни формати за реклама, като снимки, видеа, истории и интерактивни статии. Можете да ги използвате за да увеличите осведомеността за Вашия бизнес, продукт, кампания или услуга. Рекламите във Facebook Messenger са реклами, които се показват в началния раздел на приложението Messenger. Към момента над 1,3 милиарда души по целия свят прекарват времето си в Messenger и взаимодействат с приятели и познати, бизнеси и марки, които обичат. Там е подходящото място да позиционирате Вашите мобилни реклами.

Instagram рекламите ще Ви помогнат да предизвикате действие у потребителите, което да доведе до търсените бизнес резултати
Messenger рекламите са нов начин да се свържете с настоящи и бъдещи клиенти, като използвате мощните опции за насочване във Facebook

За какъв тип бизнес е подходяща Facebook рекламата?

Почти всички хора и бизнеси, които познавате са във Facebook. Това означава, че компаниите от тип B2B и B2C, както и техните служители го използват. Освен това минималните рекламни разходи са от 1 евро на ден, като Facebook рекламата има най-ниската цена на 1000 импресии в историята на рекламите, която всъщност възлиза на около 0.25 евроцента на 1000 импресии.

Това означава, че изразходването само на един долар всеки ден на платформата може да доведе до 4000 нови хора, които иначе не биха могли да разберат за Вашия бизнес.

Ако искате да популяризирате Вашата марка и да увеличите интереса на потенциални клиенти към продукти или услуги, Facebook е подходящото място за това. Социалната структура на платформата благоприятства натрупването на социална сила на бранда и генерирането на пряки взаимодействия между бизнеса и клиентите му.

Локалните малки и средни бизнеси, могат по успешен начин да се възползват от възможностите на Facebook за ефективна дигитална реклама на своето бизнес предлагане. Тези компании, които познават добре профила на своя перфектен клиент, ще могат да таргетират нови аудитории интернет потребители по сходни интереси, като така ще получат максимума от своя рекламен бюджет.

Реклама в Google

Какво представлява Google Ads?

Преди да продължим, ще обясним какво е Google Ads. Както знаете, Google е най-голямата търсачка в света. Търсачките Bing, Yandex, Yahoo и други са далеч в използването на интернет потребителите, като не са толкова важни за трафика Ви, колкото гиганта Google!

Google показва резултати за 3 милиона търсения в минута, а Google Ads е страхотна маркетинг платформа, на която да рекламирате, ако искате да се включите в този огромен трафик в мрежата за търсене.

Възможности за реклама в Google Ads:

1. Мрежа за търсене. Позволява реклами за бизнеса Ви, да се показват за търсения въз основа на ключови думи, отговарящи на бизнес предлагането, като примерите „доставка на храна“, „поръчка на телевизор“ или „бизнес хотел в София“. Използвайки голям и точен списък с ключови думи, Вие ще успеете да достигнете до правилните клиенти в момента на тяхното търсете за Вашата услуги или продукти! Рекламите в мрежата за търсене се показват в горната част на резултатите от търсенето в Google:

Рекламни резултати при търсенето на услугата „доставка на храна“
Този вид реклами са подходящи за рекламиране на продукти и услуги
Google Ads поставя Вашия уеб сайт на първи позиции в период на реклама
Получавате трафик от потенциални клиенти, които търсят Вашата услуга или продукт в този момент

2. Дисплейна мрежа: Кампаниите в дисплейната мрежа на Google Ads показват рекламите Ви в уеб сайтове и приложения, които биват посещавани от Вашите потенциални клиенти. Тези реклами могат да идват във форми на видеоклипове, изображения и анимирани банери. Тези реклами използват изцяло графични визии и са в много различни размери. Тук може да видите как изглежда типичната дисплейна реклама в партньорски уеб сайт от мрежата на Google:

Голям банер, който може да създаде търсеното внимание и да бъде успешно използван за промоционални кампании
Страничен висок банер, който може да събере детайлна информация за предлаганите продукти или услуги от бизнеса Ви

3. Видео реклами в YouTube: Рекламите с видео съдържание Ви позволяват да показвате видео рекламите на бизнеса си на стрийминг сайтове като YouTube и в дисплейната мрежа на Google Ads. Видео рекламата е изключително актуална и ефективна, защото това е едно от най-консумираните видове съдържания в интернет, а цената за видео реклама е много евтина.

Вашата видео реклама може да започва преди видео клиповете, гледани от Ваши потенциални клиенти
Може да показвате адаптивни банерни реклами на бизнеса Ви, докато едновременно показвате и видео реклама

4. Ремаркетинг в Google Ads. Google позволява усъвършенствано насочване на банерните и видео реклами, за да можете да показвате специфични реклами само на тези потребители, които вече са посетили уеб сайта Ви. По този начин може да показвате своите реклами, на клиенти, които вече са проявили интерес към бизнес предлагането Ви.

Посетителите на уеб сайта на Mangusta Ceramics, виждат реклами на бизнеса, след като са посетили други уеб сайтове от мрежата на Google AdWords
Потребителя вижда тези реклами, защото същия ден или в последните няколко дни е посетил уеб сайта на Mangusta Ceramics

За какъв тип бизнес е подходяща Google Ads рекламата?

Това са някои от най-често срещаните видове реклами в Google Ads. Има и други опции, разбира се, но представените от нас видове кампании ще бъдат Вашите най-предпочитани рекламни формати в Ads.

Почти всеки тип бизнес може да се възползва от рекламната платформа на Google, според които рекламодателите печелят 2 евро за всеки 1 евро, който сте похарчили за реклама. Това означава, че удвояването на инвестициите, използвайки платформата е обичайно.

Ако продавате продукти онлайн (електронна търговия), успешно можете да се възползвате от рекламите за търсене в Google, комбинирани с ремаркетинг банери в дисплейната мрежа, които ще Ви доведат много нови клиенти и ще увеличат продажбите Ви!

Ако сте местна фирма, която иска да получи повече продажби, можете да създавате кампании, базирани на местоположение, в мрежата за търсене или дори в Google Карти.

Търсите повече клиенти за Вашите професионални услуги на местния пазар? Рекламите в мрежата за търсене на базата на конкретни ключови думи са с най-високото ниво на конвертиране.

Google AdWords превъзхожда, когато става въпрос за получаване на интернет трафик от клиенти с намерение да купуват и това е основната разлика спрямо Facebook рекламите.

Реклама във Facebook и Google

Facebook Ads или Google Ads да използвате?

Facebook и Google имат две много различни маркетинг платформи, с различни предимства за рекламиране на бизнеса Ви, без значение на индустрията, в която оперирате. Всяка от тях има различни опции за насочване и възможност за страхотни рекламни разположения, които могат да Ви помогнат да донесете нови клиенти.

Те са сравнително евтини, в зависимост от Вашата индустрия. Всяка платформа има милиарди потребители с различни опции за насочване към аудиторията.

Питате се, коя платформа е по-добра от останалата? Очевидно отговорът е силно зависим от Вашия уникален бизнес модел и крайна бизнес цел.

Ако Вашата цел са повече продажби, запитвания, консултации или нещо подобно – двете платформи ще бъдат идеални за това.

Ако искате да продавате на Вашите потенциални клиенти точно в момента на тяхното търсене за Вашия продукт или услуга, Google Ads е за Вас.

Ако Вашата основна цел е да повишите осведомеността за марката, социалното следване или трафик от социалните мрежи, Facebook е правилния избор.

Ако искате да продавате продукти или почти всяка друга категория услуги, и двете платформи могат да са подходящи за Вашия бизнес.

Статията „Facebook реклама срещу Google реклама, коя рекламна платформа работи по-добре?“ е актуална към 2018 година, когато е публикувана в блога на агенцията. От тогава насам в маркетинг платформите много функционалности са различни и са добавени нови, така че може да използвате съдържанието за отправна точка, но имайте предвид актуалността му.

Като заключение можем да кажем, че ние в дигитална маркетинг агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД, сме установили, че комбинирана дигинална рекламна стратегия, включваща едновременно Facebook Ads и Google Ads, води до оптимални маркетингови резултати за 90% от бизнесите!

Facebook реклама срещу Google реклама, коя рекламна платформа работи по-добре? Оценка: 4.9 (от 32)

Професионална реклама в Google и Facebook от агенция Ноу-Хау Диджитъл ООД за малки и средни бизнес клиенти от България


Call Now Button